ABA presek (I): 1/3 takmičenja je za nama

Odigrano je devet kola regionalnog košarkaškog takmičenja, a na vrhu tabele je usamljena Crvena Zvezda (9-0). Prate je Budućnost (8-1), Cedevita, Partizan i Cibona (svi 6-3)…

Naš presek započinjemo sa dna tabele gde se neki timovi očekivano nalaze, a opet neki drugi predstavljaju neprijatna iznenađenja.

Foto: http://www.aba-liga.com/

Foto: http://www.aba-liga.com/

14. Karpoš Sokoli

Novajlija u ligi, koji je poslednje obavešten o učešću u istoj, igra dosta slabo i jedinu pobedu je ostvario u svojoj hali protiv mnogo favorizovane Budućnosti u 9. kolu. Bez tog trijumfa sezona bi bila posve katastrofalna za Karpoš koji jeste skupljan u poslednji čas, ali je i daleko od tima koji ne košta ništa i u kojem ne igraju neki dobro poznati igrači.

Teško je govoriti o igraču koji je u ovakvom timu opravdao očekivanja jer skor 1-8 stalno opominje, ali bolji od ostalih su svakako bili Kendrik Peri, Dragan Labović i Zoran Vrkić. Upravo su oni bili koliko-toliko konstantni i nekoliko puta blizu da upišu još barem jedan trijumf na konto ovog makedonskog tima. Povremeno su im se priključivali Zeković i Mavra, ali sve to nije bilo dovoljno. Upravo je iz tih razloga klub preduzeo dve “šok-terapije”: najpre se rastao sa Amerikancem Lamontom Mekom uz teške reči, a zatim i sa trenerom Sinišom Matićem.

Srpskog trenera je zamenio drugi, Dragan Nikolić. Draganov početak u Karpošu jeste obećavajući, jer je nakon tesnog poraza na gostovanju FMP-u, usledila i prva pobeda i to nad jednim od lidera prvenstva. U međuvremenu, desio se rastanak i sa Urošem Duvnjakom.

Karpoš je dosta uložio u svoj sastav da bi bio konkurentan u ABA ligi, ali to u mnogome nije prošlo. U toku sezone su dovedeni i Rajan Ričards (očajan za sada, blizu otkaza kako saznaje Double-Double), već pomenuti Mavra i veteran Goran Vrbanc pred kojim je period dokazivanja.

Zaključno, ulaganja Karpoša nisu bila srazmerna toliko slabim rezultatima koji su ostvareni, slabo se biralo na tržištu, a tim ni jednog momenta nije izgledao kompaktno. Pred trenerom Nikolićem je težak, ali ne i nemoguć zadatak – obezbediti opstanak.

Photo: MZT Skopje Aerodom

Photo: MZT Skopje Aerodom

13. MZT Skoplje

Jedan od predsezonskih favorita je završio u “blatu” na dnu tabele, uz čak 2 promene trenera! Najpre je dogovoren odlazak Emila Rajkovića (sporazumni), a zatim je trener Jončevski sam dao otkaz nakon novčane kazne celoj ekipi.

Pod trenerom Rajkovićem je ekipa MZT izgledala kao grupa građana koja prvi put čuje za odbranu od pik & rola, dok se sličan (malo čvršći) trend nastavio i pod Jončevskim.

Ekipa MZT-a je po imenima daleko od loše i jeftine, i skor 2-7 zaista ne priliči igračima ovog renomea. I ovde su se promene dešavale u hodu, ne samo trenera, a sigurno je i to ostavilo traga. Od početka sezone otpušteni su Džeremaja Mesi i Tori Tomas, a potpisani Stefan Sinovec, Sulejman Diabate i Danijel Klark.

Upravo su poslednja dva najozbiljniji transfer pogoci uprave MZT i igrači koji donose kvalitet više. Uz njih najviše je pokazao sjajni šuter Ksavijer Tejms, a solidni su bili i Jure Lalić, Džoš Skot, Šarlon Klof i Stefan Sinovec.

MZT je do sada uspeo da savlada Karpoš Sokoli i Union Olimpiju, a oba tima se nalaze u donjem delu tabele. Blizu pobede je MZT bio i protiv Cibone na svom parketu, ali ga je 5. lična centra Jure Lalića potpuno sasekla.

Photo: Mornar/MEDIA Pro aba-liga.com

Photo: Mornar/MEDIA Pro
aba-liga.com

12. Mornar Bar

Simpatična ekipa Mornara sa drugačijim stilom košarke u prvih 9. kola ABA lige ipak nije zabeležila dovoljno pobeda da se osigura za nastavak takmičenja.

Skor 2-7 opominje, ali je objektivno posledica nekih nesrećnih poraza ili povreda u rosteru, koji je svakako previše kratak i za Ligu Šampiona i za ABA ligu.

Deluje da je Mornar iz ritma najviše izbacila povreda vrlo bitnog igrača Kola Dikersona, kao i promašaj sa pojačanjem na deficitarnoj poziciji 5.

Ipak, Mornar je ligu obogatio za dobrog Lamonta Moma Džonsa, odličnog šutera Volera, centra koji mnogo obećava Oktavijusa Elisa i pomenutog Dikersona čiji limiti su sigurno daleko izvan ABA lige.

Sastav je najskorije pojačan Amerikancem Kemom Tejtumom, a njegov debi se očekuje uskoro. Uz njega, naš portal je prvi najavio i pojačanje u unutrašnjoj liniji Mornara u vidu Vukote Pavića.

Mornar je do sada savladao Karpoš i FMP, a bio je blizu i sa Partizanom i Cibonom. Realni kiks je bio poraz od Zadra u “Topolici” u poslednjem kolu (104-110).

Foto:ABA liga

Foto:ABA liga

11. Olimpija Ljubljana *

Olimpija Ljubljana ima meč manje i nalazi se na skoru 3-5 u ABA ligi. Mnogo nesrećnih, tesnih poraza ali i ekipa koja ponovo nema previše jak karakter i borbeni duh.

Trener Okorn je Olimpiju do pobede doveo protiv Karpoša, Mornara i FMP, a sve tri pobede su od velikog značaja u borbi za opstanak.

Velikan ex – YU košarke svakako zaslužuje bolje, a roster je solidno koncipiran, ali ipak nedostaje puno kvaliteta. Ohrabruje minutaža Blaža Mesičeka kao najvećeg potencijala, ali ne i njegov napredak koji je minoran u odnosu na proteklu sezonu. Isti problemi muče ovog talenta, kao i prošle godine u ovo vreme, što je stvar koja zaslužuje kritiku.

U skladu sa svojim finansijskim kapacitetima, Olimpija je pogodila sa Amerikancima, ali i Jankovićem i Mulalićem kao ABA pojačanjima.

aba-liga.com Photo: Mega Leks/Ivica Veselinov

aba-liga.com
Photo: Mega Leks/Ivica Veselinov

10. Mega Leks

Najneprijatnije iznenađenje ABA lige je prošlogodišnji finalista ekipa Mega Leksa. Sastav trenera Milojevića ne podseća na onu borbenu ekipu od prošle godine, a previše se solira na svim pozicijama.

Da li je ovakav početak sezone samo “period odrastanja” ili i neki pokazatelj nižeg plafona u razvoju ovih momaka ostaje da se vidi, ali za očekivati je da se Mega izdigne sa sadašnjeg 10. mesta i skora 3-6 ka vrhu tabele.

Mnogo stvari ne funkcioniše u ovogodišnjoj ekipi Mege, a najvažnije su presing po celom terenu, slaba saradnja pozicije 1 sa visokim igračima, i loša igra Alfa Kabe leđima prema košu. Soliranje Kostje Mushidija, neki nerezonski potezi Jaramaza i Novaka su samo dodatak na sveukupno loš timski izgled mladog tima, koji trener Milojević još uvek pokušava da posloži.

Foto: aba-liga.com

Foto: aba-liga.com

9. FMP

Jedna od ekipa na koju su se ulagale neke nade da može pomrsiti konce svima u ligi, do sada ipak ne igra na očekivanom nivou. Utakmice su slabog tempa, sa puno kontakta i igre na koš manje.

Sve to nije dalo željeni rezultat pa se FMP nalazi na skoru 3-6 i sa strepnjom za nastavak takmičenja. Slab početak su pokušali da isprave dovođenjem Ljubičića i Kutlešića, ali to ipak nije donelo neki poseban kvalitet.

U nastavku takmičenja, slično kao i u slučaju Mega Leksa, očekuju se bolje partije tima iz Železnika.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.