ABA u potpunom vlasništvu klubova

Na sastanku čelnika 12 klubova ABA lige (bez Solnoka i Levskog), čelnika 6 košarkaških saveza bivše Jugoslavije, kao i predstavnika Sirdo d.o.o. dogovorena je nova vlasnička i upravna struktura regionalnog takmičenja.

abaliga-logo

abaliga.com
logo

Dogovoreno je da liga već od naredne sezone bude 100% u vlasništvu klubova, a da će Sidro dobiti trogodišnji ugovor po sistemu 1+1+1 da nastavi da upravlja ligom. Nakon te tri godine sva fizička lica će morati da napuste uloge u preduzeću Sidro d.o.o što znači da će i ono preći u potpuno vlasništvo klubova koji sada imaju 80% vlasničkog udela u ovom preduzeću. Ovakav dogovor bi trebao da označi kraj sukoba lige sa FIBA-om i da će uskoro FIBA ponovo priznati regionalno takmičenje.

U vezi sa tim poslat je dopis generalnom sekretaru FIBA, Patriku Baumanu, o dogovoru klubova i novoj vlasničkoj strukturi sa potpisima predsednika košarkaških saveza Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Narednih dana se očekuje odgovor čelnika FIBA o novonastaloj situaciji. Podsećamo da je FIBA još 7. marta donela odluku o nepriznavanju ABA lige i da je u četvrtak na zasedanju Izvšnog komiteta FIBA trebala da donese konačnu odluku po ovom pitanju kao i moguće sankcije savezima koji podržavaju staru strukturu regionalnog takmičenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.