ABA : Visoki igrači Partizana

Sledeće nedelje počinju mečevi plejofa ABA lige. Večiti rivali se sastaju u polufinalu i u direktnom duelu će odlučivati o tome ko ide u Evroligu sledeće sezone. Svaki dan pisaćemo o igračima obe ekipe na određenoj poziciji. Danas predstavljamo visoke igrače.

Milan Mačvan

mondo.rs

mondo.rs

Milan Mačvan je igrač koji pokriva poziciju krilnog centra. Sekundarno, Mačvan može igrati i na poziciji centra, ali sa manje uspeha. Milan Mačvan je igrač koji je odlično tehnički potkovan, pravi košarkaški znalac koji u svoje kvalitete svakako ubraja i izuzetan pregled igre i organizacione sposobnosti.

Milan Mačvan u većini košarkaških elemenata ima NBA kvalitet, ali fizičke predispoziije koje ima nikako ne idu uz modernu, vrhunsku, košarku. Prosto, njegovo telo i atleticizam nisu ispratili košarkaški razvoj koji je Mačvan imao. Krilni centar je izabran na draftu 2011. godine kao 54. pik od strane Klivlend Kavalirsa ali je veliko pitanje da li će ikada zaigrati u NBA ligi, upravo zbog “fizikalija”.

U ovom polufinalnom duelu sa Crvenom Zvezdom Telekom Mačvan predstavlja igrača kojeg protivnik ni približno ne poseduje. Njegovi kvaliteti se inače retko viđaju kod igrača koji pokrivaju poziciju krilnog centra, a među najneuobičajenije bih izdvojio istančane plejmejkerske sposobnosti, čitanje protivnikove odbrane, inteligenciju i fantastičnu tehniku sa loptom. Do dolaska Akojona, a i kasnije, Mačvan je često “glumio” plejmejkera Crno – Belih, i povlačio tranziciju sa velikim uspehom. Retki su igrači na poziciji 4 koji to mogu odigrati sa tako dobrim rezultatom.

U napadu se od Mačvana može očekivati velika produkcija. Ukoliko Mitrović i Tejić budu prepušteni da zaustavljaju samostalno Mačvana može se lako očekivati veliki broj Milanovih poena, kako na niskom postu tako i spolja. Na niskom postu, Mačvan i nad Mitrovićem i nad Tejićem ima apsolutnu prednost, dok igra van zavisi dosta od Mačvanovih procenata šuta. Mitrović i Tejić mu često neće biti na ruci, odnosno neće moći da isprate njegov spektar napadačkih poteza. Mačvan ove sezone ne šutira previše za 3 poena, i procenti mu nisu idealni ( 31.3 % ), ali on je veoma iskusan i za očekivati je da značajno podigne svoj šut u polufinalnim duelima.

Milan Mačvan u ABA ligi beleži učinak od 11.4 poena i 7.1 skokova, uz čak 3.8 asistencija po utakmici.

U odbrani Mačvan nikada nije važio za spektakularnog defanzivca. Osnovni problem može biti njegova nemogućnost da zaključa reket, posebno skakački. U suštini, uloga Mačvana u odbrani će dosta zavisiti i od odluke trenera Vujoševića da li da udvaja Marjanovića ili ne. Luka Mitrović, a ni Marko Tejić ne mogu sami naneti veliku štetu Partizanu na niskom postu ili šutem spolja, bez obzira na Mačvanove slabosti u defanzivi, ali slabije obezbeđivanje defanzivnog skoka može doprineti 2. ili 3. napadu Zvezde.

Opšti zaključak bi bio da je uz Pavlovića, Mačvan ključni igrač za ishod ove polufinalne serije. Ukoliko bude na nivou sa procentima šuta i ukupnim kvalitetom igre, CZT će imati veliku štetu od njega.

Nikola Milutinov

naslovi.net

naslovi.net

Nikola Milutinov je startni centar Partizana koji je izuzetno napredovao od početka sezone. Nikola igra sa autoritetom i češće pokazuje napadački istinkt. Međutim, Milutinov nije još uvek formiran igrač i bez obzira na objektivno kvalitetnu sezonu gledano u celini, Nikola je imao i ozbiljnih padova u igri u toku iste, uz operaciju krajnika sa početka i još neke sitnije povrede. Takođe, važno je istaći da će se Nikola sudariti sa MVP Evrolige Bobanom Marjanovićem u direktnom duelu, koji će imati veliki značaj po ishod polufinala. Ukoliko Milutinov zaustavi Bobana, Partizan će tim činom biti daleko bliži finalu.

U napadu Milutinov nije centar od kojeg Marjanović najviše zazire. Nije toliko brz, niti je ekstremno jak, a Partizan ne poziva pik end rol previše često sa Nikolom. Poznato je da Marjanović najviše “puca” na odrolavanje iz pika, kao i fintu uručenja na kapici. Takođe, Milutinov nije u ovoj sezoni previše šutirao sa kapice, a i kada jeste imao je loše procente. U mlađim kategorijama Milutinov je bio centar meke ruke, koji je sa te udaljenosti mogao da pospremi i 20 poena, ali čini se da u Partizanu nije planirano da on uzima poludistancu.

Milutinov ima odličan skakački kvalitet koji je trener Vujošević značajno unapredio, te se očekuje nekoliko njegovih ofanzivnih skokova po meču, posebno ako Zvezda bude češće zvala zonu. Milutinov je i brži od Bobana, ali mora da se privikne na prisustvo diva na svojim leđima i u reketu. Protiv Cirbesa, Milutinov ima kvalitativnu prednost, i u odbrani i u napadu.

Nikola Milutinov u ovoj sezoni ABA lige beleži učinak od 10 poena i 7.9 skokova za malo više od 28 minuta po meču.
U odbrani, Milutinov će imati izuzetno težak zadatak da zaustavi EL rekordera Marjanovića. U skoku su obojica jaki, ali Marjanović ima i prednost u visini i u snazi,kao i u iskustvu. Kao i uloga Mačvana, tako će i uloga Milutinova varirati shodno opredeljenju trenera Vujoševića kako da zaustavi gorostasa Bobija.
Milutinov mora biti spreman, da kao i Mačvan, igra maksimalno odgovorno i da ne uđe u problem sa ličnim greškama jer je odlaskom Gagića Partizan ostao sa kratkom rotacijom na visokim igračima.

U Beogradu će Milutinova gledati i skauti nekoliko NBA timova, te će mu to svakako predstavljati veliki motiv da odigra odlično.

Nemanja Bezbradica

mondo.rs

mondo.rs

Nemanja Bezbradica će u polufinalnoj seriji biti zamena Mačvanu na poziciji 4. Bezbradica je ofanzivno limitiran igrač koji šetu može napraviti samo iz neposredne blizine košu ili sa poludistance. Njegova uloga u timu je porasla odlaskom Gagića iz kluba, ali je i dalje shodna njegovim kvalitetima.
Bezbradica u ABA ligi igra nešto više od 7 minuta po utakmici, a ostvaruje učinak od 2 poena i 1.2 skoka po meču.

Bezbradica je solidan defanzivac i dobar bloker. Pored toga ume i da zagradi koš i donosi “masu” u reketu.

Očekivano je da ne dobije preveliku minutažu u polufinalnoj seriji, čini se maksimalno 5-7 minuta po meču.

Božo Đumić

juznifront.com

juznifront.com

Rezerva Nikole Milutinova u ovom rosteru Partizana je pojačanje iz KLS lige, Božo Đumić. Božo je doveden nakon iznenadnog napuštanja ekipe od strane centra Gagića, i njegova uloga u sastavu je redukovana.

Božo nije školovan igrač, a posebno u njegovo napadačkoj igri se mogu pronaći veliki nedostaci. Međutim, Đumić ima i neke kvalitete. Ima nisko težište i prilično je snažan a poseduje i osećajan poluhorog. Definitivno može poentirati iz pozicija blizu obruča.
U odbrani Đumić je bio kriminalno loš na prvom susretu koji je igrao. Od tada je naučio dosta osnova odbrambene košarke, ali je i dalje u stanju da uđe u loše serije. On je “undersize” i bez obzira na veliku snagu i nisko težište biće mu izuzetno teško da se nosi sa Marjanovićem blizu koša. Ostalo, Božo će svakako doprineti borbenošću i u skoku.
Mora biti dovoljno koncentrisan da svoje minute na parketu realizuje barem pristojno, odnosno da se ne desi situacija kada je imao katastrofalan +/- uticaj kao na poslednjem duelu Partizana i CZT.

Podsetimo, juče smo pisali i o Edi Muriću koji će svakako imati svoje minute kako na krilu, tako i na poziciji krilnog centra.

Više o Muriću se može proćitati u tekstu krila Partizana.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.