G3: Zvezda pala na tranziciji i igri u piku

Minut do dvanaest je čekala Budućnost da pokaže znake života u finalu, produžili su seriju i smanjili prednost Zvezde na 2-1.
Od samog starta osnovna ideja Repeše bila je da se nametnu što čvršća odbrana, maksimalan kontakt i fizički što zahtevnija utakmica. Baš onaj recept s kojim ih je Zvezda do nogu potukla u prve dve utakmice.
Za razliku od prva dva meča ,ovog puta od plana nisu odustajali. Istrajnost se isplatila u trećoj četvrtini kada su sa 14:0 praktično rešili pobednika.

Photo: Buducnost VOLI
aba-liga.com

Zvezda je počela dobro. U siguran ritam uveo ih je Cirbes sa 6 poena na samom otvaranju meča. Ponovo je Čović radio dobre stvari za tim i poentirao, ali je i na pametan način u igru uveo KC Riversa koji je našao ritam sa dva laka floutera, a onda je jednostavno pokazao klasu. Pogađao je sa svih strana, a poluvreme je završio sa 19 poena.
Budućnost je svoje poene dobijala od Koti Klarka, koji je rudario sa niskog posta, i donosio kakva takva rešenja u inače ponovo poprilično skromnom pozicionom napadu Budućnosti.
Kako je vreme odmicalo, Zvezda je sve teze dolazila do čistog pogleda na koš. Treća lična greška Čovića kao Zvezdinog jedinog plejmejkera, bio je dodatni signal za još agresivniji pritisak na prenos, i igrača sa loptom.
Odbrana od pik end rola nije više bila ni iskakanje, postala je klasično udvajanje igrača sa loptom. Zvezda je reagovala jako loše, pre svih njeni centri, koji su postavljali loše blokove, još su za saigrače radili najgoru moguću stvar, ostajali u mestu nakon napravljenog bloka, umesto da rolaju pod tablu.
Iz dobre odbrane, Budućnost je dobila lake poene iz kontranapada, koji se na prste jedne ruke mogu prebrojati u prva dva meca.
Kada je igra u tranziciji u pitanju, tu vlada Noris Kol. Jednostavno, bio je prebrz za Zvezdinu odbranu. Ponovo se poprilično oslanjao na svoju poludistance, sa kojom je Zvezda odlučila da se kocka, pa je utakmicu završio sa 10/15 za 2 poena.

Photo: Buducnost VOLI
aba-liga.com

Milan Tomić je pritisak igrača Budućnosti pokušao da reši na interesantan nacin, pomerivši Davidovca na poziciju četiri, odakle je mogao da bude pomoćni organizator igre. (Isključivo kada je Nikolić bio u igri). Ali jednostavno čvrstina koju su doneli Bel, Džekson i Koti Klark bila je previše za Zvezdu. Sjajno su koristili snagu u odbrani jedan na jedan.
Večeras se krsitalno jasno videlo koliko Regland i Perperoglu nedostaju gostujućoj ekipi. Regland iz svih gore navedenih razloga, Perperoglu kao faktor stabilnosti Zvezdine igre. Nije bilo pojedinca da nastavi tamo gde je Rivers stao nakon 20 minuta.
Utakmica broj 3, pokazala je smer u kojem timovi žele da idu. Ako Zvezda u petak uspe da uspori i utakmicu uvede u pozicioni igru, drastično povećava svoje šanse za šampionsku titulu. Ali, ako Budućnost ponovo uvede utakmicu u trčanje i brza rešenja majstorica deluje kao realna.
Piše: Mirko Milutinović, košarkaški trener

Leave a Reply

Your email address will not be published.