ABA: Plejmejkeri Partizana

Sledeće nedelje počinju mečevi plejofa ABA lige. Večiti rivali se sastaju u polufinalu i u direktnom duelu će odlučivati o tome ko ide u Evroligu sledeće sezone. Svaki dan pisaćemo o igračima obe ekipe na određenoj poziciji. Počinjemo sa plejmejkerima.

Milenko Tepić

mondo.rs

mondo.rs

Milenko Tepić je igrač sa dugim stažom u Partizanovom dresu. Igrač koji je najlepše trenutke u dosadašnjoj karijeri upravo doživeo u crno – beloj opremi, a i okitio se brojnim trofejima upravo na ovom mestu. Tepić ne igra sjajnu sezonu, ali nije ni imao previše uslova da je odigra. Veliki eo sezone je na poziciji plejmejkera igrao gotovo bez zamene, što njegovom fizičkom sklopu i istoriji povreda leđa svakako nije prijalo. Velikim delom ga je i preopterećenost kako ulogom tako i minutima onemogućila da kvalitetnije odradi osadašnji deo sezone. Međutim, Milenko je i prošle sezone sporo hvatao zalet, ali je najbolji upravo bio u periodu kada se odlučivalo o trofejima.

U dosadašnjem delu ABA lige beleži 6.8 poena i 2.6 asistencija po meču, kao i 4.3 skoka za tačno 27 minuta. Tepić je racionalan igrač, te je beležio i samo 1.4 izgubljenu loptu po susretu. Trebalo bi istaći i ogromne probleme koje Milenko ima u šutu za 3 poena – 8/55, odnosno 14.5 %. Međutim, njegov šut je i prošle godine profunkcionisao kada je bilo najbitnije, pa je u plej of mečevima Superlige zatrpao kako u polufinalu tako i u finalnim susretima. Dolaskom Akojona, od Tepića se očekuje košarkaška renesansa. Igraće manje minuta, biće daleko veća prepreka u odbrani koju Milenko igra odlično, ali može se desiti i da predstavlja i bitan faktor u napadu.

Pretpostavka je da će trener Vujošević eksploatisati Milenkovu visinu i znanje igre na niskom postu, posebno protiv Markusa Vilijamsa. Takođe, ukoliko Tepić popravi procente šuta veliko je pitanje da li će dosadašnji Radonjićev izbor da ga brani ispod bloka ostati na snazi. Tepić je iskusan igrač, i uvek je u karijeri koristio košarkaški IQ i lako je čitao kako napade tako i odbrane protivnika. Nema sumnje da će to činiti i ovog puta. U nekim fazama utakmice verovatno je da će Tepić u odbrani pokrivati najopasnijeg igrača Zvezde na poziciji organizatora igre Markusa Vilijamsa. Tepić poseduje i znanje i telo da zaustavi Vilijamsa, ali će morati da koncentraciju podigne na viši nivo u odnosu na dosadašnji deo sezone. Određene probleme Vilijams mu može praviti brzinom i šutem iz driblinga. Takođe, Tepić može biti i dobar faktor u zonskim odbranama koje Partizan koristi, a za Milenkovo samopouzdanje je veoma bitno i da Crno – Beli podignu nivo timske igre u odbrani. Čini se da Partizan uveliko radi na tome, jer je napredak primetan.

Džoš Akojon

mondo.rs

mondo.rs

Džoš Akojon će biti, bez imalo sumnje, najbolji šuter na parketu u obe ekipe. Onakav kvalitet i konstanta šuta se retko viđaju, posebno na evropskim parketima u novije vreme. Ukoliko se budu kreirale neke akcije za šut Akojona, ili ukoliko koncentracija njegovih čuvara u Zvezdi ne bude na najvišem nivou, Akojon lako može isporučiti i 15 + poena po meču. Međutim, da nije sve idealno po pitanju Džoša govore njegove sledeće slabosti : slabo snalaženje prilikom udvajanja, posebno udvajanja na 45 stepeni; slabo snalaženje na presing i fizički pritisak, kao i dosta lošija odbrana u odnosu na nivo koji Partizan i trener Vujošević forsiraju. Neki od tih nedostataka se mogu ublažiti u ovom periodu jakih treninga, dok će neki svakako ostati. Takođe, nije mala stvar ni činjenica da je Akojon nastupao u Kini gde je sigurno opuštenije ulazio u duele, dok odbranu nije ni imao potrebe da igra.

Akojon donosi velike stvari igri Partizana, a najbitnije su fantastičan broj poena u rukama i mogućnost za bržu igru. Sa njim u timu, i ostali igrači na terenu dobijaju daleko više prostora i mogu to eksploatisati na mnogo načina. Ukoliko trener Vujošević pripremi Akojona adekvatno, u šta nema sumnje jer je nebrojeno puta do sad dokazao kakav je stručnjak, on može postati ubojita napadačka opcija, ali i pristojan igrač u odbrani. Što se igre u odbrani tiče, od Akojona objektivno ne treba očekivati čuda, jer mu to ni telo ne dozvoljava, ali zalaganje i borba će svakako biti na stolu. Za očekivati je da trener Radonjić napada Partizan upravo preko Akojona, te kvalitet timske odbrane dobija još više na težini. Ukoliko se Radonjić odluči da Džoša prepusti nešto slabijem defanzivcu zarad pokrivanja drugih opasnih pretnji u timu Partizana, na terenu lako može nastati revolveraški obračun njega i Vilijamsa. Prema dosadašnjem iskustvu, Akojon takve obračune obožava i retko u njima gubi.

U dva susreta koliko je Akojon odigrao u ABA ligi, beležio je 13.5 poena i 2 asistencije po susretu, za 20.5 poverenih minuta. Šut za 3 poena mu je 7/12, odnosno 58.3 %. Ponvljamo, ukoliko pronađe način da reši presing i udvajanja, može postati noćna mora Zvezdine odbrane.

Boris Dalo

mondo.rs

mondo.rs

Pitanje je koliko će minuta dobijati Boris Dalo u polufinalnoj seriji, jer nekoliko puta do sad nije opravdao očekivanja kada je bio na parketu. U ABA ligi je beležio učinak od 3 poena i 1.3 asistencije, za prosečno 10.7 minuta po utakmici. U prilog mu ne ide ni očajan šut za 3 poena( 3/29 odnosno 10.3% ).

Dalo, ukoliko dobije šansu, može doneti bržu tranziciju, levi ulaz kao i fizikalije. Moguće je i da će pronaći neku svoju ulogu u rotaciji kada su na parketu izuzetne pretnje po koš Zvezde na drugim pozicijama, pa da se odbrana koncentriše na njih a da Dalo to na neki način eksploatiše. U odbrani, duge ruke mu mogu pomoći, a može korititi i za smanjivanje opterećenja na nosiocima zbog gustine rasporeda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.