ABA favoriti: Partizan

Košarkaši Partizana ušli su u novu sezonu sa dve pobede na gostovanjima u Baru i Skoplju, a meč protiv MZT bio je daleko bolji od otvaranja sa Mornarom.

Crno-Beli su testirali nerve navijača utakmicom u Baru koja je bila sve samo ne lepa za gledanje. Izgubljene lopte i promašaji su se ređali na obe strane, a na kraju su spretniji i srećniji bili Crno-Beli koje je do pobede odveo pogodak kapitena Novice Veličkovića.

Utakmica u Skoplju je bila suprotnost svega viđenog u Baru. Košarkaši Partizana su sa lakoćom pogađali šuteve iz otvorenih (i manje otvorenih) pozicija, protok lopte u napadu je bio odličan, a defanziva ponovo solidna i efikasna. U oba susreta su protivnici spušteni ispod 65 poena, što je veliki uspeh.

Photo: MZT Skopje Aerodrom

Photo: MZT Skopje Aerodrom

Partizan je i ovog leta potpuno promenio ekipu, ali i samu koncepciju igre. Na pozicijama 1 i 5 su nova lica, ali i tipski različiti igrači od onih iz prošle sezone. Najveća pojačanja Crno-Belih su ostanak kapitena Veličkovića, iskusni Amerikanac Vil Hečer, kao i srebrni sa OI u Riju Stefan Birčević. Centar Đorđe Majstorović bi takođe trebalo da bude veliko pojačanje, ali njegov stil igre zahteva veću minutažu organizatora igre poput Ratkovice da bi u potpunosti došao do izražaja.

Ono što može da zabrine stručni štab Partizana je vrlo slab doprinos jednog od Amerikanaca Frenka Robinsona, kome je bila namenjena uloga “vezivnog tkiva” ovog sastava, odnosno doprinos u svim fazama igre. Trener Džikić je zbog taktičkih zamisli u oba meča van stroja držao tek oporavljenog Karahodžića, a Stefan Pot je još u periodu privikavanja na viši nivo košarke, pa je u oba meča izgledao prilično slabo.

Crno-Beli faktički nadoknađuju veliki kvalitet Kevina Džonsa, skok Darela Vilijamsa, snagu i skorerske kapacitete Ede Murića i to svakako neće biti lako. Sastavu očigledno nedostaje snage pod košem uz dobru igru leđima na niskom postu, kao i jedan konstantan doprinos u poenima sa pozicija 2 i 3 da bi moglo da se kaže da je tim spreman da se upusti u borbu sa najsnažnijim ekipama ABA lige.

Prvi sledeći veliki izazov za ovaj tim Partizana je duel u hali “Aleksandar Nikolić” prvi u ovoj sezoni, a protivnik je još jedan velikan iz SFRJ perioda, ekipa Cibone. Nakon tog meča biće jasnije kakvi su realni dometi sastava, ali svako kolo je, na neki način, malo finale za ovaj tim Crno-Belih, u borbi za što bolju poziciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.