ABA: Visoki igrači Zvezde

Sledeće nedelje počinju mečevi plejofa ABA lige. Večiti rivali se sastaju u polufinalu i u direktnom duelu će odlučivati o tome ko ide u Evroligu sledeće sezone. Svaki dan pisaćemo o igračima obe ekipe na određenoj poziciji. Danas predstavljamo visoke igrače.

Luka Mitrović

Kapiten Crvene Zvezde je počeo ovu sezonu pun samopuzdanja. Dobio je mnogo veću ulogu u odnosu na prošle sezone i sjajno je koristio. Igrao je sa puno energije, skakao na svaku loptu, borio se protiv mnogo iskusnijih krilnih centara. Do izražaja je došao njegov košarkaški IQ. Videli smo sjajna dodavanja mladog Luke usled odličnog pregleda igre koji poseduje. Razvio je odličnu saradnju pod obručem sa Marjanovićem. Takođe šut za 3 ga je dosta dobro služio. Istakao je da je glavna stvar zaslužna za to samopouzdanje koje je izgradio.

Šut je posle dobrog početka poprilično stao. U ABA ligi šutira 35% za 3 ali u Evroligi užasnih 17%. Da nije bilo onog meča u Istanbulu protiv Galatasaraja ta cifra bi bila još gora. Pre meča sa PAO-om pre neki dan vezao je 10 utakmica u Evroligi na kojima nije pogodio niti jednu trojku. Verovatno da je loša forma prouzrokovala i pad samopouzdanja u šutu za 3. Ono što ga služi odlično cele sezone jeste šut za 2. Šutira preko 50% u oba takmičenja.

Ima lepu leđnu tehniku koja zna da izbaci igrača u poptpuno pogrešni smer. Ponekad zna da pretera sa fintiranjem u ovim situacijama i izbaci sebe iz dobre pozicije ili da napravi korake. Takođe dobro napada visoke igrače iz driblinga i dobro završava u gužvi. Dosta je agresivniji kada je blizu koša ove sezone i trudi se da zakuca skoro sve lopte kada je blizu obruča. Solidan je u odbrani ali se dosta muči da brani igrače na niskom postu.

Mačvan mu je pravio velike probleme na sva 3 meča koja su Večiti odigrali ove sezone. Ne samo da je imao ogrome probleme da ga sačuva nego i da ostvari dobru poziciju za igru u napadu. Skoro da uopšte nije ni pokušavao da šutira na tim mečevima i trebao bi da preuzme malo veću ulogu u ovoj seriji. Ako bi ga krenuo šut to bi u mnogome otvorilo Zvezdinu igru i napravilo dodatne probleme Partizanu.

Marko Tejić

 

Tejić je odlično odradio pripremni period i posle toga skoro potpuno nestao iz rotacije. Nakon smanjivanja uloge u odnosu na pripreme znao je da deluje potpuno nezainteresovano na terenu. Skoro je pronašao neki žar i određenu ulogu u ovom timu. Postao je Zvezdin tabadžija. Neko ko ulazi sa klupe, pokazuje da se ne plaši ničega i ide jako na protivničke visoke igrače.

Nikada ne da na sebe i trudi se maksimalno da protivniku pokaže da je tu i da mu se neće lako sklanjati sa puta. Par puta u poslednje vreme je čak i vraćao batine koje je Bobi dobijao tokom mečeva. Voleo bih da ga vidim na poziciji 5 uz Mitrovića kada protivnici igraju niskim petorkama protiv nas. To se desilo samo jednom ove sezone i nije dugo potrajalo. Naravno nerealno je da će se takvi eksperimenti dešavati u ovoj seriji.

Tejić je sklon pravljenju ličnih greški u serijama. To je posledica neiskustva kao i stila igre koji koristi u poslednje vreme. Zna da pogodi za 3 poena ali nije konstantan šuter. Pogodio je veoma bitan šut za 3 nedavno protiv Makabija doduše uz određenu dozu sreće.

Možda čak i startuje na početku serije pošto se dobro snalazi u povećanoj minutaži u poslednje vreme a i Mitrović ima dosta problema protiv Mačvana. Svakako ne očekujem da će puno igrati i da će oduzimati previše Mitrovićevih minuta. Takođe Radonjić preferira niže postave tako da ćemo verovatno gledati i Kalinića dosta na četvorci.

Boban Marjanović

 

Kako početi nego sa MVP. Najdominantniji igrač Evrolige ove sezone. Oborio je nekoliko rekorda. Profitirao je od saradnje sa Vilijamsom ali i od sopstvenog napretka u igri na niskom postu. Igra sa dozom samopouzdanja koja je velika kao i on sam. Samopouzdanje mu omogućava da pogodi šuteve koji ponekad izgledaju nerealno. Takođe napredovao je fizički i ojačao težište što mu omogućava da ostvari bolju poziciju u reketu. Drugi je po ukupnom broju postignutih poena u Evroligi sa 3 poena manje od Gaudloka, prvi po broju skokova i u top 10 po broju podeljenih banana.

Promena sistema u odbrani gde Bobi više ne juri igrače izvan linije za tri poena nego ostaje povučen i uglavnom ne izlazi iz reketa pomogla mu je da se bolje snađe na ovom delu terena i da ostaje duže u igri. Protiv Panatenajkosa Bobi nije ni rotirao pri odbrani pika već se samo povlačio ka košu i zatvarao prilaz istom(Nešto što je vrlo popularno u NBA u poslednje vreme kod visokih centara). Na drugoj strani terena je izuzetno dominantan. Šutira nestvarnih 62% iz igre uz odličnih 78% sa linije slobodnih bacanja u Evroligi. Na liniju za slobodna bacanja u proseku ide 5 puta po meču što je i broj puta koliko je fauliran po meču. Bobi je takođe neverovatno dominantan kako u defanzivnom tako i u ofanzivnom skoku. Odlično koristi i visinu i telo da se postavi na najboljoj poziciji za hvatanje skoka.

S obzirom na to da ga Zvezda koristi u većini situacija kada je na terenu sjajno je i to što ima samo 1.3 izgubljenih lopti po meču. U ABA ligi brojke su mu nešto niže ali igra i znatno manje minuta. Razvio je odličnu hemiju u Pik n Rol igri sa Vilijamsom koja mu omogućava dosta lakih zakucavanja. Ovo je posebno bilo vidljivo na početku sezone pre nego što su timovi počeli da obraćaju najveću pažnju upravo na tu akciju. Boban često koristi svoju visinu i duge ruke da čak zakuca i preko nekoliko igrača i tako dodatno demolariše protivničku ekipu.

Marjanović je najveća prednost Zvezde u ovoj plejof seriji. Milutinov a posebno Đumić teško da mogu da mu ispariraju na bilo koji način. Bobi će biti fokus napada Crveno Belih i Partizan će verovatno koristiti udvajanja ili zonsku odbranu da ga zaustave. To će otvoriti više prostora za spoljnu igru Zvezde koju ona mora iskoristiti.

Maik Cirbes

Cirbes se pokazao kao odlično pojačanje Crvene Zvezde za ovu sezonu iako su mnogi bili skeptični kada je dolazio u klub. Nemac odlično radi posao kao skriner u Pik n Rol igri. Kako sezona odmiče ima sve bolju sezonu sa Jovićem i Vilijamsom kao i Dangubićem u ovim napadima. Završava agresnivno na obruč i trudi se da zakuca sve što može. Često podigne publiku na noge snažnim zakucavanjima kroz kontakt.

Imao je nekoliko zaista odličnih partija ove sezone. Uglavnom u regionalnom takmičenju ali i u top 16 fazi Evrolige. I u ABA ili i Evroligi procenat šuta mu je preko 60% što je razumljivo pošto skoro da uopšte ne šutira kada je dalje od koša ali svakako impresivno. Većina pogodaka koje postiže su asistirani, ostatak su uglavnom poeni posle pokupljenih ofanzivnih skokova koje sjajno hvata. Skoro da ima isti broj ofanzivnih i defanzivnih skokova. Imao je i pokušaja sa igrom leđima na niskom postu koja je bila dosta nekonstantna u zavisnosti od protivnika.

Marjanović će definitivno imati ogromnu ulogu u ovoj seriji i najveću od svih visokih igrača ali zbog gustog rasporeda odigravanja utakmica Cirbes će morati da da svoj doprinos. Nije se preterano dobro snalazio na mečevima protiv Većitog rivala ove sezone ali bi mogao u ovoj seriji da iskoči kao bitniji šraf. Milutinov mu je pravio dosta problema kao uostalom i timska odbrana koju je Partizan igrao u tim mečevima. Cirbes će morati mnogo bolje u ovoj seriji pošto Bobi zbog ritma mečeva sigurno neće moći da igra 35+ minuta dva dana za redom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.