Prvi poraz Džikića, lider prejak za Partizan

Budućnost je bila bolja tokom celog meča, ali je Partizan sve do početka četvrte četvrtine uspeo da se održi u igri. U pobedi lidera ABA lige od 78:65 najbolji su bili Marić i Dženkins sa po 14 i Dragićević sa 13 poena. Na drugoj strani bolji od ostalih su bili Murić sa 17 i Džons sa 13 poena. Statistički Budućnost je u odnosu na Partizan bila najdominantnija u ofanzivnom skoku (11-4).

Utakmica nije počela košarkom visokog kvaliteta. Igrači Budućnosti su lako probijali odbranu Partizana iz pika i prodorom, ali su i promašivali. Partizan je bio uspešniju u šutu, pa je poveo sa 7:2. Crno-beli su često koristili igru iz pika u napadu, ali su nešto više potencirali na šutu van reketa u odnosu na Budućnost. Kada je Partizan stao u šutu, Budućnost je preokrenula i na kraju prve četvrtine vodila sa 16:13. Prvu četvrtinu je obeležilo i po četiri izgubljene lopte na obe strane. Partizan su u ovoj deonici predvodili Đumić i Džons, a Budućnost Marić i Dragićević.

Partizan je bolje počeo drugu četvrtinu, zaigrali su kvalitetniju odbranu i zatvorili reket. Igrači Budućnosti su promašivali, pa poenima Vitkovca i Đumića Partizan preokreće na 17:16. Posle Vilsonove nesportske greške Dženkins sa slobodnih bacanja i trojke vraća Budućnost u igru. Poenima Vrabca iz kontre prednost Budućnosti je smanjena na 24:21 i Pavićević je zatražio tajm-aut. Partizan posle tajm-auta staje u zonu, ali je Budućnost odlično koristila Marića koji lako poentira pod košem i ispravlja promašaje svojih saigrača ofanzivnim skokom. U napadu su igrači Partizana potencirali šut sa distane, Murić je pogodio jednu od dve trojke, pa Džikić traži tajm-aut pri rezultatu 28:24 za Budućnost. Podgoričani posle tajm-auta beže na +9 zahvaljujući pogodcima pod košem i novim promašajima Partizana. U trojkaškoj završnici poluvremena Suad Šehović prvo pogađa trojku uz dodatno slobodno bacanje, a onda promašuje, dok su u Partizanu sigurni bili Marinković i Murić. Partizan nije uspeo da realizuje poslednji napad u drugoj četvrtini, pa ostaje 38:32 za Budućnost.

Foto: twitter.com/ABA_League

Foto: twitter.com/ABA_League

Partizan je veliki deo treće četvrtine bio bez unutrašnje igre, oslonjen na šut spolja. Budućnost je imala potpuno drugu strategiju, forsirali su prodore i spuštanje lopte na Marića. Zahvaljujući Dragićevićevim promašajima i Murićevim poenima Partizan je u jednom trenutku spustio na -2. Kada je stao šut Partizana, Podgoričani su se ponovo odlepili. Dragićević, Dženkins i Suad Šehović predvode Budućnost poenima iz prodora, sa slobodnih bacanja i trojkama. Partizan je veliki probem imao ranim izlaskom iz bonusa. S druge strane neobično izgleda podatak da je Partizan tek u 28 minutu izveo prva slobodna bacanja. Džons je u samoj završnici sa 5 vezanih poena (trojka u poslednjim sekundama), smanjio razliku na 60:52.

Partizan je bio očajan u prvoj polovini poslednje četvrtine, kada su u seriji promašaja uspeli da postignu samo 3 poena. Budućnost je na drugoj strani provereno spuštala na Marića, a kada bi ga crno-beli udvajali lopta je išla na šut spolja i razlika je podignuta na 66:55. Partizan je posle poena Murića i Vilsona bio najbliži da se vrati u meč i iskoristi promašaje Budućnosti, ali su sa tri vezane izgubljene lopte otišli u neizbežan poraz. Trojkama Kuka i poenima braće Šehovića Budućnost je išla i do +18, ali su Murić i Vilson (koji je ukupno bio vrlo slab u napadu) svojim poenima ublažili prednost na 78:65.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.