ABA favoriti: Mega Leks

Nakon plasmana u finale ABA lige u prošloj sezoni, cela ekipa Mega Leksa nada se ponavljanju takvog rezultata. Ipak, realno je određeno umanjenje istih.

Mega Leks su ovog leta napustili Timoti Luvavu, koji je Jadran zamenio NBA ligom, zatim Crnogorci Nikola Ivanović (AEK) i Danilo Nikolić (Bilbao Basket), a na kraju i centar Nikola Janković koji sada brani boje drugog ABA ligaša – Olimpije iz Ljubljane.

Praznine u sastavu popunili su krilni centar Sutjeske Radosav Spasojević, veliki talenat nemačke košarke Kostja Mushidi, srpski košarkaš sa iskustvom igranja NBDL Miloš Milisavljević, veliki talenat Olimpije Vlatko Čančar, igrač istog statusa iz Budućnosti Ognjen Čarapić, kao i krilni centar Marko Tejić, koji je zvanično došao na dvogodišnju pozajmicu iz Crvene Zvezde.

aba-liga.com Photo: Mega Leks/Ivica Veselinov

aba-liga.com
Photo: Mega Leks/Ivica Veselinov

Ipak, najvažnije pojačanje je stiglo iz sopstvenih redova, a to je ostanak potencijalnog reprezentativca Srbije Radeta Zagorca u klubu, uprkos velikom interesovanju i Crvene Zvezde i Partizana, kao i spekulacijama oko mogućeg odlaska u inostranstvo.

Trener Dejan Milojević na raspolaganju ponovo ima izuzetno talentovan tim, a prvi meč u Sremskoj Mitrovici je pokazao da mladi momci koji su ostali u Megi nisu izgubili onaj borbeni duh od protekle sezone. Protivnik iz Ljubljane je igrao vrlo dobar meč, mnogo pogađao spolja, ali to nije uspeo da materijalizuje i odnese bodove. Ono što se moglo primetiti na tom meču, bez dvoumljenja, je da su svi ključevi ekipe u rukama najboljeg igrača Zagorca i da on ima apsolutnu slobodu u napadu. Isto tako, uloga Ognjena Jaramaza je značajno pojačana u organizaciji napada i slobodi da sam rešava, a mladi Francuz Alfa Kaba je dobio svoje mesto u reketu i mogućnost da dominira.

O samom kvalitetu igre Mega Leksa na prvoj utakmici sa Olimpijom bi moglo da se kaže da nije bila izuzetno tečna, niti preterano kvalitetna. Trener Milojević je ponovo forsirao visoki presing i pritisak na prenos lopte, a Mega je ponovo igrala na visokom broju obrtaja, sa puno trčanja. Efekti takve igre ipak nisu bili na zadovoljavajućem nivou, i možemo reći da je Mega Leks pobedu ostvario na veliku borbu i element sreće, a ne na suvi kvalitet.

Defanziva sastava nije bila na najvišem nivou, posebno odbrana linije za 3 poena. Mnogo posla predstoji treneru Milojeviću u radu na kontroli svog sastava, kao i podizanju koncentracije kod pojedinih igrača, kako u odbrani, tako i u napadu. Poseban zadatak tu predstavlja nemački talenat Kostja Mushidi, pred kojim je period ubrazanog učenja i usavršavanja svih elemenata košarkaške igre.

Koliko je moguće brušiti talente, ostvarivati pobede i gajiti pobednički mentalitet i u ovoj sezoni, ostaje da se vidi. Pred Meginim omladincima je još jedna sezona dokazivanja, ali i prvi nastupi na evropskoj sceni. Agent Ražnatović najavljuje da se svi u klubu raduju prvom evropskom iskustvu tima, ali putešestvije po Evropi uvek smanjuju vreme u treningu, a povećavaju broj utakmica, tako da će Mega morati da se navikava i na taj aspekt u ovoj godini. Još jedna novina su i dresovi, gde igrači Mega Leksa nose majice sa rukavima, jedini na Kontinentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.