Ko je Bredi Heslip?

Igokea je u svoje redove dovela šutersku senzaciju Razvojne lige Bredi Heslipa ( 24.5 poena po meču u NBDL, 56% za 2, 44.3% za 3). U regionu transfer je odjeknuo neverovatno, a većini poznavalaca košarke odmah je bilo jasno da je Igokea dovela fantastičnog šutera za koga se nije moglo pretpostaviti da će sezonu nastaviti u ABA ligi.

U proteklih nekoliko meseci Heslip je dovođen u vezu sa transferom u Laboral Kuču, a zatim je bio veoma blizu potpisivanja za odličnu tursku ekipu Banvit, koju sa klupe predvodi Zoran Lukić. Većina evropskih košarkaških medija je čak i objavila da je taj transfer završen, ali do dogovora ipak nije došlo.
Nakon tih spekulacija Bredi se odjednom ponovo našao na udarnim vestima košarkaških portala: ovoga puta se transfer nije izjalovio i Heslip je postao novi član popularnih Igosa.
Osnovno pitanje je sledeće: da li će Heslip spasiti sezonu Igokei? Da li je i doveden kao spasilac ili kao senzacija?

Činjenice su da Igokea teško može biti slabija od Levskog u ABA ligi ( bez obzira što se u ABA ligi pravila ne znaju ni u kom trenutku, te je tako diskutabilno može li Levski ispasti) kao i da su male šanse da KK Spars ili KK Široki ugroze prevlast Igosa u prvenstvu BIH sa ili bez Heslipa.

Koje su Heslipove košarkaške odlike?

Svako ko je ikada pogledao više od dva košarkaška meča, na prvo gledanje Bredi Heslipa, može reći sledeće: impozantan šuter iz svih pozicija( posebno bez kreacije – tzv. spot up), posebno brutalan za 3 poena ( čak i udaljen od linije) i dobar i siguran dodavač sa dobrom brzinom za beka. Takođe, ono što odmah upada u oči je mehanika šuta – svaki šut liči na prethodni, telo je uvek u istom položaju, kao i ruke.
Nekoliko puta ove sezone, dok sam gledao Heslipov tim Reno Big Hornse, u oči mi je upalo da njegovi saigrači sa klupe slave pogodak još dok je Heslipovo telo u fazi podizanja na šut, što u većini slučajeva nije bilo tzv. preuranjeno radovanje – Bredi je cepao mrežicu gotovo svaki put.

baylorlariat.com

baylorlariat.com

Nakon ove analize Bredijevog šuterskog učinka postavlja se jasno pitanje: šta je Bredi Heslip tražio u Reno Big Hornsima a ne u NBA ligi?
Odgovor je jasan: Heslipa su izdale fizikalije ( 188cm, 82 kg ) i činjenica da je belac ( ne u rasističkom smislu!!! nego genetika je čudo ). Prostim jezikom rečeno, njegov atleticizam je tragičan – lakše postiže 20 + poena nego što hvata više od 3-4 skoka po meču, u reketu je u odbrani beskoristan, a takođe je diskutabilan njegov doprinos u probijanju blokova na spoljnim pozicijama ( u odbrani ). Za NBA ligu je sve ovo ozbiljna, prvenstveno defanzivna kocka.
Međutim, Heslip nije odbrambena „ rupa“. Naprotiv. Ima brz rad nogu, veoma se trudi, može ispratiti ( donekle ) svakog igrača. Veliki je borac.
Heslip ne voli da asistira suviše, on se i u kontranapadu/polu-kontranapadu podiže odmah na šut. Neki treneri to ne vole.

Šta očekivati od Heslipa?

Da li su realna očekivanja da će Heslip svakog ABA ligaša zatrpati kao protivnike u NBDL ligi?
Naravno da nisu. Prvo, NBDL ove sezone nije previše kvalitetan, odbrane su diskutabilne ( slabog inteziteta ), Heslipov učinak je delom i velika zasluga jednog od tri najbolja asistenta NBDL lige Dejvida Stoktona, kao i sigurnog skoka i povratnog pasa krilnog centra Davida Veara. Takođe, postoji i period prilagođavanja – Kanađaninu će ovo biti prvo iskustvo u Evropi. Štaviše, ABA liga kao takmičenje ,u kojem taktika i odbrana dominiraju, nije idealno mesto za početak evropske karijere igrača Heslipovih karakteristika.
Dakle, Bredi Heslip je svakako osveženje ovogodišnje ABA lige, kao i posebna radost za navijače Igokee, ali njegov bombastičan učinak dosta zavisi od postavke igre koju će Lukajić sa njim forsirati, njegove želje da se dokazuje i bori i u Igokei, kao i hrabrosti trenera Lukajića da mu dopusti veliku slobodu u šutu.
Takođe, važno je napomenuti i da je Heslip u novoj godini u velikoj šuterskoj krizi u šutu za 3 poena ( 21/71 u poslednjih 7 utakmica u Razvojnoj ligi ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.