ABA presek: Partizan

Najturbulentnija jadranska sezona u istoriji za košarkaše i navijače Partizana bila je ova 2015/2016.

Prvi put u istoriji Partizan nije u doigravanju ABA lige, a ovo je i prva sezona u kojoj Crno-Beli imaju negativan odnos pobeda i poraza, od ulaska u ovu ligu.

Partizan je nakon ligaškog dela jadranskog takmičenja zauzeo 5. mesto, od dolaska trenera Džikića beležio je dobre rezultate, dok je prvi deo sezone za najtrofejniji klub Jadrana bio za zaborav.

kkpartizan.rs

kkpartizan.rs

Partizan je prvo kolo ABA lige dočekao u nezavidnoj situaciji, sa veoma slabim igračkim kadrom koji se dopunjavao kako je takmičenje teklo. Trener početnik Petar Božić se nije najbolje snašao u objektivno teškim uslovima i pored očekivanih neuspeha, nije uspevao da pobedi ni evidentno slabije protivnike, pa su Crno-Beli u jednom momentu, pred novu godinu, dotakli dno.

Trener Božić je velikih problema sa ekipom imao na nekoliko nivoa, od kojih su najvidljiviji rezultatski, igrački, ali i problem atmosfere u svlačionici. U timu se većina košarkaša nije pronašla, a stranci se nisu identifikovali sa crno-belim bojama, a ta osobina je uvek krasila inostrane igrače iz Partizana.

Istina, američki košarkaši se retko vezuju za klub u kojem igraju, pa se u tom segmentu ne može apsolutno ništa zameriti treneru Božiću, jer za ovaj problem rešenje nemaju ni najiskusniji stratezi, kojima se listom dešavalo da ne pronađu zajednički jezik sa barem nekim od košarkaša iz SAD. Takođe, u odbranu trenera Božića bi se moglo navesti i da je ekipa građena “u hodu”, da su u njoj bili i povratnici Perović i Anđušić koji nisu pružili očekivani nivo partija, a u krajnjem postoji i realna situacija da Partizan nije klub koje je navikao na neuspehe.

Pored svih tih činjenica koji idu u odbranu trenera Božića, pošteno je reći i da se ovaj mladi trener u svojoj ulozi nije dobro snašao. Grešio je sa rotacijom, izmenama, najviše sa ulogama igrača u timu, a neizvesne završnice je redom gubio što nedostatkom vere u uspeh, što nekim volšebnim dešavanjima (primer – trojka Mulalića).

Status Partizana u ABA ligi najozbiljnije je uzdrman nakon ubedljivog poraza od Sutjeske u Nikšiću, a od tada se u “novinama” potencirala borba Crno-Belih za opstanak u ABA društvu. Uprava Partizana je nakon inicijalnog nećkanja klupu poverila daleko iskusnijem trenerskom vuku Aleksandru Džikiću, koji je iz temelja izmenio tok sezone. Pod njegovom komandom izgubljeni su samo dueli u Podgorici i Ljubljani, s tim što je neki subjektivni utisak da bi Partizan, u slučaju potrebe, ipak uspeo da savlada Olimpiju u poslednjem kolu. Pored rezultatske renesanse, Partizan je doživeo i igračku renesansu, a pojedini košarkaši su svoje nastupe izmenili do neprepoznatljivosti.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Pod komandom trenera Džikića, Kevin Džons je solidan nivo svojih partija pod Božićem učinio za tri stepenice višim, pa mu je titula najboljeg strelca ABA izmakla “za milimetar”. Isto se može reći i za Džamara Vilsona, Aleksandra Cvetkovića, a posebno Eda Murića.

Murić je prema reputaciji najkvalitetniji košarkaš ovog sastava Crno-Belih, u sezonu je ušao povređen, i dugo mu je bilo potrebno da povrati svoj nivo igre. Iako se Murić i pod vođstvom trenera Džikića ponekad previše individualizuje, napredak u njegovoj igri je stalno prisutan. Sa njim na parketu, Partizan dobija energetski bum koji se najčešće pretvara u serije poena i borbu u odbrani.

Ukoliko se čitava sezona od 26 kola na Jadranu može podeliti na tri perioda, u Partizanovom slučaju bi to mogli biti: a) vreme borbe b) vreme beznađa c) vreme preokreta.

Partizan nikada nije izgledao slabije i nemoćnije na gostovanjima do ove sezone, Crno-Beli su od tima koji je poznat po borbi i čvrstini postali “odbrambena kanta”, kao i ekipa koja najlakše gubi prednost. Upravo u “meču sezone” protiv Mega Leksa, ekipa sa trenerom Božićem je prosula veliku prednost za manje od tri minuta i utabala put Partizanu koji vodi van plej ofa.

Ukoliko se sa strane rezimira ova sezona u klubu iz Humske, ostaće zapamćeno da je trener Džikić učinio da “kolo sreće uokoli”, da je klub u nikad slabijem finansijskom položaju pogodio sa Amerikancima Džonsom i Vilsonom i da su Crno-Beli posle mnogo godina sezonu završili ranije, bez prilike da se ponovo bore za jadransko prstenje. Pored iznetog, brojke ostaju: Partizan je još jednom ubedljivo najgledaniji sastav Jadrana, a navijači su se uz njega radovali, nervirali i tugovali…

Leave a Reply

Your email address will not be published.