Dorel Rajt se predstavio medijima (VIDEO)

NBA šampion sa Majami Hitom iz 2006. godine se predstavio danas medijima u sportskoj dvorani u Laktašima.

Foto: DoubleDouble

Ova je tvoja prva sezona u Evropi, koja su tvoja očekivanja?

Samo da izađem da igram. Ipak je to košarka na kraju dana, nije bitno gde na svetu, to je košarka. Jedva čekam da izađem na teren sa ovim momcima, svi su kao familija od prvog dana, veoma sam uzbuđen i mislim da mogu da im pomognem da pobedimo, mlađim igračima da postanu što bolji, tako da jedva čekam šansu“.

Znaš li nešto o klubu, o evropskoj košarci i da li si upoznat sa razlikama između NBA i evropske košarke?

Znam mnogo toga. Imam prijatelje koji su igrali na visokim nivoima u Evropi: Bobi Braun, Ekpe Judo, Markus Vilijams, Čarls Dženkins i ostali igrači tako da znam koji je nivo košarke ovde, znam sve o tome i kao što sam rekao jedva čekam, mislim da će biti odlično iskustvo, različiti stil igre, ali to je košarka na kraju dana, i jedva čekam šansu“.

Kako se osećaš fizički s obzirom da nisi igrao prethodne sezone?

Osećam se sjajno. To što nisam igrao prošle sezone mi je ostavilo prostor da se oporavim, telo mi je u dobro stanju, igrao sam dosta ovo leto, dopada mi se gde sam sada i imam visoka očekivanja od prvog dana“.

Igrao si u NBA jedanaest godina, šta te je motivisalo da dođeš ovde?

Košaka. Da li je NBA, ABA ili bilo gde na svetu, spreman sam da igram košarku na visokom nivou. Imam 31 godinu, možda me to pravi starim ali se ja tako ne osećam. Mogu da igram još 4-5 godina na visokom nivou. Dokazaću ljudima u ovom timu i svima u svetu da mogu da igram i to je moja motivacija, da dokažem da još mogu da odigram na visikom nivou“.

Tokom leta si pokušavao da izboriš NBA ugovor, neki su pomenuli Portland. Da li se osećaš razočarano zato što nisi dobio novu priliku u NBA ligi?

Nikada neću biti razočaran. Odigrao sam tamo 11 godina, to mi niko ne može oduzeti. Osvojio sam prsten, blagosloven sam da budem u ovoj poziciji. Izborio sam se za neke velike ugovore i sad pokušavam da nastavim karijeru, ako je to Evropa u narednih 10 godina, dobar sam sa tim i jedva čekam“.

Vaša impresija o areni i timu?

Prelepa arena, odlični momci u timu, odlična uprava, trener, svi su odlični, jedva čekamo da izađemo na teren, da osetimo atmosferu u areni na utakmici sutra i kao što sam rekao da iskoristim priliku“.

Sa obzirom na tvoje iskustvo, imaš li neke preporuke tvom bratu Delonu, koji trenutno nastupa u NBA ligi za Toronto Reptorse?

Mora biti agresivan na svakoj utakmici, ovo je njegova treća sezona i mislim da je dobro shvatio da je ovo velika godina za njega. Trejdovali su Korija Džosefa da bi on dobio te minute kao rezervni plejmejker iza Kajla Laurija. Ja sam tu da mu pomognem svaki dan da postane što bolji, da radi na svojoj igru kad niko nije tu i da vodi brigu o svom telu. Ako to uradi, imaće dugu karijeru kao što sam ja imao“.

Igrao si sa velikim igračima kao što su Šekil O’Nil, Dvejn Vejd, Stef Kari… Možeš li nam reći nešto o njima?

Njihova radna etika. Odu sami u salu, rade na sebi kad niko nije tu, kad niko ih ne gleda. Zato su ti momci veliki. Odlučnost, volja za pobedu i da budu veliki i zato su u toj poziciji. Bio sam svedok mladom Stefu Kariju, Damienu Lilardu, Kleju Tompsonu… Svi su bili mladi, ali su radili na sebi svaki dan i zato su postali to što jesu“.

Je li Šekil O’Nil velika “zver” kao što izgleda?

Jeste, on je veliki momak. Provodio sam dosta dobrog vremena sa Šekom tokom te tri godine. Odrastajući kao fan Lejkersa, i onda biti njegov saigrač, bilo je neverovatno. Podelili smo dosta trenutaka, odlična je osoba, srećan sam zboh njega i sve njegove uspehe“.

Šta misliš o svom saigraču Deziju Vašingtonu?

Dopada mi se Dezi. Gledao sam ga prošlu utakmicu, mlad je i ima velike mogućnosti za napredak. Ako nastavi da sluša trenera i istrpi kritike postaće odličan igrač. Primetio sam nekoliko stvari na kojima može poraditi, ja ću da mu pomognem. To je moja glavna stvar, da pomognem momcima da postanu što bolji igrači, da gledaju na igru različitim očima. Znam dosta o svojim protivnicima i saigračima i stvarno mislim da ću im dosta pomoći“.

Znaš li neke igrače iz ove regije?

Da, imate odlične igrače, odlične mlade igrače. Nurkić iz Portlanda, Saša Pavlović, Vlade Divac, Nikola Jokić, Bojan Bogdanović… Malo je teško izgovoriti njihova imena, ali ih dobro znam i mislim da su svi odlični igrači. Ako nastave da rade i da se usavršavaju svaki novi dan, imaće duge karijere. NBA je danas takva da ukoliko imate dobru godinu, brzo i lagano zaradite milion. Želim im svu sreću i nadam se da će uspeti“.

Imaš li neki san u evropskoj košarci?

Ovo je sve novo za mene, radim sve što su mi prijatelji rekli koji su igrali Evroligu i u Evropi. Moj glavni cilj je da budem sve bolji, da pomognem ovim momcima da postanu sve bolji i da pobedimo“.

Znaš li da si najveće ime koje je došlo u Igokeu do sada?

“To je kul. Moram izaćii na teren i odigrati dobro i da pomognem momcima da postanu bolji. Spreman sam i kao što sam rekao, ovo je košarka, nije bitno gde si, to je košarka. Jedva čekam priliku”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.