ABA liga odlučila, iz domaćeg prvenstva samo u ABA 2 ligu

Skupština ABA lige odlučila je da od sledeće sezone prva i druga ABA liga budu sastavljene od 12 timova.

Foto: ABA liga

Posle skupštine ABA lige koja je održana 13. marta liga se oglasila zvaničnim saopštenjem koje vam prenosimo u celosti:

“Sa ciljem zaštite kvaliteta i njenog daljeg napretka, imajući u vidu isključivo sportske kriterijume, skupština ABA lige odlučila je da se ukine nacionalni raspored i da će od sezone 2018/19 učesnici biti određeni samo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okriljem ABA lige Jtd (Prva i Druga divizija ABA lige).

U skladu sa odlukom Skupštine ABA lige, promocija u prvu diviziju ABA lige je moguća samo iz druge ABA lige. Poslednji tim ABA lige prve divizije u sezoni 2017/18 izgubiće pravo da učestvuje u sezoni 2018/19 u prvoj diviziji ABA lige i njegovo mesto će biti dodeljeno šampionu Druge ABA lige, koji će direktno dobiti mesto u prvoj diviziji. Takođe, od sezone 2018/19, 11. pozicionirana ekipa prve divizije u sezoni 2018/2019 i drugoplasirani tim druge divizije u sezoni 2018/19 igraće u kvalifikacijama za mesto u ABA ligi prve divizije u sezoni 2019/20. Pobednik će biti odlučen u seriji koja će se igrati na dva dobijena meča, dok će prednosti domaćeg terena biti dodeljen timu koji je igrao u prvoj diviziji u prethodnoj sezoni.

Maksimalan broj klubova iz jedne zemlje u prvoj diviziji ABA lige biće pet.

U skladu sa utvrđenim kriterijumima, učesnici prve ABA lige za sezonu 2018/19 će biti Budućnost VOLI, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar i šampion ABA lige 2 (pobednik fajnal fora u Čačku).

Klub koji zauzima poslednje mesto u prvoj diviziji ABA lige imaće garantovano mesto u drugoj diviziji ABA lige u sledećoj sezoni, dok će ostali učesnici biti određeni na osnovu postignutih rezultata u svojim državnim prvenstvima. Svaka zemlja imaće dva učesnika u drugoj diviziji.

Umesto turnira fajnal fora, od sezone 2018/19, šampion druge ABA divizije biće dobijen nakon plej-ofa, gde će se takmičiti četiri najbolje ekipe u regularnoj sezoni. Poslednje plasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18 izgubiće pravo da učestvuje u sezoni 2018/19, bez obzira na rezultat u nacionalnom prvenstvu.

Potvrđeni sistem takmičenja ne može se promeniti do kraja sezone 2024/25, ako do tada ne bude bilo značajnih promena u evropskoj košarci”.

Skupština ABA lige je takođe izjavila da je nivo kvaliteta u trenutnoj sezoni ABA lige, prve i druge divizije visok, kao i da je sve učinjeno kako bi odlučujuće utakmice bile pravi spektakl. Istovremeno, skupština ABA lige je čestitala Borcu i gradu Čačku za dodelu organizacije fajnl-fora ABA dva lige, koji će se održati 3. i 4. aprila 2018. godine.

Na kraju, skupština je zaključila da je ojačala svoju poziciju pokretačke snage košarke u regionu sa svojim takmičenjima, prvom i drugom divizijom ABA lige, ABA Super kupom i ABA ligom prvaka U19.

Leave a Reply

Your email address will not be published.