Crvena Zvezda: Novi početak ili nastavak bajke?

Trener Dejan Radonjić je najzaslužniji čovek za velike uspehe Crvene Zvezde u proteklih nekoliko sezona. Crnogorski stručnjak je, zajedno sa svojim štabom, izgradio prepoznatljivu filozofiju igre u Crvenoj Zvezdi i do sada je vešto uklapao igrače koje je imao na raspolaganju.

Foto: Telegraf

Ipak, ovo leto je nešto drugačije u Crvenoj Zvezdi. Trener je na Letnjoj ligi u SAD, bez jasne situacije oko nastavka saradnje, a nekoliko nosilaca igre je već napustilo Zvezdu.

Status Dejana Radonjića biće poznat u narednih nekoliko dana, a deluje da koncepcija tima u potpunosti zavisi od njegovog ostanka. U javnosti se već licitiralo sa imenom prekaljenog trenera Duška Ivanovića kao potencijalnom zamenom, ali je jasno da je svima u Crvenoj Zvezdi prioritet ostanak trofejnog trenera. Finansijska situacija u srpskom šampionu nije dobra, a to značajno usporava odluku o čoveku na klupi Crveno-Belih.

Klub su očekivano napustili Amerikanci Tomspon i Volters koji nisu previše oduševili i u odnosu cena-kvalitet predstavljali više balast, nego neki uspeh, dok je odlazak Simonovića, Dženkinsa i Mitrovića ono što je zabolelo simpatizere Zvezde. Prema spekulacijama, na izlaznim vratima kluba su još i Jović i Kuzmić, dok Branko Lazić vaga nekoliko ponuda.

Foto: Mondo

Neke poslednje informacije koje dolaze iz Evrope govore da je i bek Marko Gudurić interesantan Fenerbahčeu i Real Madridu, ali te vesti su još u domenu čistih spekulacija. Roster Crveno-Belih je (za sad) ojačan imenom sjajnog Australijanca Džone Boldena, draftovanog od strane Filadelfije u drugoj rundi. Džona je veliki transfer pogodak uprave Crvene Zvezde, možda i najveći u proteklih nekoliko sezona. Angažovanje ovog mladog igrača može se isplatiti kako na terenu, tako i finansijski. Jedino što je upitno je činjenica da li je Bolden mentalno spreman na još jednu sezonu u Evropi, jer njegove izjave nakon drafta govore suprotno. U nekoliko navrata Džona je izrazio maksimalnu želju da ostane u SAD, makar i na marginama rostera 76ersa.

Razgovori sa trenerom Radonjićem doneće rasplet situacije u Crvenoj Zvezdi, ali se već sad može reći da će ova sezona biti najveći izazov od sedanja na klupu beogradskog tima. Otišli su igrači koji su mnogo značili za stil igre koji forsira crnogorski stručnjak, pre svih Dženkins, a ukoliko ostane i bez osovine Jović-Kuzmić, biće veliki zadatak ponoviti uspešnu sezonu u Evroligi.

Završno, Crvena Zvezda već ima respektabilan tim od igrača pod ugovorima i iz sistema FMP-a za regionalna nadmetanja, ali Evroliga možda traži i nešto više. Svoju šansu za podizanjem uloge spremno čekaju Gudurić (da bude lider tima i prva opcija), Dobrić, Dangubić, kao i potencijali Simanić i Radanov, kojima je već vreme da nešto pokažu i na najvećoj sceni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.