Cibona – Partizan : Analiza

Košarkaši Partizana i Cibone odmeriće snage u Košarkaškom centru Dražen Petrović, u okviru 22. kola ABA lige.
Košarkaški klasik, istinski derbi, je kroz istoriju rađao heroje, tragičare, afirmisao sjajne igrače i doveo do ogromnog rivalstva dva velikana jugoslovenske košarke. Od nezaboravnih duela u Hali Sportova osamesetih godina, preko evroligaških okršaja, pa sve do čuvene Kecmanove trojke – sve to povezuje duele ova dva tima.

Pored rivalstva na terenu i epskih mečeva, ova dva kluba danas povezuje i loša finansijska situacija, odlasci igrača u toku sezone, nemogućnost dovođenja pravih pojačanja. Čini se i da im je zajednički „maćehinski odnos“ obeju država prema svojim zaštitnim znakovima, a to se najviše ispoljava u nekim važnim momentima poput pitanja plasmana Cibone u Evroligu i sredstava za istu, kao i pitanja reprograma poreskog duga Partizana. Međutim, Jugoslavija je davno nestala, region se promenio, na snazi su neke druge vrednosti, a na velikanima jugoslovenske košarke je da se, ako ikako mogu, priviknu na novonastalu situaciju. U takvom ambijentu održava se današnji veliki derbi ABA lige.

Na centarskoj poziciji, i pored odlaska Gagića, Partizan je u prednosti. Nikola Milutinov je izrastao u veoma ozbiljnu pretnju u reketu i skakačku mašinu. Ukoliko ne bude neki od njegovih loših dana, očekuje se dobar učinak startnog centra Partizana. Mora biti apsolutno spreman za činjenicu da će ga Cibona timski čuvati, i da u svakom momentu razmišlja ili o snažnom završetku na koš ili o povratnom pasu. Trener Vujošević će na poziciji 5 rotirati i Mačvana, a moguće i pridošlicu Đumića. U Ciboni, na centru, će igrati Ante Žižić i Jagodić-Kuridža. Očekuje se da Kuridža zaigra sa zaštitnom maskom. Žižić je veliki potencijal, ali čini se da mu je Milutinov u ovom trenutku veliki zalogaj. Vredno spomenuti i velikog talenta, mladog Ivicu Zubca.

I Cibona i Partizan imaju suženu rotaciju visokih igrača, te se i na poziciji krilnog centra u Ciboni rotiraju samo Kuridža i Gabrić. U Partizanu su tu, veoma kvalitetni Milan Mačvan, a pomažu mu Nemanja Bezbradica, i prinudno Edo Murić. Mačvan je ofanzivno veliki kvalitet, verovatno i najbolji krilni centar ABA lige. Poseduje sjajan tehnički repertoar, dobar šut, a često je i visoki plejmejker, organizator Partizanovih napada. Kuridža zaslužuje veliki respekt za napredak i borbenost. Gabrić je mlad i solidan potencijal. Na strani Crno-Belih možda neke minute dobije i Grk Janis Kuzeloglu, koji je evidentno napredovao u toku rada sa trenerom Vujoševićem.

 Partizan NIS - Cibona Edo Muric (Photo: ABA League)

Partizan NIS – Cibona
Edo Muric (Photo: ABA League)

Na poziciji niskog krila, Crno – Beli poseduju sjajan duo, Pavlović – Murić. U odbrani, ni Rozić ni Siriščević, neće moći da ih zaustave, dok je u napadu pretnja Siriščevićev šut i Rozićeva tranzicija. Mihajlo Andrić će odigrati neki minut možda i na krilu, ali njegov najveći doprinos se očekuje na beku.

Veoma zanimljivi dueli videće se i na bekovskim pozicijama gde kapiten Dragan Milosavljević predstavlja veliku prednost Partizana na obe strane terena, dok će Andrić i Marinković ugrožavati koš protivnika šutem. Cibona će pokušati da odgovori preko Siriščevića, Krušlina i u nekim konstelacijama mladog Slavice.

Na poziciji organizatora igre, Vukovi sa Tuškanca, očekuju najveći doprinos Dominika Mavre i oporavljenog Ilijevskog. Pitanje je da li će Davor Kus, legenda Cibone, dobiti neki minut. Partizan i dalje očekuje prvog plejmejkera, a u odsustvu istog napade će organizovati Milenko Tepić i njegova zamena Boris Dalo.

Partizan NIS - Cibona Edo Muric (Photo: ABA League)

Partizan NIS – Cibona
Edo Muric (Photo: ABA League)

Treneri dva velikana su Duško Vujošević i Slaven Rimac. Obojica su osvajali ABA ligu, ali je velika prednost na strani trenera Crno-Belih. Slaven Rimac i ove godine dokazuje da je izuzetan mladi trener, i pored trenerskog kvaliteta poseduje i kvalitet borbe i upornosti za opstanak Cibone. Trener Vujošević takođe poseduje tu osobinu.

Nakon ove analize trenerima preostaje da se na terenu nadmudruju, igračima da opravdaju poverenje ili iznenade, a nama gledaocima da uživamo u sjajnoj košarkaškoj predstavi u Draženovom domu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.