ABA : Duško Vujošević

Sledeće nedelje počinju mečevi plejofa ABA lige. Večiti rivali se sastaju u polufinalu i u direktnom duelu će odlučivati o tome ko ide u Evroligu sledeće sezone. Svaki dan pisaćemo o igračima obe ekipe na određenoj poziciji. Danas predstavljamo trenere.

Duško Vujošević

 

b92.net

b92.net

Duško Vujošević je trenerskim poslom počeo da se bavi 1976. godine. Od mlađih kategorija Partizana, preko OKK Beograda i Mladosti iz Zemuna do klupe prvog tima beogradskih Crno – Belih sa samo 26 godina i ispisivanja istorije…

Istoriju je ispisivao od svoje prve „ Crno – Bele“ sezone, kada se okitio titulom prvaka Jugoslavije. Već sledeće godine, u sezoni 1987/1988, Vujošević je predvodio Partizan do istorijskog fajnal fora Kupa evropskih šampiona u Ganu, na kojem je zauzeo 3. mesto. Sledeće 1988/89 osvojio je i Kup Radivoja Koraća, kao i Kup Jugoslavije. Do prvog rastanka sa Partizanom došlo je 1989. godine, a Vujošević se nakon jedne sezone u Granadi, vratio u Partizanov tabor u sezoni 1990/91. Do drugog rastanka sa Partizanom došlo je na kraju te sezone.

U matični klub će se Vujošević vratiti 2001. godine i u narednoj deceniji postići nešto što nikome pre njega nikada nije pošlo za rukom – osvojiti 9 titula prvaka države za redom, uz 4 kupa i 4 Jadranske lige. Nakon krešenda na fajnal foru Evrolige u Parizu, 2010. godine, odlazi u moskovski CSKA.
Na klupu Partizana vraća se 2012. godine i od tada svojoj kolekciji trofeja dodaje 2 domaće titule i jednu Jadransku ligu.

U brojnim intervjuima trener Vujošević je isticao i da mu je trenerski učitelj i uzor na početku karijere bio profesor Aleksandar Nikolić, a često je prisustvovao i treninzima Slobodana Pive Ivkovića kao i Ranka Žeravice u periodu kada je Žeravica predvodio Partizan. Ipak, činjenice su da je Vujošević potpuno izgradio svoj trenerski stil i da je od početka karijere gajio svoj pravac. Poznato je i da je na samom početku svoje trenerske karijere odbio da ima mentorstvo profesora Nikolića i da se od početka uhvatio u koštac sa pritiskom sam.

Pored trofejne karijere, Duška Vujoševića u košarkaškom smislu determiniše i neumorno stvaranje i razvoj mladih igrača. Trener Vujošević ne samo što unapređuje košarkaške veštine svojih košarkaša već ih i upućuje u tajne književnosti, umetnosti, pozorišta , filma…

mondo.rs

mondo.rs

Svojim nastupima u javnosti kao i izjavama trener Vujošević često izaziva oprečne reakcije u javnosti i prema svojim rečima reaguje na nepravdu. To proizvodi polarizovanost u navijačkom taboru i izaziva obožavanje kod navijača Partizana, kao i negativne reakcije navijača protivničkih timova.

Na utakmicama Vujošević ulazi u konflikt sa sudijama, privlači svojim ponašanjem pritisak na sebe, gnev mase usmerava ka klupi a igrači Partizana na terenu ostvaruju uspehe u relativnom miru, bez obzira na pakao na tribinama. U određenim situacijama reaguje i neprimereno, a Partizan je često bio kažnjavan zbog toga. Takođe, i u ovoj sezoni je Vujošević kažnjavan nekoliko puta, a bio je i suspendovan.

U ovim polufinalnim susretima sa Dejanom Radonjićem, trener Vujošević će još jednom u svojoj karijeri pokušati da načini veliko iznenađenje i izbaci favorizovanog protivnika. Na klupi Partizana nije izgubio seriju na 3 dobijene utakmice još od epskih duela sa POP 84, 1991. godine. Ta činjenica sigurno prebacuje ogroman pritisak na trenera CZT, bez obzira na odličan skor u ABA ligi ove godine, i dobre nastupe u Evroligi.

mondo.rs

mondo.rs

Zaključno, nad kolegom iz Crveno – Belog tabora Dule Vujošević ima kvalitativnu i iskustvenu prednost, pregršt trofeja iza sebe i pregršt stvorenih asova. Međutim, košarka je igra koja pruža izuzetne mogućnosti svakome, a pobeda nikome nije zagarantovana. Niti Radonjiću zbog odlične sezone, niti Vujoševiću zbog čak 23 osvojena trofeja sa Crno – Belima.

Zato, od utorka 14.04. oba trenera nastavljaju poteru za svojim snovima i iznova se dokazuju…

Leave a Reply

Your email address will not be published.