G1 i G1: Dominacija Zvezde zasnovana na odbrani 1 na 1

Dugo očekivano finale ABA lige, za sada ne donosi uzbudjenja kakvim smo se nadali. Crvena zvezda ne samo da ima prednost od 2:0 u seriji, vec je u potpunosti nadigrala podgoricku Budućnost zbirno slavivši sa 57 razlike u dva meča.
Utakmicu broj 1 (91:72) obeležila su dva potpuno suprotna poluvremena. Nakon prvog dela, ništa nije ukazivalo kojim tokom će se odvijati nastavak finalne serije. U prvih 20 minuta Budućnost je potpuno kontrolisala stvari na terenu.
Činjenicu da je Davidovac startovao na poziciji plejmejkera, Repeša je iskoristio da sa Noris Kolom napravi strahovit pritisak na prenos lopte, kako bi poremetio organizaciju Zvezdine igre.
U tome su i uspeli, ali tu kreću i problemi za odbranu Buducnosti. Agresivnu igru, odsečene linije dodavanja i nesto vise prostora iza prve linije odbrane Budućnosti, E. Klark i Bitadze nisu adekvatno zatvorili pa je Zvezda svoje poene na startu dobila iz samog reketa preko Majkla Odža.

Photo: Crvena zvezda mts
aba-liga.com

Tomić je probleme na prenosu i organizaciji, rešio uvođenjem Filipa Čovića, ali je Repeša i za to imao pripremljen odgovor uvodjenjem Nemanje Gordića. Sa njim i Kolom, dobio je dva jaka igraca na lopti, čime je u svakoj akciji napadao Čovića igrom dva na dva. To im je donelo 8 lakih vezanih poena iz samog reketa, otvorene šuteve spolja i potpunu kontrolu utamice.
Plan igre Podgoričana, trajao je punih 18 minuta. Toliko je trajalo i vođstvo. Dobar ritam svog tima poremetio je E. Klark, sa 3 uzastopna napada, koja su završavana sa dva šuta preko ruke, i izgubljenom loptom. Zvezda je to znala da iskoristi, pa je poenima iz samog reketa Dobrića i Cirbesa sa +3 otišla na veliku pauzu i ako je većim delom poluvremena bila u podređenom položaju.
U nastavku igre, postojao je samo jedan tim. Buducnost je nastavila individualnim rešenjima, Zvezda je odgovorila napadima kojim su koristili prednost koju imaju na centarskim pozicijama, i dobro pripremljenim akcijama za Berona koji je za 3 poena imao sjajnih 4/4. Beron na fenomenalan nacin koristi blokove snaznih centara i cinjenicu da mu je delic sekunde dovoljan da ispali sut za 3 poena. Crvena zvezda je apsolutno odgovorila vrhunskom odbranom 1 na 1, bez koje se ne može igrati protiv tima kakva je Budućnost.
Sjajan doprinos Zvezdi dao je i Ognjen Dobric, koji je na neveroovatnih 82% za dva poena u ABA ligi. Igra na savrseno jednostavan nacin, ili poentira iz tranzicije ili u pozicionom napadu sjajno koristi “livade” koje mu u reketu pravi Majk Cirbes na jacu levu ruku.
Najbolji opis igre Buducnosti, pokazuje odnos asistencija i izgubljenih lopti 14:13, od cega su 9 asistencija imali u prvih 18 minuta utakmice.

Photo: Crvena zvezda mts
aba-liga.com

Da nevolja po njih bude veca, stvari su se nastavile i u utakmici broj dva. (107:69).
Zvezdinom igrom sjajno je dirigovao Filip Čović. Već na poluvremenu je imao 7 asistencija više nego ceo tim Budućnosti. I ne samo to, potpuno je podredjen ekipi. Razigrao je Cirbesa iz pick and rolla, na dobar ritam Perperoglua odgovorio je akcijama za Grka, a kada je KC Rivers ubacio šut za tri poena iz izrađene kretnje, to je bio signal za Filipa da naredne trenutke rezerviše za bivšeg igrača Reala i Panatinaikosa. Rivers je meč završio za 16 poena.
Na poluvremenu, Zvezda je sutirala neverovatnih 13/15 za dva poena, a na to je dodala 5 ubacenih trojki što govori o savršenom balansu Zvezdinog napada, ali i samopouzdanju tima koje je na maksimumu.
Nasuprot toga, imali smo nemoć, bezidejnost letargiju i rasulo u ekipi Budućnosti. Više od loše igre cudi činjenica da ni na -40, niti jedan od igrača gostujućeg tima nije pokazao reakciju, niti tendenciju da povuče tim iz provalije.
Serija se seli u Podgoricu. Za povratak u igru Budućnost mora da odigra najbolji košarku od pocetka sezone, najbolju kao što Zvezda prikazuje svoje najbolje partije kada joj je to najpotrebnije.
Piše: Mirko Milutinović, košarkaški trener

Leave a Reply

Your email address will not be published.