ABA: Plejmejkeri Zvezde

Sledeće nedelje počinju mečevi plejofa ABA lige. Večiti rivali se sastaju u polufinalu i u direktnom duelu će odlučivati o tome ko ide u Evroligu sledeće sezone. Svaki dan pisaćemo o igračima obe ekipe na određenoj poziciji. Počinjemo sa plejmejkerima.

Markus Vilijams

Vilijams je došao u Zvezdu letos kao najveće pojačanje ekipe. Odigrao je sjajno regularni deo Evrolige i pomogao Zvezdi da prođe u Top 16 fazu. Nakon toga forma mu je dosta promenljiva. Timovi su počeli da više pritiskaju Vilijamsa koji je glavni šraf Zvezdine Pik n Rol igre i tako poremetili njegovu efikasnost a i efikasnost cele ekipe.

Amerikanac se dosta muči ove sezone sa šutem. U Evroligi šutira 35% za 2 a 29% za 3, dok je u ABA ligi to malo boljih 38% za 2 i 35% za 3. Sklon je nerezonskim šutevima, uglavnom za 3 poena, koje izbacije u herojskom stilu nakon nekoliko diblinga koji su svima već poznati. Uspeo je da reši nekoliko utakmica na ovaj način ove sezone ali je na bar toliko mečeva ubacio svoj tim u kontra ritam istim potezima. Vilijams je svakako vrlo bitan igrač za Zvezdu.

Njegova pik igra sa Marjanovićem i Mitrovićem predstavlja okosnicu napada Crveno-Belih. Ima fantastičan pregled igre i fenomenalne dodavačke sposobnosti pa je često oduševljavao publiku atraktivnim potezima ove sezone.

Muči se sa lakšom povredom skočnog zgloba u poslednje vreme zbog koje je i propustio nekoliko mečeva. Muči se i sa viškom kilograma. Problem sa kilažom mu se provlači kroz celu karijeru. Dok je igrao za Memfis imao je klauzulu u ugovoru prema kojoj je imao nedeljna merenja kilaže i nivoa masti u telu. Nije smeo da ima više od 94 kg i 10% masti. Ukoliko bi se desilo da premaši granicu odbijao bi mu se deo plate. Markus je te sezone bio u najboljoj fizičkoj formi u karijeri.

Dosta se očekuje od Vilijamsa u ovoj plejof seriji. Vrlo je bitno za Zvezdu da Markus bude na nivou na kojem svi znamo da može da bude. Pre svega potrebno je da bude dobar šuterski. Očekuje se da će Partizan pokušati da rabije Zvezdinu igru zonom i igrati na nesiguran šut spolja Crveno-Belih. Takođe vrlo je verovatno da će Markus ulaziti u šuterske okršaje sa Akojonom. Zato je veoma bitno da mu šutevi ulaze u koš. Kroz karijeru Vilijamsa prati etiketa da nije igrač za velike utakmice. Mnogo će značiti Zvezdi da u ovoj seriji pokaže da to nije tačno.

Stefan Jović

Takođe je stigao u Zvezdu ovog leta kao poslednje pojačanje ekipe pre sezonu. Preporučile su ga igre u reprezentaciji i to što je veliki Zvezdaš. Prošle sezone je izgubio kapitensku traku u Radničkom zbog iskazivanja ljubiavi prema sadašnjem klubu na društvenim mrežama. Dosta stvari ga je omelo ove sezone. Došao je kasno zbog obaveza u reprezentaciji pa je trebalo više vremena da se uigra sa ekipom. Baš kada je izgledalo da je pohvatao konce igre desila mu se povreda skočnog zgloba i pauza od oko mesec i po dana. Tek u poslednje vreme Stefan dolazi na svoje i igra odlično u povećanoj ulozi usled povrede Vilijamsa.

Jović je sjajan odbrambeni igrač. Visina, duge ruke i brze noge mu omogućavaju da pravi velike probleme protivničkim plejmejkerima i bekovima. Oličan je u odbrani 1 na 1 i sjajno zatvara linije dodavanja i krade lopte. Prema naprednoj statistici koja je podešena tako da se brojke igrača povećavaju ili smanjuju proporcionalno da svi igraju 33 minuta Jović je jedan od najefikasnijih igrača u Evroligi. Ističe se u asistencijama kao i ukradenim loptama.

Stefan je dosta napredovao ove sezone u igri 2 na 2. Napredovao je kao kreator ali i kao poenter iz Pik n Rol igre i razvio odličnu hemiju sa Zvezdinim visokim igračima. Na početku sezone je izgledalo kao da ništa dobro ne može da izađe iz Pik n Rola Jović/Cirbes ali kako sezona odmiče ta akcija deluje kao sve bolje oružije. Stefan ima jako čudan šut. Brz izbačaj sa jako malim lukom. Timovi su u jednom trenutku počeli da mu puštaju otvorene šuteve za 3 poena iz driblinga. Igrači su ga branili prolaskom ispod pika i Jović je to često znao da kazni. Preokrenuo je u nekoliko utakmica situaciju u Zvezdinu korist upravo na ovaj način. Takođe zna da bude vrlo eksplozivan u napadu na koš u određenim situacijama i morao bi to češće da koristi.

U seriji sa Partizanom imaće dosta posla. Verovatno će biti zadužen da čuva najopasnijeg igrača na bekovskim pozicijama dok je na terenu. Takođe će se očekivati da unese stabilnost i mirnoću u napadačku igru Crveno-Belih. Ako uspe da sačuva Akojona ili Milosavljevića koji će napadati iz drugog plana biće to veliki bonus za njegovu ekipu. Vrlo je bitno što je Jović tu i što igra dosta bolje u poslednje vreme i ako budemo gledali Vilijamsa u lošem izdanju.

Nikola Rebić

Rebić je igrao malo i ove sezone. Nekada je bio dobar nekada loš što je sasvim razumljivo kod mladog igrača koji nema mnogo igračkog iskustva. Videli smo ga na terenu nekoliko minuta u Evroligi ali ni blizu dovoljno u ABA ligi. Rebić je jedna od žrtvi potrage za savršenom sezonom u ABA ligi. Zvezda bi imala mnogo više koristi da je puštala svoje najmlađe igrače da igraju značajnije minute u ABA ligi. Mlađi igrači bi se više razvijali dok bi nosioci igre dobili više nego zasluženi odmor. Koji poraz više ne bi značio mnogo.

Rebić i dalje deluje malo uplašeno i povučeno kada je na terenu. Napredak u odnosu na prošlu sezonu se vidi najviše u tome da se sada zapravo grade akcije kada je on na terenu. Prošle sezone je uglavnom bio slučaj da svi stoje kada on dribla loptu i čekaju da je doda najbližem igraču. Ono što ide rebiću u korist jeste da je veliki radnik. Nekoliko igrača je isticalo da je konstantno spreman i da čeka svoju šansu. Nadam se da će je ubuduće više dobijati i da ćemo videti šta Zvezda može da dobije od ovog momka.

Što se tiče serije sa Partizanom Rebić verovatno neće igrati veliku ulogu. Ulaziće eventualno na minut, dva ili malo više ako Zvezda bude u problemu sa faulovima na poziciji plejmejkera. Nadajmo se da se neće dešavati nemile scene na terenu kao prošle godine u plejofu domaće lige pa da Nikola neće morati da igra glavnu ulogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.