Analiza: Prednosti i mane Bandža Sija

Novo pojačanje Partizana je igrač iz Francuske, koji poreklo vodi iz Malija, a ime mu je Bandža Si.

Foto: KarikatureSarmagedon

Rođen je u Parizu 30. jula 1990. godine, a košarkaško obrazovanje stekao je u Americi na univerzitetu Nju Meksiko. Visok je 204 centimetara i težak 97 kilograma. Zbog njegove visine, ali i brzine snalazi se dobro na pozicijama krila i krilnog centra.

Bandža Si je košarkom počeo da se bavi u Americi. Prvo je nastupao za srednju školu iz Kalifornije “Stoneridge Prep”. Na srednjoškolskim utakmicama beležio je 18 poena i 4 skoka po utakmici i zbog toga je bio pozivan na Adidasove turnire 2008. i 2009. godine.

Foto: collegebasketball.ap.org

U periodu između 2009. i 2013. godine, Bandža Si je pohađao univezitet Nju Meksiko na kome je napredovao iz godine u godinu, ali mu to nije bilo dovoljno da obezbedi sebi mesto u NBA ligi, pošto na draftu 2013. godine nije izabran.

Na kraju svog četvorogodišnjeg mandata na Nju Meksiku, Si je beležio 7.86 poena, 4.21 skok i 1.03 asistencije po meču.

Foto: basketball.realgm.com

Nakon svega, logičan potez je bio povratak u domovinu, gde je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa ekipom Po Orteza. U njegovoj “ruki” sezoni u Evropi, beležio je 5.8 poena, 3.8 skoka i 0.9 asistencija po meču.

To je bilo dovoljno da obezbedi sebi mesto u timu koja igra Evrokup. Pojačao je sastav Nansija gde se zadržao dve godine. Odigrao je tamo 72 utakmice i beležio prosečno 7.1 poena, 4 skoka i 0.9 asistencija po meču.

Foto: eurocupbasketball.com

Posle dve godine odlučio je da promeni sredinu i 2016 . godine potpisuje za još jedan tim iz Francuske, Asvel. Tu je odigrao 50 utakmica u Francuskom prvenstvu i FIBA Ligi šampiona i beležio prosečno 7.1 poen, 3.1 skok 0.9 asistencija po meču.

Ove sezone potpisao je ugovor sa AEK-om iz Atine ali se tamo zadržao samo do decembra i nastupio je na svega 11 utakmica, 6 u prvenstvu (5 poena, 2 skoka po utakmici) i 5 u FIBA Ligi šampiona (1 poena i 1 skok po utakmici).

Foto: basketball-reference.com (Statistika iz FIBA Lige šampiona nije uračunata u ukupnu statistiku)

Što se tiče same igre Bandže Sija, primetno je da nije “skorer” i da ne beleži veliki broj poena po utakmici. Većinu svojih koševa postiže na samom obruču, polaganjem ili zakucavanjem, pa odatle i visokih 58% šuta za dva . Nije izraziti šuter, ali ukoliko ostane sam neće mnogo razmišljati i podićiće se na šut (32% šuta za tri kroz karijeru). Često projuri pored aut linije ispod koša i ukoliko ga saigrači pronađu dobrom asistencijim, lako će je pretvoriti u poene. Zbog svoje visine i skočnosti Bandža uvek pokušava da ide na skok, defanzivni i ofanzivni. Brz je u kontri, i često se te kontre završavaju “alley oop”-om sa njim kao glavnim egzekutorom.

Ima veliki raspon ruku, što mu pomaže u odbrani da uvek bude na liniji dodavanja. Jak je i čvrst i nikada ne odustaje, pa ukoliko mu protivnik pobegne, dugačak korak koji poseduje, omogućuju mu da što više oteža pritniku da postigne poene. Baš zbog te čvrstine može da preuzima i rotira u obrani. Na koledžu je nekada uzimao i šuteve u odlučujućim trenucima utakmice, tako da se očekuje da u bitnim momentima ne pokaže strah. Nije sebičan i ukoliko misli da je neko u boljoj poziciji za šut, dodaće loptu.

Ono što navijači ne mogu da očekuju od Bandža Sija, to je da sam sebi iskreira poziciju za šut. Leđna tehnika mu je izuzetno slaba, ali nekada ako oseti da može da napadne protivnika, probaće. Izuzetnu skočnost ne koristi kako bi blokirao protivnike, što je izuzetno čudno. Šut mu je sporadičan, a lako može da uđe u seriju promašaja.

Dakle, Partizan je doveo još jednog igrača koji igra za tim. Ne radi se o odličnom individualcu, ne očekuje se da postiže na svakoj utakmici veliki broj poena, ali zalaganje i borba su ono što će dobiti od ovog košarkaša poreklom iz Francuske. Ukoliko se uklopi u igru i poboljša odbranu sa kojom Partizan izuzetno kuburi ove sezone, doćiće i njegovi poeni, koji su plod dobre odbrane i brze tranzicije u napad, a to je svakako nešto što je preko potrebno ekipi Nenada Čanka u ovom trenutku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.