Analiza duela ( II ) : Partizan – CZT

Crvena Zvezda Telekom je načinila dve pobede za redom pred navijačima Crno – Belih i plasirala se u finale ABA lige u sezoni 2014/2015 ukupnim rezltatom 3 – 1.
Ova analiza se neće baviti kvalitetom suđenja, niti mogućim uticajem suđenja na konačan ishod ove polufinalne serije, već samo kvalitetom prikazane igre i postavljene taktike.

Treći meč : Partizan – CZT 85 – 95

Treći meč ove polufinalne serije je rešilo nekoliko košarkaških elemenata. Najpre, velika raspoloženost u šutu igrača Zvezde, kao i očajna odbrana za standarde Partizana. Uz to, loše otvaranje meča je dosta uticalo da Crno – Beli pogube konce igre. Takođe, Saša Pavlović je u duel ušao sa ogromnom dozom nervoze i negativne energije što mu je poremetilo igru.

1. četvrtina:

Partizan je slabije otvorio susret, ali se i ekspresno vratio na dobar kolosek i nakon nesportskog prekršaja Blažiča došao do 10 – 6. Marjanović je u ovoj deonici bio u igri, sa kvalitetom koji je podsećao na njegova EL izdanja. To je, uz energiju Kalinića i Jovića i donelo 22 – 16, a Kalinić nije mogao biti zaustavljen ni do kraja četvrtine što je donelo Zvezdi 26 – 20. Najbolji pokazatelj ishitrenosti u napadu, i veoma slabe odbrane Partizana je 26 primljenih poena za četvrtinu. To je i nagovestilo da ova utakmica neće biti onakva kakve voli trener Vujošević, a to je igra sa visokom čvrstinom u odbrani i racionalnim rešenjima u napadu.

2. četvrtina:

(Photo: ABA liga)

(Photo: ABA liga)

Drugu četvrtinu Zvezda otvara puno bolje, pogocima iz čistih pozicija Dženkinsa i Kalinića. U drugoj deonici je viđena i zona Partizana, koja je kratko bila na snazi, jer je razbija Kalinić trojkom za + 14. U igri Partizan održavaju Mačvan i Tepić, kao i borbenošću Milutinov. Do poluvremena se ozbiljno razigrao i kapiten Milosavljević pa se Partizan približio na 49 – 40, a na poluvremenu je bilo 51 – 44. Negativni utisak ove deonice je i ogromna nervoza Pavlovića koji je reagovao na neke provokacije i došao u konflikt sa Kalinićem.

3. četvrtina:

Da Partizan ima neke nade u preokret pokazao je kapiten Milosavljević odličnom igrom u napadu, dok je Zvezdina produkcija početkom 3. četvrtine bila zaustavljena. Serija Partizana je zaustavljena na 55 – 49, a serija grešaka Crno – Belih kažnjena je pogocima Dženkinsa za 68 – 52. U tim momentima se razigrao Džoš Akojon i primakao Partizan na 73 – 62 u finišu trećeg perioda. Utisak iz 3.četvrtine je da je Zvezda imala veliki uspon, ali i pad u istoj deonici, a da je Partizan svoju igru još jednom zasnovao na individualnim rešenjima.

4. četvrtina:

Zvezda je loše otvorila poslednju deonicu , a Akojon je sipao sa velike udaljenosti za 75 – 67. Zatim je na scenu stupio Mačvan sa 2+1 kao i pogođenom trojkom. Rezultat je bio 75 – 74 za CZT. Zvezda je u tim trenucima odgovorila na veliki povratak Partizana trojkama Kalinića i Vilijamsa i brzo vratila + 11. Murić vraća Partizan sa dva pogotka van 6.75, ali je za novi povratak bilo kasno. Na kraju 95 – 85 za Zvezdu.

abaliga.com

abaliga.com

Zaključak nakon treće utakmice je da je Partizan propustio priliku da osigura načinjeni brejk, i nervozom pojedinaca, kao i slabijom odbranom omogućio veliku pobedu CZT. Takođe, Kalinić i Dženkins su pogađali kada je trebalo, kao i Vilijams u ključnim momentima. Partizan je imao sjajnog kapitena, i solidnog Mačvana, ali je ozbiljno zakazao Pavlović, kao i Akojon defanzivno. Ovom pobedom Zvezde stvari u seriji su se preokrenule, odnosno pritisak se preneo na Crno – Belu stranu. Takođe, čini se da je treći susret odigran u ritmu koji daleko više odgovara rosteru koji poseduje CZT, nego Partizanu. Takođe, valjalo bi pomenuti i nesportski potez Pavlovića koji je udario Lazića u nezgodno mesto.

Četvrti meč: Partizan – CZT 73 – 81

Četvrti meč u ovoj seriji odlučili su još jedno sjajno izdanje Dženkinsa, kao i dobra igra Vilijamsa. Kalinić nije bio nezaustavljiv kao u 3. utakmici, ali je i na ovom susretu prikazao visok nivo igre. U Partizanu, razloge poraza mogu tražiti u umoru i iscrpljenosti nakon 3.meča,kraćoj rotaciji, kao i odsustvu doprinosa Pavlovića i na ovom susretu.

1.četvrtina :

Partizan je odlično otvorio meč, Murić i Milosavljević su Crno – Bele odveli na 12 – 5. Radonjić pokušava da nešto promeni na terenu izmenama, ali Partizan pogocima Tepića i Murića odlazi na 21 – 11. U tim trenucima se razigrao Dženkins koji sa 8 vezanih poena približava Zvezdu na 21 – 19. Dekoncentracija odbrane Partizana na Dženkinsu ispostaviće se kao olako ispuštena dvocifrena prednost. Bezbradica tada odgovara sa 2+1, ali Kalinić pogađa iz čiste pozicije za 3 i Partizan nakon dobre igre u prvoj deonici nosi samo prednost od +2 (24 – 22).

2.četvrtina:

(Photo: ABA liga)

(Photo: ABA liga)

Drugu četvrtinu otvara serija grešaka Partizana, kao i serija promašaja Zvezde. U tim momentima i plejmejker Partizana dobija 3. ličnu greška, a ubrzo nakon njega je i Pavlović zaradio 3. faul. Partizan se održava u blagoj prednosti na kreaciju Mačvana iznutra, kao i na greške Mitrovića. preokret CZT donosi Kalinić trojkom ( 33 – 32 ), a do poluvremena je za 3 pogađao i Jović. Partizan je odgovorio poenima Akojona i Murića za – 2 ( 38 – 36 ) na poluvremenu.

3. četvrtina:

Partizan i Zvezda otvaraju deonicu u egalu, ali se prva odlepljuje Zvezda nakon ukradene lopte Dženkinsa za 49 – 44. Partizan se vraća u egal brzo poenima Murića, kao i odličnim izvođenjem penala Pavlovića (3/3). Kapiten Partizana Milosavljević u tim momentima dobija 4. faul, što je izazvalo razigravanje Vilijamsa koji odvodi Zvezdu na 55 – 64, ali Murić pogađa trojku za nadu Crno – Belih. Rezultat nakon 30 minuta je 64 – 58 za CZT.

4. četvrtina:

Partizan se na krilima Murića i Milutinova ponovo približio na – 2, ali je tada ušao u probleme u realizaciji napada, a Vilijams postiže novu trojku za 69 – 62. Na igračima Partizana primetan je veliki umor. Partizan je pokušao povratak pogocima Milutinova i Tepića, ali je Akojon u tim momentima promašio oba bacanja. Svojim koševima Marjanović odlučuje pobednika. Na kraju 81 – 73 i veliko slavlje košarkaša Zvezde.

(Photo: ABA liga)

(Photo: ABA liga)

Opšti utisak je da je CZT rešila četvrti meč na individualni kvalitet Vilijamsa , kao i konstantu dobrih partija Dženkinsa u oba pravca. Takođe, Partizan je dekoncentracijom olako prokockao + 10 iz prve deonice, ali i evidentno nije imao snagu usled umora nosilaca igre. Murić je odigrao epski susret, ali nije mogao sam. Kapiten Milosavljević je veći deo drugog poluvremena bio van igre usled problema sa ličnim greškama, a Akojon niti Tepić nisu uspevali da zaustave Vilijamsa i Dženkinsa. Na kraju, duža klupa i konstantnija igra su odveli CZT u finale ABA lige.

Leave a Reply

Your email address will not be published.