Analiza: Šta donosi Kuzmić Crvenoj Zvezdi?

Evropska (i američka) košarka značajno je osiromašila sa kvalitetnim igračima u oba pravca na poziciji centra, pa su ovi košarkaši postali tražen i skup element u sastavljanju tima.

Mnoge ekipe su se okrenule “undersized” varijantama, a Olimpijakos je taj sistem doveo u jek zbivanja sa dve osvojene Evrolige. Argumenti u prilog tezi da kupovina “undersized” centara nije samo zbog uštede novca najviše se kreću oko činjenice da se košarka ubrzala, da se igra daleko više tranzicije i da se mnogo više trči.

Sve izrečeno je istina, ali se suština košarkaške igre jednostavno može objasniti kroz formulaciju da je uvek važno da se protivnik prilagođava tvojim kvalitetima, a ne obrnuto. Upravo će prilagođavanje omogućiti da protivnik negde ne odradi najbolje domaći zadatak pripreme utakmice ili da prosto ne može fizički da isparira (posebno) na unutrašnjim pozicijama gde su laki poeni.

Ognjen Kuzmić (1990.) je defanzivno orijentisan centar sa fantastičnim fizičkim predispozicijama. Kuzmić je visok 214 cm, a raspon ruku mu je približno 224 cm što mu omogućava da odlično štiti obruč i zaustavlja protivničke bekove.

Foto: KK Crvena zvezda

Foto: KK Crvena zvezda

Ognjen je usavršio igru u odbrani (pored fizikalija) pa je svoje rotacije i zatvaranja doveo na visok nivo, sa dobrom odbranom i na niskom postu bez obzira na visoko težište. Kuzmić zna da uspešno zatvori igru leđima tehnički obučenih centara na niskom postu, najviše dobrim postavljanjem i reakcijom rukama.

Ono što je Ognjena Kuzmića “izbacilo” iz NBA i Panatinaikosa je nebrušenost igre u napadu, ili možda prevelika očekivanja od ovog centra u toj fazi igre. Iako se njegova napadačka produkcija mnogo kritikuje, važno je reći da Ognjen poseduje neke dobre elemente i u ovoj fazi igre. Dodavanja sa niskog posta ka spoljnoj liniji su mu pravovremena i dosta precizna, a vrlo dobro se odmotava i u pik igri. Naravno, nedostataka je mnogo više a najveći problemi se kreću oko realizacije na obruču ili iz neposredne blizine, slabosti u igri leđima prema košu, kao i tvrdom šutu (bolje reći nepouzdanom) sa poludistance.

Svakako, Crvena Zvezda je sa Ognjenom Kuzmićem dobila veliko pojačanje na centarskoj poziciji, a veoma je važno i sa kakvim profilom igrača će Ognjen biti uparen u predstojećoj sezoni. Takođe, bitna je uloga koju će u sastavu imati ovaj centar, pa će od toga dosta zavisiti i sam učinak na parketu.

Pogodak ili promašaj u transfer periodu na poziciji centra često znači razliku između uspešne i neuspešne sezone, a na ovoj poziciji i najbogatiji klubovi nekada ozbiljno pogreše. Sa druge strane, svaka uspešna priča na ovoj poziciji klubu može doneti veliko obeštećenje, pa je ugovor Kuzmića na 3 godinedodatan plus iz tog ugla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.