Analiza: Partizan-Cedevita

Jedan od derbija 9. kola ABA lige je meč između Partizana i Cedevite, koji će se odigrati večeras u 21h u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

Cedevita je sezonu počela porazima od Budućnosti i Crvene Zvezde u prva dva, dok je Partizan poražen od istih rivala u poslednja dva kola. Velike ambicije Cedevite narušene su i iznenadnim porazom protiv Krke, a nisu prijali ni početni porazi u Evrokupu. Hrvatski tim je reagovao promenama u igračkom kadru, deo prvog tima više nisu Hopson, Dukan i Stokton, dok su njihova mesta zauzeli Džekson i Tomas koji su izazvali pozitivan efekat na rezultate. Cedevita ima niz od dve pobede i u Evrokupu i u ABA ligi i u Beograd dolazi u dobrom raspoloženju. Igra Partizana oscilira kako u toku utakmice, tako i od meča do meča, ali su počeli sezonu  sjajnim nizom od 6 pobeda u ABA ligi, dok u FIBA LŠ imaju samo jedan poraz, od Bešiktaša. Crno-beli nisu uspeli da iznenade nijedan tim koji je na papiru bio favorit, a Cedevita pored svih problema jeste jedna od takvih.

Generalno gledajući Cedevita postiže više poena po meču od Partizana, dok crno-beli uspevaju da drže rivala na malom broju poena.  Čini se da će ključ za pobedu Partizana biti agresivna odbrana, jer su u svim mečevima na manje poena, sem protiv Budućnosti, uspevali da izbore pobedu. Veliki broj tih mečeva odlučen je u neizvesnim završnicama, ali su i Cedevitina dobra napadačka izdanja završavala istim ishodima, pa nije zahvalno po ovom kriterijumu procenjivati pobednika ovog duela.

Iako Partizan i Cedevita imaju neznatnu razliku u broju izgubljenih lopti, hrvatski tim je daleko uspešniji u broju timskih asistencija. Razlog za to je i potpuno različita filozofija napada ova dva tima. Dok se Partizan nalazi u vrhu ABA lige po broju pokušaja za tri poena i na dnu po broju pokušaja za dva poena, kod  Cedevite je situacija potpuno obrnuta.

Cedevita, Džekson, Bilan, Mornar

Foto: aba-liga.com

Cedevita bi mogla da iskoristi prednost na centarskim pozicijama i preko Bilana, Begića i Arapovića napadne Lukovića i Koprivicu Majstorović izostaje zbog povrede). Problem je što centri hrvatskog tima ne uspevaju da vežu dobre partije u kontinuitetu i ne snalaze se dobro protiv agresivnih čuvara. Od Lukovića se očekuje da blokadama ponovo zaštiti svoj obruč i spreči dominaciju Cedevite u ofanzivnom skoku, za šta će mu preko potrebna biti pomoć saigrača. Partizan se u velikoj meri oslanja na šut za tri poena, koji često ume da zakaže, ali u momentima dobre realizacije Partizan zna da melje protivnika, naročito u kombinaciji sa dobrom odbranom i razvijanjem igre iz tranzicije. Cedevita bi u skladu sa kretanjem Partizanove realizacije u toku meča morala dozirano da brani šut za tri poena. Jak defanzivni pritisak na individualnu rolu Hečera i osmišljavanje načina da se zaustavi razvlačanje odbrane od strane Veličkovića i Birčevića na krilnom centru mogli bi da budu presudni.

Dolazak Džeksona i Tomasa otvorio je mogućnost da Cedevita pojača efikasnost u šutu sa distance, a Amerikanac  pored sjajnih skorerskih mogućnosti vrlo uspešno razigrava saigrače. Atletske sposobnosti i agresivnost Marinkovića i Vrapca mogle bi da budu presudne da se ograniči uticaj spoljne linije Cedevite. Babić u ovoj sezoni obavlja odličan posao u oba smera, a naročito je efektivan u odbrani i tranziciji iz odbrane u napad. Iako ostvaruje promenljiv učinak eskplozivni Džejms zna da napravi problem čuvarima prodorima sa bekovskih pozicija. Slično važi za talentovanog Musu, čiji doprinos varira od psihološke pripreme i sampouzdanja sa kojim uđe u meč. Važne poene sa niskog posta i ofanzivne skokove protiv “mekših” čuvara na krilnom centru donosi Žganec. Igrač Partizana koji ume iskočiti iz sporedne uloge i iskustvom i odličnim pregledom igre doneti prevagu je Ratkovica. Navijače Partizana raduju i sve bolje partije Robinsona koji sa poboljšanjem fizičkog stanja, dobija na samopouzdanju.

Cedevita u meč ulazi kao favorit što zbog trenutne forme, što zbog dubljeg i kvalitetnijeg rostera. Partizanova prednost je domaći teren, tim koji nije opterćen iznenadnim promenama u igračkom kadru i trener Džikić koji rivalima u debrijima uvek pripremi neko neobično i iznenađujuće rešenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.