ABA favoriti: Budućnost

Sastav trenera-debitanta Vlade Šćepanovića uspešno je prebrodio prve dve prepreke ligaškog dela ABA lige. Vredna pobeda iz Zagreba, potvrđena je u “Morači” ubedljivim trijumfom nad Zadrom.

Budućnost se, poput Cedevite, odlučila za proverena košarkaška imena i potpisala je iskusne Markusa Vilijamsa, Džej Ar Rejnoldsa, Borisa Savovića i Šona Džejmsa. Poznato lice u Podgorici je plejmejker Nemanja Gordić (lom ruke, pauza 2 meseca), a sastav je pojačan i domaćim igračima Vranješom, Popovićem i centrom Nikolićem.

aba-liga.com Photo: Budućnost VOLI

aba-liga.com
Photo: Budućnost VOLI

Pred ovim sastavom je veliki izazov, koji po pravilu dolazi na kraju sezone. Mnoge generacije Budućnosti su se plasirale u polufinale ABA lige, ali ni jedna nije uspevala da preskoči tu stepenicu i igra za trofej jadranskog takmičenja.

Koliko mogu Markus Vilijams, Rejnolds i Šon Džejms, ukoliko budu oni pravi, svima je poznato. Jasno je da se radi o tri igrača kvaliteta Evrolige, a ostala pojačanja predstavljaju kvalitetne dodatke rotaciji.

Prva dva kola izbacila su na površinu dosta kvaliteta Budućnosti, ali i određene nedostatke. Najpre, lak ulazak Šona Džejmsa u problem sa faulovima, i nedostatak prave zamene. Zatim veliki broj izgubljenih lopti, kao i nesigurost na defanzivnom skoku u trenucima kada je Džejms na klupi.

Sa druge strane, Markus Vilijams je u prva dva kola šampionata podelio čak 23 asistencije, što pokazuje da je u izuzetnoj formi. Kombinacija sa Gordićem na poziciji 1 može biti odlična, jer je Gordić pre epizode u Cedeviti često uzimao odgovornost u svoje ruke i pogađao u serijama.

Važno je naglasiti da je Budućnost pobede ostvarila u dosta krnjem sastavu bekovske linije, pa ovaj tim može biti samo jači spolja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.