Analiza: Stokton

Dejvid Stokton je novo pojačanje zagrebačke Cedevite, objavljeno je danas na zvaničnoj stranici kluba.

Sin velikog košarkaša Jute Džez Džona Stoktona u Cedevitu dolazi nakon sezone provedene između NBA lige i Razvojne lige gde je ostavio vrlo dobar utisak.

Dejvid Stokton je “pass-first” plejmejker sa odličnim osećajem za asistenciju i dobrom kreacijom, a kroz godine nakon univerziteta Gonzaga značajno je unapredio i svoj šut.

si.com

si.com

Stokton ostvaruje dobru komunikaciju sa centrima, solidan je kao “ball handler” u pik & rolu, a sposoban je da uputi dobar pas ili da sam završi iz te akcije. Domet Dejvida Stoktona u šutu nije problematičan, a nisu ni sami procenti. Ono što može da zabrinjava je mehanika šuta (posebno za 3 poena) gde Dejvid loptu izbacuje iz niskog položaja i dobroj odbrani omogućava da takav šut sa uspehom pokrije. U D ligi to nije bio slučaj, jer je poznato da je intenzitet odbrane značajno slabiji.

Pored mehanike izbačaja, stalni Stoktonov problem, koji ga je i koštao ozbiljnije karijere u NBA ligi je njegovo telo. Dejvid je visok oko 180 cm, a prema merenjima iz Razvojne lige ima oko 75 kg. Na sitnu građu nije došla ni velika eksplozivnost, pa su to sve problemi sa kojima Stokton igra u modernoj košarci.

Dejvid poseduje kvalitetnu igru u tranziciji, dobro trčanje i sposobnost da uputi pravovremen pas. Igra u defanzivi je vrlo diskutabilna, najviše usled fizičkih ograničenja, ali se Stokton ozbiljno trudi i oko tog aspekta u igri, tako da tim često ne trpi previše.

Odlične vesti za Cedevitu su i te što je Dejvid potpisao ugovor na 3 godine, a postoje i dobre šanse da u hrvatskom šampionatu nastupa kao domaći igrač.

Leave a Reply

Your email address will not be published.