Analiza: Šta Birčević donosi Partizanu?

Stefan Birčević (k.centar/centar, 210 cm, 1989.) je prvo pojačanje Partizana za sezonu 2016/17, a u međuvremenu je pozvan i na reprezentativnu akciju od strane selektora Đorđevića.

Stefan Birčević je igrač koji pokriva pozicije krilnog centra i centra, a u srpskog vicešampiona dolazi iz redova španskog Estudijantesa.

U sastavu iz Madrida, Birčević nije imao uspešnu sezonu, a deo “Studenata” je od leta 2014. godine.

Foto: Đorđe Đoković

Foto: Đorđe Đoković

Stefan Birčević najveći doprinos u igri tima daje šutem spolja i učešćem na skoku, tako da bi vokacija četvorke koja širi bila odgovarajuća za njegove kvalitete. Streč krilni centri često “pate” od loše odbrane, a realno je da ni Birčević ne briljira u tom segmentu. Ipak, određene propuste kompenzuje visinom (210cm), ali i dobrim osećajem za skok.

Za unutrašnju igru (na niskom postu) Stefan nije dovoljno bogatog repertoara, a posebno mu nedostaje igra leđima. Svoje kvalitete Birčević bazira na odličnom osećaju, mekoj ruci, pa dobro koristi i šut sa polu-distance i neke polu-floutere.

Zavisno od saigrača na pozicijama 4 i 5 u narednoj sezoni, zavisiće i opseg uloga Stefana Birčevića u Partizanu. Školski bi bilo upariti Stefana sa snažnim krilnim centrom, sa dobrom unutrašnjom igrom, ali ostaje da se vidi šta strućni štab Partizana ima u planu.

Stefan u određenim “small ball” varijantama može pokrivati i poziciju 5, ali defanzivno sigurno neće moći da sačuva ekstremno snažne centre. Varijanta sa Birčevićem na 5 bi mogla da se koristi u specijalnim momentima, i bude pravo iznenađenje za protivnika.

Statistika iz Estudijantesa:

2015/16: 15.5 minuta/5.8 poena/2.8 skokova/0.7 izgubljenih lopti ( za 2: 61%; za 3: 20%; za 1: 66%)

Leave a Reply

Your email address will not be published.