Analiza: Partizanova polusezona u ABA ligi

Posle odigranih 13. kola u ABA ligi Partizan se nalazi na drugom mestu sa skorom 10-3, istovetnim kao i trećeplasirana Budućnost.

Partizan je u odnosu na prošlu sezonu značajno transformisao tim. Jedanaest igrača napustilo je klub, a 7 novih se pridružilo starosedeocima i izdancima omladinske škole. Pred početak sezone Partizan nije ulazio u krug najužih favorita za osvajanje ABA lige, a postojale su i sumnje da li će u ovakvoj konkurenciji uspeti da izbori plej-of. Delimično sopstvenom zaslugom, a delimično kiksevima i previranjima u nekoliko rivalskih klubova, Partizan je uspeo da na polusezoni bude drugi i istakne kandidaturu za najviše ambicije u ovom takmičenju.

Igra Partizana u ovoj polusezoni puna je uspona i padova. Izuzimajući mečeve sa Igokeom, Mega Leksom i MZT-om u kojima su bili ubedljivi, crno-beli su najčešće pobeđivali u neizvesnim završnicama ili tako što bi slomili otpor rivala u poslednjoj četvrtini. Porazi od Cedevite i Budućnosti takođe su došli posle preokreta i velike rezultatske neizvesnosti, jedino je Crvena Zvezda uspela da pobedi Partizan na ubedljiviji način (opet crno-beli su bili jedini tim iz TOP5 koji je ozbiljnije parirao crveno-belima).

U slučaju Partizana, statistika može ozbiljno da zavara, naročito ako se posmatraju neki izdvojeni detalji, bez sagledavanja celine. Crno-beli su u vrhu po procentima šuta za dva poena i u sredini po procentima za tri poena. Međutim Partizan je jedan od timova koji ima najviše pokušaja za tri i najmanje za dva poena. Primetno je da se Partizan u velikom broju mečeva oslanjao na šut za tri poena i da je u zavisnosti od relizacije ishod tih mečeva bio promenljiv. Balansiranija i raznovrsnija igra svakako je potrebna crno-belima, ali će to u mnogome zavisiti od raspoloživog igračkog kadra i otpornosti istog na povrede. Igrači Partizana bi mogli da porade i na realizaciji slobodnih bacanja, jer se u tom segmentu nalaze u donjem delu tabelu.

Bilo je dosta kritika na račun nedostatka timske igre i isključivog oslanjanja na individualni kvalitet nekolicine igrača i broj asistencija donekle potvrđuje takve tvrdnje. S druge strane činjenica je da je Partizan zahvaljujući individualnom kvalitetu pojedinaca uspeo da dobije neke neizvesne utakmice i da sa povratkom igrača iz povreda dobija više opcija za timsku igru u napadu. Crno-beli se nalaze u grupi timova koji ne prave veliki broj izgubljenih lopti po meču, što je za pohvalu, ali je u nekoliko mečeva protiv boljih timova taj broj bio visok (dobar primer su utakmice u FIBA LŠ) i jedan od ključnih elemenata zbog koji su utakmice izgubljene.

Foto: http://www.aba-liga.com/

Foto: http://www.aba-liga.com/

Partizanova odbrana najčešće uspeva da obori protivničke napade na mali broj poena i u tim utakmicama pobeđuju. Kada bi rivali (obično ekipe sa vrha tabele) uspeli da odigraju utakmicu na veći broj poena, ona bi bila neizvesnija, a crno-beli bliži porazu. Partizan je pretposlednji tim po broju ukradenih lopti, ali su u nekoliko mečeva pokazali da mogu iskoristiti fizikalije pojedinaca iz spoljne linije i izvršiti dovoljan pritisak, koji bi omogućio lake poene iz tranzicije. Crno-beli se nalaze u vrhu ABA lige po broju blokada i skokova. Partizan je imao (i sada ima) problema sa čuvanjem fizički dominantnih igrača na poziciji 4 i 5 i branjenju unutrašnje igre. Situacija se po tom pitanju u poslednje vreme menja, centarska linija uspeva da donese prevagu u skoku i u tom segmentu ne zavisi od pomoći spoljnih igrača, kao što je to bio slučaj na početku sezone.

Najbolji igrač crno-belih na polusezoni je plejmejker Hečer, koji predvodi tim po broju poena, asistencija i u realizaciji šuta za tri poena, a u velikom broju utakmica preuzimao je odgovornost i sam rešavao nezivesne završnice. Veliki broj poena  dolazi sa pozicija 4 i 5 koje pokrivaju Birčević, Veličković i Luković, koji dominiraju  i u broju skokova. Birčević je jedan od najboljih šutera za tri poena u timu, ali je u isto vreme i igrač koji pravi najviše faulova, često one iz kategorije “nepotrebnih”, po kojima ceo tim Partizana nosi negativnu reputaciju ove sezone. Veličković je posle slabijeg početka sezone i podizanja fizičke spremnosti jedan od ključnih igrača u timu. Sa njim Partizan postaje opasniji iz unutrašnje igre, sigurniji u skoku i odbrani i ono što je najvažnije igra sa više truda, energije i samopouzdanja. Najveći problem u igri kapitena crno-belih je realizacija šuta za tri poena. Luković, koji  ima najviše ofanzivnih skokova i blokada, nema pravu zamenu na poziciji centra, Majstorović, koji nije na nivou partija iz Metalca, odsutan je zbog povrede, a Koprivica ima skromnu minutažu i učinak.

 Ratkovica posle izlaska iz povrede solidno obavlja ulogu drugog plejmejkera, donosi sigurnost i hladnokrvnost u igri i dobro razigrava unutrašnju liniju, dok je njegov poenterski doprinos u drugom planu. Sa pozicija 2 i 3 najviše poena donosi Marinković, prate ga Andrić Robinson, dok slabiji učinak ima Vrabac. Od Marinkovića, kao jednog od najtalentovanijih u sastavu, uvek se očekuje više. Ove sezone je opasniji iz prodora, agresivniji u odbrani i na skoku, ali postoji stalni pritisak očekivanja javnosti i potreba tima da što pre postane igrač koji će češće preuzimati odgovornost. Andrić Robinson su počeli sezonu povređeni, oba u poslednje vreme podižu formu, od prvog se očekuju da uz dobar šut za tri poena dobije više sampouzdanja u igri, a od drugog da pored borbenosti, pokaže da ima dodatni kvalitet i smanji broj grešaka. Vrabac se i ove sezone muči sa šutem iz igre, pa je njegov doprinos vidljiviji u odbrani i skoku gde dobro koristi fizikalije. Pot i Karahodžić su dobijali vrlo malo prilike da igraju, pa njihov doprinos u igri  neće biti komentarisan u ovom trenutku.

Prednost Partizana u odnosu na druge timove je što je tim formiran pre početka sezone, nije bilo naknadnih promena u sastavu, te postoji kontinuitet u radu od prve do poslednje utakmice. Rotacija je ipak ograničena što kvalitetom, što povredama igrača, pa će se u zavisnosti od potencijalnih promena kako u Partizanovom tako i u konkurentskim rosterima, menjati i ishod i mesto na tabeli u drugom delu sezone. Ako crno-beli nastave sa serijom pobeda protiv timova sa sredine i iz donjeg dela tabele, plasman u plej-of se ne dovodi u pitanje. S druge strane za više ambicije Partizan mora početi da pobeđuje favorite i direktne rivale. Koliko je to u ovakvoj situaciji realno, nezahvalno je prognozirati u ovom trenutku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.