Cedevita – ozbiljna pojačanja za borbu u više takmičenja

Ekipa Cedevite je, nezvanično saznajemo, zatvorila roster dovođenjem plejmejkera Džejkoba Pulena u svoje redove.

Nakon dovođenja proverenih igrača u prelaznom roku, čini se da je ekipa Cedevite svakako daleko jača i bolje sastavljena od one prošlogodišnje.

Podsetimo, ekipu su napustili skupo plaćeni Roko Leni Ukić, braća Mario i Ante Delaš, kao i nekada veliki igrači Stanko Barać i Marko Tomas koji su, istini za volju, u Cedeviti bili na slabijem nivou od njihovog standarda. Takođe, u ekipi više nije ni defanzivni specijalista Ivan Ramljak.

Ekipu je napustio i trener Jasmin Repeša.

Roster

 

Plejmejkeri:

Nemanja Gordić, Toni Katić i Džejkob Pulen: Plejmejkeri Cedevite, svaki na svoj način, donose ozbiljan kvalitet ovoj ekipi. Dok je Nemanja Gordić univerzalac, solidan asistent i skorer, Džejkob Pulen je ofanzivno orijentisani plejmejker koji češće vidi koš i zatrpava ga nego što razigrava saigrače. Mada ni u tom segmentu nije loš. Toniju Katiću će ovo biti prva sezona na najvišem nivou, tako da ostaje da se vidi kako će se snaći, mada šmek i potencijal svakako poseduje.

abaliga.com Nemanja Gordic (Photo: KK Cedevita/Marin Sušić)

abaliga.com
Nemanja Gordic (Photo: KK Cedevita/Marin Sušić)

Prošlogodišnja akvizicija Roko Leni Ukić velikim delom nije opravdala visoka očekivanja i veliku platu. Kakve se zamerke mogu izreći na račun ovih momaka sad i gde je opasnost za ekipu Cedevite?

Džejkob Pulen je na univerzitetu Kanzas i u nekim epizodama u Evropi igrao solidnu odbranu, ali dešavalo se da u tom segmentu potpuno podbaci ( kao u Brindiziju ). Organizacija igre, kada je Pulen u ekipi, takođe može biti sporna. Međutim, čini se da je Pulen veoma sposoban i za kvalitetnu pass-first igru, te se očekuje da to neće biti problem. Kao što je već rečeno, Toni Katić može imati problema sa privikavanjem na viši nivo igre, dok je učinak Gordića već dobro poznat.

Bekovi i krila

Ove pozicije će pokrivati Fran Pilepić, Luka Babić, mladi Mazalin i novajlija Džejms Vajt.

Ono što prvo upada u oči na ovim pozicijama je odsustvo čistih šutera, izuzimajući Pilepića. Ono što možda i nedostaje Cedeviti je upravo još jedan šuter na ovim pozicijama, ili tzv. swingman koji bi donosio šut iz driblinga sa poludistance ( poput Kinzija ). Veliki kvalitet koji donosi Vajt je svakako pozitivna promena. Iskusan igrač, i nekada velika atletska “zver”, prema mišljenju “Sokića” ima još vatre u sebi i spreman je da dobro nosi krilnu poziciju Cedevite.

Potencijalni problemi na ovim pozicijama su mladost Mazalina, kao i objektivno neevroligaški kvalitet Luke Babića koji donosi izuzetnu borbenost i odličnu tranziciju, mada se nikako ne bih oslonio na njega da mi donosi produkciju u napadu. Defanzivno je Babić odličan igrač.

Visoki igrači

Pozicije krilnog centra i centra pokrivaju Arapović, Zubčić ( može i na 3 ), Žganec, Miro Bilan i novajlija Luka Žorić.

abaliga.com Tomislav Zubcic (Photo: KK Cedevita/Marin Sušić)

abaliga.com
Tomislav Zubcic (Photo: KK Cedevita/Marin Sušić)

Bilan je već dokazani ABA centar, Zubčić laka četvorka dok snagu donosi Žganec. Najveći potencijal je svakako Marko Arapović i voleo bih da dobije ozbiljan prostor u timu. Novajlija Luka Žorić je odličan roler, i donosi pokretljivost na centarskoj poziciji.

Određeni problemi se na ovim pozicijama mogu javiti u defanzivi jer je Žorić previše mekan igrač, kao i Zubčić dok Žganec ne oduševljava previše sa košarkaškim kvalitetima, izuzimajući snagu. Ono što je pozitivno je da Arapović može igrati u oba pravca, sa dosta kvaliteta.

Trener ( i ):

Veljko Mršić ( glavni ) i Đanmarko Pozeko ( pomoćni ) – “ludilo” na klupi Cedevite je garantovano. Pozeko i Mršić donose energiju i modernu, napadačku, košarku. problemi se mogu javiti u nedostatku iskustva ovog dvojca, kao i u defanzivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.