Džikić: “Da se drugi ne ljute, Demetris Nikols je najbolji igrač u ABA ligi”

Trener Budućnosti se obratio medijima u Zagrebu posle poraza od Cedevite u drugoj polufinalnoj utakmici ABA lige.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U svom uvodnom izlaganju, Aleksandar Džikić je rekao:

“Čestitam Cedeviti, napravili su fizički odgovor na neke osnovne saradnje koje mi radimo u napadu. Nisam zadovoljan generalno na čvrstini i prilagođavanju kriterijumu suđenja i to je najveća zamerka. Mislim da smo morali da budemo čvršći, konkretniji u nekim završnicama. To nisu stvari koje ne mogu da se poprave. Ivan Ramljak je odigrao izvanrednu utakmicu. Kada imate Čerija, Ukića i Nikolsa, od njih se očekuje da budu nosioci košgeterskog učinka, međutim Ramljak je u kratkom razdoblju od 15 minuta promenio napad-odbranu. Imao je jedan dobar period. Mi smo primili neke poene u poslednjim sekundama, mi smo promašili, oni su dali. Ponosan sam na to što smo uspeli da se vratimo u utakmicu i pored minusa od 18 poena. Vratili smo se praktično na jednu loptu i sa te strane mogu da budem zadovoljan. Pokušaćemo da budemo čvršći u trećoj utakmici u Podgorici pred našim gledaocima”.

Na pitanje da li domaći teren u ovakvim serijama donosi psihološku prednost, trener Podgoričana je rekao:

“U ovom polufinalnom paru, definitivno se radi o ekipama koje su negde blizu. Nema dominantnih pobeda ni sa jedne, ni sa druge strane. Postoji način gledanja iz ugla da je psihološka prednost na strani domaćina, ali generalno može da se gleda i tako da su oni rasterećeni došli u Podgoricu i izvanredno šutirali, međutim to za nas nije nikakvo iznenađenje. Oni cele godine kao i mi imaju odlične procente za tri. Naš procenat za tri poena je bolji nego za dva. Tako da ta priča o pritisku… Svešće se na 40 minuta sve. Mislim da je važnije od toga to ko će biti konkretniji. Mi smo dobro utakmicu otvorili, a sa promenom sastava se menja i rezultat. Ne mogu isti ljudi da igraju 40 minuta i to je to, prilično jednostavno”.

O kriterijumu suđenja:

“Kriterijum suđenja je uvek važan. Igra se za sledeći korak ka Evroligi. Ili ti je stalo da to uzmeš ili ne. Normalno je da očekuješ neki odgovor od ozbiljne ekipe kao što je Cedevite. Neće te pustiti da igraš ono svoje najbolje, kao što i mi ne puštamo njih. Tu nema filozofije puno. Kriterijum jeste važan u košarci, ali vi znate da ja stvarno o sudijama ne pričam nikad, apsolutno nikad. Ja verujem duboko da su sudije ABA lige na stvarno jednom zavidnom nivou, što pokazuje i njihovo delegiranje kroz evropska takmičenja, tako da nemam razlog da dublje ulazim u tu priču. Više bih voleo da smo mi našli neka racionalnija rešenja i da smo neke stvari konkretnije završili nego što tu tražimo razlog u ovome ili onome”.

O usponu forme Demetrisa Nikolsa u ovom plej-ofu:

“Da se drugi ne ljute, on je najveći igrač u ABA ligi. Ne znam ko je to veći ili bolji od njega… Sigurno je i Dolmen veliko ime, ali mislim da je Nikols brend. U vreme kad je potrebno, on daje svoj maksimum, igra dobro i motivisano. Ništa tu nije za nas neočekivano”.

Na pitanje šta je moglo bolje danas, Džikić je rekao:

“Mislim da bi lopta trebala bolje da cirkuliše, da imamo bolju komunikaciju lopte između strane akcije i strane pomoći. To je dosta važno kad se igra protiv Cedevite čija je odbrana okrenuta dosta ka lopti. To je nešto što Jure Zdovc godinama igra. Ako držiš loptu duže u rukama, ideš njima na ruku. Kada lopta ide malo više, onda se i igra malo drugačije, kao i svaka druga ekipa. Promena strane napada je veliki kvalitet u organizovanoj odbrani”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.