Analiza duela ( I ): CZT – Partizan

Crvena domaćeg terena i povede u seriji sa 2 – 0. Nakon prve utakmice i pobede, usledio je izuzetna otpor Partizana i vredan brejk. Rezultat u seriji je 1 – 1, a utakmice se sele pred navijače Partizana.

Prvi meč : CZT – Partizan 73 – 64

Čini se da je prvi duel velikih rivala rešilo nekoliko faktora. Najviše bi se moglo istaći da je Kalinić odigrao iznad svojih mogućnosti u 4. periodu utakmice i kada je bilo neizvesno prelomio meč. Drugi faktor bio je odlični Dženkins, kao i nešto slabija odbrana na njemu. Treća stavka koju bih želeo istaći je i furiozna prva četvrtina, koja nije rešila, ali je značajno odredila tok meča. Za kraj, udarci u lice koje su dobili Milutinov i Pavlović, a posebno je bio brutalan udarac Jake Blažiča po oku Milutinova, nakon blokade koju je dobio.

1. četvrtina:

Odlično otvaranje utakmice CZT i vođstvo od 8 – 0, pa 24 – 11. Prvi zaključak je da je Akojon bio eksploatisan od strane Vilijamsa, i da je to pleju Zvezde omogućilo da se razmaše u igri. Pored dobre igre Zvezde, trebalo bi istaći i veoma lošu napadačku igru Partizana. U tim napadima su prednjačila individualna rešenja i očajan šut. Ipak, ono što je bilo dobro u Partizanovoj igri je Pavlović koji je u toj četvrtini pokazao da je u solidnoj formi, kao i Mačvan koji je od početka igrao na visokom nivou.

2. četvrtina

Dva lica Crno – Belih i udarac Blažiča. Zvezda je nastavila da dominira, a ekstremno je eksploatisala bekovski par Vilijams – Dženkins na koji Partizan nije imao odgovor. Dženkins je pogađao, a Vilijams dirigovao.
Zatim je usledio udarac u oko od strane Jake Blažiča, nakon „ rampe“ koju je dobio od Milutinova. Na neki način je taj događaj i podigao motivaciju u redovima Crno – Belih da se bore, ali i ozbiljno osakatio centarsku liniju Partizana.

Photo: ABA abaliga.com

Nikola Milutinov (Photo: ABA) abaliga.com

3. četvrtina

Trener Radonjić neshvatljivo izvlači Marjanovića iz igre, iz kako je objasnio taktičkih razloga. Zvezda je u ovom periodu imala dve crne faze. Prvu na 40 – 37, i drugu na 48 – 45. Da nešto ozbiljno ne štima u igri ekipe trenera Radonjića jasno se videlo kada je Akojon nadriblao i pogodio za 55 – 52. Partizan nije mogao da parira u reketu, niti da drži skok. Što se skoka tiče, posebno broja ofanzivnih skokova Zvezde, deluje da je Radonjić u tom segmentu dobio šta je hteo, odnosno gomilu drugih napada.

4. četvrtina

Deonica je otvorena teškim šutem Milosavljevića i prilaskom Partizana na – 1. Radonjić je u tim trenucima zadržao pribranost i pravilno procenio da mu pobedu u meču mogu doneti energija Kalinića, kao i konstantna produkcija Dženkinsa. Tako je i bilo. Partizan je nastavio da šutira loše, a najviše su podbacili Akojon i Tepić. Protok lopte nije bio dovoljng intenziteta. Na kraju utakmice 73 – 64, mada je razlika mogla biti i veća, ali i manja.

Photo: ABA abaliga.com

Charles Jenkins (Photo: ABA) abaliga.com

Opšti zaključak posle prve utakmice je da je Zvezda dobila mnogo, izdržala prvi i snažni nalet nervoze, da je Kalinić odigrao izuzetno, a Dženkins nastavio dobru formu. Šut za 3 nije služio Crveno – Bele ali se to moglo pripisati nervozi. Određeno zadovoljstvo u Zvezdi je mogla da izazove i činjenica da su Milutinov i Pavlović dobili jake udarce, i da su potencijalno nespremni za meč broj 2, samo 22 časa kasnije. Razloga za zadovoljstvo u Partizanu je bilo manje. Pokazalo se da Akojon ne može da čuva Vilijamsa, da je šut zakazao, kao i da Milosavljević i Tepić nisu bili na najvišem nivou. Zebnju su stvarale i povrede nosilaca Milutinova i Pavlovića. Promaja je duvala i na defanzivnom skoku, ali i u organizaciji napada. Dobre strane prvog nastupa su jedino bile uloga Ede Murića, kao i klasa koju je pokazao Mačvan.

Drugi meč: CZT – Partizan 68 – 70

Drugi meč Crvene Zvezde Telekom i Partizana je pokazao nekoliko stvari. Osnovna bi bila da je trener Vujošević izuzetno iskusan, i da je potpuno neutralisao prednosti Zvezde i taktiku koju je spremio Radonjić. Drugo, da je ekipa Partizana snažna mentalno, i da se uzdigla iz svih nedaća koje su je snašle. Treće da je Milutinov veliki borac.

1. četvrtina

Zvezda ponovo započinje sa 3 – 0. Partizan prvo prati, a zatim i razbija Zvezdinu igru i dolazi do 16 – 8 i 20 – 12. Na kraju 22 – 17. Utisak je i da je CZT odlično prošla sa takvim rezultatom jer je izmišljala poene bez ikakve organizacije napada. Partizan je lako mogao da tu deonicu zatvori sa + 10, da je bilo više koncentracije.

Aleksandar Pavlovic (Photo: ABA)  abaliga.com

Aleksandar Pavlovic (Photo: ABA)
abaliga.com

2. četvrtina

Radonjić i ekipa su pokazali da su spremni da se vrate u utakmicu. To su i učinili velikom agresijom na loptu i sjajnom motivacijom. Na klackalici, trener Vujošević primenjuje nekoliko minijatura i Partizan odbija napad. Čini se da je opet Partian propustio da ode na veću razliku od + 7, koliko je imao na poluvremenu.

3. četvrtina

Evidentne su sledeće stvari : Marjanović je razbijen kao ni jednom ove sezone, zahvaljujući pripremi meča Crno – Belih. Mačvan demonstrira da je miljama najbolji krilni centar lige. Sa druge strane, bekovska linija Dženkins – Vilijams pokazuje da je izuzetnog kvaliteta, ali je blago primirena. Bez obzira i na + 15 Partizana nije sve idealno. Kapiten nije u meču napadački i to zabrinjava. Zvezda se budi i prilazi serijom 5 – 0, na – 10.

4. četvrtina

Početkom poslednje deonice igra Partizana kleca i Zvezda otvara serijom 4 – 0. Napadačka produkcija je ozbiljno zaustavljena,a Zvezda pogađa bitne šuteve i prilazi na 62 – 61. Tada je Akojon pokazao zašto je doveden. Prvo prodor, zatim trojka u kratkom periodu i poeni su na kontu Partizana. Sam kraj meča je doneo srljanje Blažiča i blokadu Milutinova kojom je zapečaćena subina CZT na ovom meču.

Josh Akognon (Photo: ABA) abaliga.com

Josh Akognon (Photo: ABA)
abaliga.com

Opšti utisci su da je trener Radonjić taktički razbijen u drugom meču, kao i udarna igla Boban Marjanović. Sledeće što bi se moglo istaći je još jedna sjajna partija Dženkinsa, kao i dobra Vilijamsa. Za kraj, dva heroja Crno – Belih su Milan Mačvan koji je ozbiljno izdominirao unutrašnju liniju Zvezde i imao učinak od 14 poena i 17 skokova, kao i Nikola Milutinov koji je igrao sa jednim okom. Očekivani duel Kalinić – Pavlović je u drugom susretu dobio bivši NBA as, te je sada i u njihovim duelima 1-1.

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.