Big Sofo – greška u koracima ili ne?

Svi ljubitelji košarke, a posebno navijači Crvene Zvezde, očekivali su od najvećeg letošnjeg pojačanja Sofoklisa Skorcijanitisa daleko bolje igre od onih koje je grčki div prikazao.

Da li su očekivanja bila realna ili ne, ostaje da se analizira. Osnovne činjenice govore da Sofoklis nije dominantan centar na evropskom nivou već više od 3 sezone. Pad u igri Skorcijanitisa bio je primetan i u sezoni kada je Makabi osvojio EL, a najdrastičnije se osetio u prošloj sezoni kada je veliki Grk igrao skoro pa očajno u Makabiju pod trenerom Gudesom.

Prema nekim informacijama koje kruže košarkaškim krugovima, izraelski velikan je imao ogromnih problema sa obuzdavanjem kilaže Skorcijanitisa, a stvari su kulminirale, takođe, u prošloj sezoni kada uprava Makabija to nije mogla da kontroliše više.

abaliga.com Sofoklis Schortsanitis (Photo: Zadar/Zvonko Kucelin)

abaliga.com
Sofoklis Schortsanitis (Photo: Zadar/Zvonko Kucelin)

Prema nezvvaničnim informacijama pred početak ove sezone Sofoklis je bio na zaista velikoj kilaži, a čini se i da je cifra koja se zvanično navodi (156kg) poprilično netačna.

Statistika svakako nije najbolji pokazatelj nečije igre, ali ona svakako mora biti bitan element analize: 14.8 minuta u EL, 6.7 poena, 2.3 skoka kao i samo 54.9% sa linije za slobodna bacanja u prošloj sezoni nisu brojke dostojne dominantnog centra kakav je (bio) Big Sofo.

Ovih dana se spekuliše o otkazu koji će Crvena Zvezda uručiti grčkom kolosu. Koliko ima istine u tim pričama još nije najpoznatije, ali odsustvo sa utakmice u Valjevu je još jedan pokazatelj u tom pravcu, bez obzira na zvanično navedene razloge stomaka i zgloba.

Nakon svega, ostaje ono početno pitanje koje suštinski glasi da li je Sofo doveden kao igrač ili samo kao ime?

Leave a Reply

Your email address will not be published.