ABA: Krila Partizana

Sledeće nedelje počinju mečevi plejofa ABA lige. Večiti rivali se sastaju u polufinalu i u direktnom duelu će odlučivati o tome ko ide u Evroligu sledeće sezone. Svaki dan pisaćemo o igračima obe ekipe na određenoj poziciji. Danas predstavljamo niska krila.

Aleksandar Pavlović

mondo.rs

mondo.rs

Aleksandar Saša Pavlović je jedan od najvećih ljubimaca navijača Partizana, ne samo u ovom sastavu Crno – Belih.

Saša Pavlović se timu, u ovoj sezoni, priključio u decembru i od tada je pružao promenljive partije. Međutim, može se reći da je Pavlović najveća zvezda ovog sastava Partizana, i da uz Mačvana predstavlja udarnu iglu većine napada. Pavlović je igrač sa velikim iskustvom i reputacijom, i čini se da će jedan od najbitnijih duela polufinala biti njegov okršaj sa Kalinićem. Ukoliko Pavlović bude na visini zadatka, bilo kojem čuvaru u CZT će biti gotovo nemoguće da ga zaustavi. Sašu u igri krasi elegancija, nestvaran prvi korak kojim sve rivale izbacuje, odličan prodor i solidan šut. U ABA ligi ove sezone ostvaruje učinak od 13.3 poena, 3.5 skokova i 1.9 asistencija, uz 2.5 izgubljene lopte po meču.

Za očekivati je da Saša rešava ključne napade, da se za njega zove “izolacija”, da preuzima odgovornost. Kvalitet koji Pavlović donosi timu Partizana, kada je u formi, je nemerljiv. Saša se mora u nekim trenucima utakmice dobro čuvati od faulova, jer se čini da on u Crno – Belom dresu, posebno protiv Zvezde, igra sa najvećim žarom. Jasno je da je Pavloviću veoma stalo da sa “svojim” Partizanom osvaja trofeje, ali mora koncentraciju u igri podići na viši nivo, a u polufinalnoj seriji i želju za pobedom usmeriti na svoju igru i kvalitet bez obzira na dešavanja na parketu.

U duelu protiv Crvene Zvezde Telekom, jedinom koji je igrao u ovoj sezoni, Saša je postigao 19 poena i dodao 3 asistencije, a može se reći da je njegova rola bila od ogromnog doprinosa ubedljivoj pobedi Partizana u tom meču ( 77 – 63 ).

U odbrani će Pavlović, verovatno, biti zadužen za čuvanje najboljeg niskog krila CZT Nikole Kalinića. Kalinić je u evroligaškim mečevima pokazao da ima dobru tehniku na niskom postu, da lako asistira centru nakon probijanja svog čuvara, i da ima dovoljno dobar šut sa distance. U NBA je Pavlović čuvao i daleko bolje ofanzivne igrače od Kalinića, ali će mu za dominaciju u tom duelu biti potreban visok nivo igre i dobra saradnja sa timom.
Ono što je posebno u slučaju Pavlovića je i da se od njega, u ovoj ekipi, možda i očekuje najviše sa obzirom na karijeru koju je ostvario. Dakle, pritisak na njemu kao nosiocu će biti veliki. Uzimajući u obzir njegovo iskustvo i kvalitet, nema sumnje da je Saša spreman da iznese sve fizičke i mentalne napore polufinala.

Ponavljam, jedan od presudnih aspekata polufinala može biti kvalitet partija koji će isporučiti Pavlović u oba pravca.

Edo Murić

mondo.rs

mondo.rs

Edo Murić će u polufinalnim duelima sa CZT deliti poziciju niskog krila sa Sašom Pavlovićem. Pored tog zaduženja, za očekivati je i da Murić neki period provede i na poziciji krilnog centra, ukoliko trener Vujošević odluči da igra sa nižom postavom. Važno je napomenuti da Muriću pozicija krilnog centra nije prirodna, ali da je može sa uspehom odigrati.

Na niskom krilu je Edo daleko produktivniji. Ono što može da zabrine navijače Partizana je činjenica da Edo nije nikako uspevao da pronađe svoju ulogu u rotaciji, niti da u kontinuitetu pruža dobre partije. Razlozi za to se mogu najpre pronaći u dve nezgodne povrede koje je Murić doživeo u ovoj sezoni, što je rezultiralo propuštanjem čak 9 mečeva u ABA ligi ( igrao na 17 ).

Murićevi kvaliteti su velika borbenost, igra u tranziciji, skok igra ( koju još nije demonstrirao u Partizana u punoj meri ) kao i solidan prodor. Murić bi trebalo da bude strpljiviji u napadu, u nekim situacijama, jer mu je upravo ishitrenost donela veći broj izgublejnih lopti ( 2.4 ) i niže procente šuta (usled šuta iz neizgrađene ili neprirodne pozicije ).
Edo Murić u ABA ligi beleži 11 poena , 3.8 skokova i 2 asistencije za nešto više od 25 minuta po meču.
Murićev poseban kvalitet je dobra borbenost, kao i adrenalinska injekcija koju upumpava saigračima u tranziciji.

Što se igre u odbrani tiče, Murić ima odlične predispozicije da je kvalitetno odigra, ali se može reći da to nekoliko puta ove sezone nije bio slučaj. Ponavljam, vraćanje iz povreda nije bilo prijatno i ispresecalo je Murićevu sezonu, te se upravo u tome može videti razlog za nešto slabiju komunikaciju sa ostatkom tima u odbrani. Jasno je da se kod trenera Vujoševića upravo u ovom periodu sezone najučinkovitije radi na treninzima, i da Partizan pod njegovim vođstvom najviše napreduje baš u ovom periodu. Da li će to biti slučaj i sa Murićem ostaje da se vidi.
U Podgorici, poslednjem meču regularne sezone ABA lige, Murić je prikazao odličnu partiju, Budućnosti je sipao 16 poena uz 4 skoka. Njegova uloga je bila krucijalna u pobedi i nad Mega Leksom dva kola ranije. Dakle, napredak je i u njegovoj igri jasno vidljiv ali će polufinalni susreti pokazati pravu sliku.

*Janis Kuzeloglu

blic.rs

blic.rs

Mladi Grk, koji ne dobija previše minuta, je još jedna opcija Partizana na niskom krilu u polufinalnim susretima ABA lige sa CZT. Za očekivati je da Kuzeloglu gotovo i ne dobije šansu, ali usled mečeva koji se igraju dan za danom, to se u nekom momentu može dogoditi. Šta očekivati od Kuzeloglua, ostaje pitanje, ali je na ono malo minuta pokazao da ima solidan šut i da brzo napreduje.

Podsetimo, na poziciji niskog krila će svoje minute verovatno dobijati i Mihajlo Andrić, a o njemu je pisano juče u tekstu o bekovima Partizana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.