Analiza: “Dečaci i devojčice u Crno-Belom”

“Ne možemo da igramo kao devojčice i tražimo rezultat kao dečaci”, reči su trenera Aleksandra Džikića na konferenciji za medije nakon teške pobede Partizana nad Cibonom rezultatom 85-82.

Do 34. ili 35. minuta u “Pioniru” je bila na delu rapsodija u crno-belom, Cibona je bila brutalno nadskakana, a na semaforu je stajalo 80-68 za domaće igrače. Od tog momenta nešto se promenilo.

Vukovi sa Tuškanca su napravili seriju 0-13, i preokrenuli dok su se Crno-Beli mučili u napadu i klecali u odbrani. Utakmica je rešena koncentracijom Vitkovca sa linije za slobodna bacanja i promašajem Siriščevića iz ćoška za produžetak.

Adin Vrabac (Photo: Partizan NIS) aba-liga.com

Adin Vrabac (Photo: Partizan NIS)
aba-liga.com

Gde je Partizan posrnuo u poslednjih pet minuta?

Igra u napadu je dobila novu dimenziju – ni nekoliko skokova u istom napadu nisu značili poene! Apsurdno, ali istinito. Sa druge strane, konce Cibone je povezao Siriščević pogotkom za 3 poena za 80-71, dok je nastavak susreta pripao mladom centru Anti Žižiću sa 8 uzastopnih poena (3/4 za 2, 2/2 za 1, 2 skoka u tim momentima). Preokret je kompletirao Florens pogotkom za 2 poena (80-81).

Partizan je prikazao bledu timsku igru u poslednjih 5 minuta, kao i velike defanzivne propuste. Na dušu igračima odlazi dominacija Žižića,  a psihološki razlozi stoje iza pada u napadu, kada ni 4-5 uzastopnih šuteva nije bilo dovoljno za jedan pogodak.

O prvih 35 minuta…

Ekipa Partizana je na parketu izgledala drugačije nego pod trenerom Božićem. Voljni momenat, borba i želja nisu bili upitni, a timsko zajedništvo se najbolje osetilo u toku serije 14-2 koja je i dovela Partizan na bezbednih 71-54.

Adin Vrabac je pronašao svoje mesto na utakmici (10 poena, 5/6 za 2), iskusni Vitkovac je ulivao sigurnost kada god je bilo “gusto” (15 poena, indeks 26), a plejmejkeri Cvetković i Vilson su ostvarili bolju konekciju sa saigračima (6 i 5 asistencija). Kevin Džons je prikazao dva svoja lica, a osnovni utisak je šuta za 2 poena 5/18, što nikako ne priliči renomeu bivšeg NBA igrača.

U ekipi Cibone izuzetan je bio Marin Rozić, koji je Vukove održavao u meču gotovo tri četvrtine. Utakmicu je kapiten Cibone okončao sa 20 poena (indeks 26), a upravo je Rozić jedna od najvećih zamerki odbrani Partizana u prvom delu meča.

Dvocifreni u Ciboni bili su i Andrija Žižić i Siriščević sa po 11 poena, dok je mladi Ante Žižić meč okončao sa 12.

Očigledno je da je pred trenerom Džikićem težak zadatak podizanja ekipe na 3 nivoa: najpre defanzivnom, zatim psihološkom i na kraju, timskom. Deluje da su padovi Partizana u današnjem meču većinom povezani sa pomeranjem igrača na “neprirodne” pozicije, pa će dolazak Darela Vilijamsa značiti puno saigračima.

Inače, novi Amerikanac na poziciji centra sačekao je saigrače ispred svlačionice i tako započeo svoju Crno-Belu odiseju.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.