ABA: Zvezdini bekovi

Sledeće nedelje počinju mečevi plejofa ABA lige. Večiti rivali se sastaju u polufinalu i u direktnom duelu će odlučivati o tome ko ide u Evroligu sledeće sezone. Svaki dan pisaćemo o igračima obe ekipe na određenoj poziciji. Danas predstavljamo bekove.

Čarls Dženkins

Popularni Đenka je u klubu već drugu godinu. Postao je ljubimac navijača za to vreme zbog velike energije i agresivnosti koju poseduje kao i nekoliko ludih šuterskih serija. Ovu sezonu nije počeo toliko dobro. Skoro da uopšte nije napadao koš iz prodora a njegova karakteristična duga dvojika nije ulazila. Analitika inače smatra dugu dvojiku za najgori šut u košarci. Dovoljno daleko da smanji preciznost ali ne dovoljno daleko da vredi 3 poena. Neki NBA timovi kao što je Hjuston maksimalno izbegavaju ovaj šut. Sklonost prema ovom šutu je jedan od nekoliko razloga zbog kojih Dženkins više ne igra u NBA ligi.

Amerikanac je imao punu podršku saigrača, stručnog štaba i navijača dok je bio u lošoj formi. Jedan od problema je bio i što mu je lopta oduzeta iz ruku. Loptu su uglavnom držali Vilijams i Jović a Dženkinsa smo previše gledali kako stoji u ćošku i čeka loptu za šut. Đenka nije spot up igrač, on je buldog. Najbolji je kada jako napada koš onim Njujorškim besnim driblingom i čisti sve pred sobom. Lopta mu je oduzeta zato što je igrač koji kreira uglavnom za sebe a Zvezda je želela da gaji jaku timsku igru.

Kada se posle određenog vremena adaptirao na nove uslove igre i vratio samopuzdanje Dženkins je počeo da igra odlično. U međuvremenu je igrao odbranu na dosta visokom nivou i maltretirao protivničke bekove snagom i brzim rukama. U poslednje vreme vraća svima za poverenje i podršku koja mu je pružena. Na oba meča Superlige bio je dvocifren, kao i na poslednjih 10 mečeva ABA lige i na 4 od 5 poslednjih mečeva u Evroligi. Agresivnije napada koš i vratio je samopouzdanje u šutu kako za 3 tako i za 2. Napad je došao nauštrb odbrane pošto se češće dešava da mu ponestane koncentracije dok čuva igrača daleko od lopte.

Đenka će biti jedan od ključnih igrača u seriji na obe strane terena. Bio je dvocifren na oba meča protiv Partizana u ABA ligi kako ove tako i prošle sezone. Na poslednjem je postigao 20 poena i agresivnom igrom iznudio dosta faulova. Ako Partizan fokusira odbranu na Vilijamsu i Marjanoviću Dženkins bi mogao da donese prevagu iz napada iz drugog plana. U zavisnosti od rotacija obe ekipe Đenka bi mogao da profitira i od duela sa Andrićem a najviše Vanjom Marinkovićem koji ne može fizički da mu isparira. Dženkins je nekoliko puta pokazao da je posebno inspirisan protiv Partizana očekujemo da će tako biti i ovaj put.

Jaka Blažič

Ovo je i Blažičeva druga sezona u Crveno Belom dresu. Takođe je jedan od miljenika publike ali nije miljenik trenera. Izuzetno je brz igrač i samim tim sjajan u tranziciji. Zna da odigra dobru odbranu ali češće da napravi glup faul. Šut za 3 mu je dosta loš sem iz kornera a i previše zicera je ostalo na prvom obruču ove sezne. Zna Jaka da i ove sezone digne publiku a i ceo tim serijom atraktivnih poteza. Igra uvek sa dosta energije i skuplja sve ničije lopte koje su na 2 metra od njega.

Slovenac i dalje igra po sistemu toplo hladno nešto što ga prati iz dana u Olimpiji. Nekada je za to kriv i Radonjić koji često zna da ga izvede iz igre dok ga ide i posle zaboravi na klupi i potpuno izbaci iz ritma. Nekada deluje kao da je jedini igrač u ekipi na koga se Radonjić istresa. Eh da se ponekad prodere na Vilijamsa možda ne bi divljao onako. Blažič jednostavno uvek igra svoju igru. Nekada se otvori prostor da to donese nešto dobro nekada ne. Nekada šut ide nekada ne.

U kup meču protiv Partizana otvorilo se i Jaka je sjajnom minijaturom prelomio meč. Tražiće i u plejofu šansu u tranziciji kao i iz prodora. Fali mu ove sezone Raško Katić da napravi livadu dok probija ka košu. Igraće verovatno nekoliko minuta i na poziciji 3 protiv sunarodnika Murića. Jaka je džoker igrač i ne može se očekivati od njega standardno velika uloga u ovoj seriji. Sigurno će se bar u jednom meču sve poklopiti za njega i pružiće vrlo dobru partiju.

Branko Lazić

Jedan od starosedelaca. Zadužen je za najteže defanzivne zadatke. Čuvao je, vrlo uspešno, neke od najboljih evropskih bekova i krila ove i prosle sezone. Snagom i brzim lateralnim kretnjama ne da mira igraču kojeg čuva. Iako je najpoznatiji po defanzivnim sposobnostima ove sezone ima dobru ulogu i u napadu. Najbolji je Zvezdin šuter za 3 poena u ABA ligi. Šutira 44% na oko 2 pokušaja po meču. Ima obično i po koji prodor do koša na utakmici. Ovakva igra ohrabruje i napredak je u odnosu na dodavanje lopte najbližem saigraču od prošle sezone.

Skoro se oporavio od povrede i ušao u takmičarski ritam i vide se posledice toga. Deluje bar za korak sporije od onoga što smo navikli od njega. Branko je poznat kao grub igrač. Zbog toga ima mali kredit kod sudija i često mu sude bilo kakav kontakt. Neretko je Lazić utakmicu završio ranije sa 5 penala iako nije igrao mnogo.

Radonjić verovatno računa na Lazića kao igrača koji može da proba da zaustavi Pavlovića ili bar da ga iznervira dovoljno da uđe u probleme sa ličnim greškama. Sve što pruži na drugoj strani terena je samo bonus. Njegova uloga u plejof seriji dosta zavisi od fizičke spreme u kojoj se trenutno nalazi.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.