ABA: Krila Zvezde

Sledeće nedelje počinju mečevi plejofa ABA lige. Večiti rivali se sastaju u polufinalu i u direktnom duelu će odlučivati o tome ko ide u Evroligu sledeće sezone. Svaki dan pisaćemo o igračima obe ekipe na određenoj poziciji. Danas predstavljamo krila.

Nikola Kalinić

Kalinić je još jedan od novajlija u Zvezdinom timu. Stigao je letos u klub mada je kaparisan još tokom prošle sezone kada je raskinuo ugovor sa Radničkim i prešao u FMP. Kalinić je veliki borac i izuzetno disciplinovan igrač. To je pokazao i poslednja 2 leta u reprezentaciji. Došao je u Zvezdu iz sitacije gde je igrao dosta ali nije delovalo kao da ima veliki doprinos. Možda je to bilo samo statistički pošto se i te kako oseti razlika kada je Kalinić na terenu a kada ne.

Ove sezone Kalina je možda i najkonstantniji igrač Crveno Belih. Brojke nisu uvek tu ali energija i motor rade svaku utakmicu. Značajno je popravio šut za 3. To se videlo još na SP letos. Šutira 37% i u ABA ligi i Evroligi nakon što je šutirao samo 30% prošle sezone u ekipi iz Kragujevca. Takođe se odlično snašao u ulozi sa velikim brojem minuta već u prvoj sezoni igranja na najvećem košarkaškom nivou u Evropi. Provodi dobar deo minuta i na poziciji 4 kada Zvezda igra sa nižim postavama.

Koristi snagu da ostvari dobru poziciju na niskom postu. Razvio je i nekoliko poteza za postizanje lakih poena u ovim situacijama ali još može da napreduje u tom pogledu. Nekoliko puta ove sezone je preuzeo odgovornost vodio ekipu u pravom smeru i postizao lake poene. Mogli smo to da vidimo i u sinoćnjem duelu protiv PAO-a. Kada je Zvezda delovala bezidejno iznudio je faulove na niskom postu protiv Nelsona i Jankovića i postizao poene sa linije za slobodna bacanja. Da jeste promašio nekoliko bacanja i jesu Nelson i Janković fizički inferiorniji od njega ali ovim je dobio utakmicu.

U plejof seriji ga očekuje sudar sa Sašom Pavlovićem i ovo je možda i ključni duel za Zvezdu u seriji. Saša je bolji igrač od Kalinića ali Nikola ne treba da obraća puno pažnje na to. Na poslednjem meču Kalina je igrao odličnu odbranu protiv Pavlovića ali je ovaj ipak postizao poene. Neće tako biti svaki put. Kalinić mora jako da mu se suprotstavi i bude agresivan protiv njega u napadu. Saši nedostaje malo žara na ovoj strani terena i Kalinić to mora iskoristiti kako za postizanje poena tako i za iznuđivanje faulova. Takođe u nižim petorkama kada bude bio na poziciji 4 praviće probleme Partizanu ko god da ga čuva. Bilo to umaranjem Mačvana spoljnom igrom ili iskorišćavanjem situacije protiv Bezbradice ili Murića.

Nemanja Dangubić

Dangubić je došao u Zvezdu letos sa poprilično nerealnim očekivanjim većine Zvezdaša. Predstavljen je kao već formiran igrač, noslic igre Mege, nova NBA nada srpske košarke… Istina je da je Dangubić atletski iznadprosečni košarkaš koji mora da popravi još dosta stvari pre nego što bi počeo uopšte da razmišlja o NBA karijeri. Imao je napumpanu statistiku prošle sezone igrajući u Meginom sistemu koji zahteva brze napade i dobru timsku odbranu. Mega igra na dosta više napada u utakmici od bilo koje ABA ili Superligaške ekipe pa iz toga izlaze onolike brojke u poenima, skokovima i asistencijama.

Nemanja je imao zanimljivo leto iza sebe. Prvo su ga draftovali Filadelfija 76-ersi i brzo je trejdovan u San Antonio Sparse. Zatim je pozvan na pripreme reprezentacije od kojih je brzo morao da odustane zbog problema sa kolenom koje ga je dugo mučilo. Koleno ga je ometalo i na početku sezone u Zvezdi. Jednostavno nije delovao potpuno fizički spremno čak i prvih nekoliko meseci sezone. Ono što se odmah primećivalo bila je i užasna tehnika šuta koju poseduje. Šut sa bukvalno skoro potpuno pruženim rukama koji bi ako ne uđe direktno u koš odzvanjao od obruč i odbijao se na trojku.

Čudno je bilo što je mehanika šuta izgledala drugačije skoro svaki put. To je bio prvi znak da se radi na ispravljanju ovoga i da je Dangubić spremao novi izbačaj i tokom leta. Kako sezona odmiče šut deluje sve bolje i sa astetske strane i sa strane efikasnosti. Evidentno je bilo od početka da kada ima dovoljno vremena da se namesti taj šut deluje lepo i precizno. Većina Dangubićevih šuteva sa pravilnim izbačajem je prolazila kroz obruč. Sve ređe viđamo onaj ružni izbačaj u zadnjih nekoliko meseci.

Na početku sezone Dangubiću je određena uloga kreatora iz pika u drugoj postavi. Loše se snalazio u toj ulozi. Imao je problema da ostvari dobru poziciju kako za sebe tako i za saigrače. U poslednjih mesec dana vidi se napredak i u ovom aspektu igre i imali smo prilike da vidimo nekoliko atraktivnih poteza Dangubića iz akcija 2 na 2. Zanimljivo je takođe i da Dangubić ni na jednom meču u Evroligi ove sezone nije bio dvocifren.

Smatram Dangubića za mogućeg džokera koji će doneti prevagu o ovoj seriji. Leti ispod radara i pitanje je koliko će Partizan obratiti pažnju na njega. Podiže formu i samopouzdanje, šutira više spolja i ti šutevi ulaze u koš. Imaće šansu da pokaže svoje fizičke predispozicije protiv možda ne toliko fizički spremnih krila Partizana. Nosi od kada je došao etiketu da je Grobar mislim da je ovo savršena prilika da se tako nešto razbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.