ABA favoriti: Cedevita

Loš početak sezone i dva poraza u derbijima za Cedevitu možda znače da sastav iz Zagreba nije u uskom krugu favorita za trofej na Jadranu. Ipak, sastav Cedevite je svakako respektabilan u odnosu na ostatak lige, a ima i dovoljno vremena za ispravljanje propusta.

Cedevita je bila aktivna na tržištu, ali uspela je da zadrži dvojac domaćih igrača koji su bili okosnica iz prošle sezone. Miro Bilan i Luka Babić i dalje nose dres Cedevite, ali su obojica u vrlo slaboj formi, a to se posebno može reći za Bilana.

Pojačanja Cedevite su uglavnom dobro poznati igrači, čime je klub verovatno težio smanjenju mogućnosti promašaja u transferima. Dovedeni su Amerikanci Skoti Hopson, Rašad Džejms i Dejvid Stokton, a pored njih potpisani su Filip Krušlin, Mirza Begić i Duje Dukan.

Photo: Cedevita/Marin Susic

Photo: Cedevita/Marin Susic

Hopson je, kao najveće pojačanje, u uvodnim mečevima, potpuno razočarao. Ukupan šut od 3/14 za 2 poena i 0/6 za 3 na ovim susretima stavili su veliki upitnik iza imena ovog renomiranog igrača, odnosno njegove spremnosti da nosi sastav Cedevite. Objektivno, daleko ispod svog nivoa bili su i Begić i Džejms, a Stokton iako najbolji protiv Budućnosti nije uverio da može da igra protiv jakih odbrana.

Istina, Rašad Džejms je igrač srednje klase (verovatno i ispod), koji u svom CV nema ni jednu ozbiljniju ligu, niti previše kvalitetne nastupe. Na njemu je Cedevita verovatno pokušala da “uštedi”, ali deluje da pozicija plejmejkera nije mesto na kojem je ispravno štedeti.

Zagrepčani su sada vezali dva poraza koja im mogu mnogo otežati u borbi za vrh tabele, ali nakon nekoliko uvodnih kola svakako nije kasno za neke drastičnije promene. U tom svetlu je i izjava Veljka Mršića od sinoć da je spreman i na otkaz, posebno pošto je dodao da su mu sve želje što se tiče igrača ispunjene.

Selekcija tima nije urađena najsrećnije, bez obzira na ispunjavanje želja treneru. Centri Begić i Bilan iako kvalitetni, nisu potpuno komplementarni, a plejmejkerski par Stokton-Džejms deluje kao potpuni promašaj. Uz to, kroz karijeru Skotija Hopsona prati “priča” da nije istaknuti lider i da ne voli previše da šutira za 3 poena, pa je onda ovaj sastav faktički lišen šuta spolja.

Sve to kada se sabere nameće veliki pritisak na leđa trenera Mršića da ubrzo popravi situaciju na tabeli, ali i samu timsku igru. Cedevita je u ovim duelima izgledala kao razbijena vojska, a i pre zamene trenera/igrača trebalo bi staviti fokus na maksimalnom iskorišćavanju potencijala sastava, ovakvog kakav je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.