Analiza: Šta je Partizanu sada potrebno?

Odlasci Ede Murića i Aleksandra Cvetkovića pokrenuli su mnogo pitanja kod navijača Partizana.

Dok je odlazak Murića bio očekivan zbog velike plate u završnoj godini ugovora, dotle je veliko iznenađenje odlazak Cvetkovića u špansku Manresu. Iz intervjua fondaciji “Pučisti” videlo se da trener Džikić ozbiljno računa na ovog plejmejkera, i da su mnoge kombinacije na niskim pozicijama bile vezane za njega.

Ipak, finansijska nesigurnost Partizana donela je prevagu. Aleksandar Cvetković se, prema navodima, odlučio za sigurniji i izdašniji novac u ACB ligašu Manresi. Edo Murić je, sa druge strane, pronašao možda i idealnu opciju za nastavak karijere – turski Banvit. Turska liga je u velikoj ekspanziji, često nije previše taktički zahtevna, a kapaciteti plaćanja su dobri.

mondo.rs

mondo.rs

Ovim odlascima (bez pojačanja), Partizanov tim se sveo na ono osnovno na šta bi trebalo dograditi mnoge komponente. Najpre, najosetljivija pozicija plejmejkera ostala je potpuno upražnjena. Partizan je sada na tržištu i traži startnog i bekap organizatora igre. Zatim, kompletirane nisu ni pozicije 2 i 3, s tim što je situacija na krilu nešto teža. Za očekivati je da Crno-Beli šansu ukažu mladim Vanji Marinkoviću i Slobi Jovanoviću na beku, kao i Mihajlu Andriću i Adinu Vrabcu na krilu. Ipak, ovde nedostaje najmanje dva igrača koji bi kvalitetom i iskustvom mogli da iznesu ove pozicije, a mlade igrače usmere ka napretku i uspehu.

Slično stanje je i na viskim pozicijama. Finalizovani su transferi reprezentativca Srbije Stefana Birčevića i pokretnog centra Đorđa Majstorovića, ali su ostala i mnoga pitanja. Glavno glasi da li Novica Veličković ostaje u sastavu. Ukoliko bi Novica preuzeo vođstvo ovog tima, sastav bi dobio kako legitimnu prvu četvorku, tako i lidera na parketu. U slučaju odlaska, Partizan bi imao nedostatak i na ovom mestu.

Za kraj, pozicija centra je donekle rešena sa Majstorovićem i Koprivicom, ali je svakako potrebno dovesti još jednog visokog igrača, verovatno multifunkcionalnog. Da može i na 5 i na 4, da igra odbranu i napad i da skuplja skokove…

Zaključno, do kompletiranja rostera Partizanu ostaje da, u nedostatku novca, privoli još najmanje 3, a verovatno i 4 košarkaša da ponesu crno-beli dres u narednoj sezoni. Da li je to realno ili ne, pokazaće naredni meseci…

Leave a Reply

Your email address will not be published.