ABA derbi-statistika: Partizan

Košarkaši Partizana u derbi ABA lige ulaze nakon pobede nad Zijelona Gorom u okviru FIBA LŠ, ali i poraza u prošlonedeljnom sudaru sa Budućnošću iz Podgorice. Skor Crno-Belih u jadranskom takmičenju je 6-1.

Statistički gledano, Partizan je do sada ostvario bolje rezultate nego što to same brojke pokazuju. Poslednji mečevi su doneli određenu napadačku krizu, ali je Partizan uglavnom uspevao da u poslednjim minutima odnese pobede. Taj niz je prekinuo trener Vlado Šćepanović, kojem je plejmejker Markus Vilijams sa 3+1 u ključnom trenutku spasio utakmicu.

Tim trenera Aleksandra Džikića prosečno postiže 76.29 poena, dok protivnike zadržava na 69.5. Najefikasniji Partizan viđen je u skoplju protiv MZT-a kada su kapiten Veličković i ostali ubacili 93 poena. Efikasnost se nastavila i protiv Cibone u Pioniru sa 87 ubačenih, ali od tada se broj poena postepeno smanjivao sve do 61-65 na poslednjim susretima.

mondo.rs

mondo.rs

Odnos asistencija i izgubljenih lopti za Crno-Bele nije previše dobar (15.57/14.29), pa se u obe kategorije Partizan nalazi na 9. mestu ABA tabele. Mali broj asistencija je posledica slabijeg protoka lopte u napadu i čestog šutiranja za 3 poena, ali upravo je nekoliko uspešnih dodavanja u sezoni direktno donelo pobede Partizanu. Mornar, Ludvigsburg, Zijelona Gora su utakmice rešene pasom i smirenošću egzekutora.

Skakački Partizan deluje dobro i nalazi se pri vrhu ABA lige sa 33.43 ostvarena skoka po utakmici. Od toga 9 je ofanzivnih prosečno, što Partizanu donosi 7. mesto na tabeli. U defanzivnom skoku je Partizan četvrti.

Partizan ne vrši preterano jak pritisak na prenos lopte, niti bekovi imaju fizički potencijal da to čine. To rezultira malim brojem ukradenih lopti (5.43), a Crno-Beli često nerezonski fauliraju. U tom segmentu Partizan je gotovo neslavni lider (25 faulova po utakmici, 2. mesto iza Mega Leksa), a tim trenera Džikića ume i da izvuče faul protivnika (23.14 po meču).

Ono što ovaj tim izdvaja od drugih u ABA ligi je veliki broj blokada, gde prednjači Uroš Luković-centar zadužen za “spuštanje roletne”. U tom segmentu Partizan je izraziti lider takmičenja sa 5.14 po meču, a jedino je Budućnost sa Šonom Džejmsom blizu sa 4.38.

Procenti šuta Partizana variraju i ekipa u tom segmentu nije konstantna. Dok je uspešnost za 2 poena solidna sa 57.5%, za 3 poena to ne izgleda najbolje sa samo 30.5% uspešnosti uz čak 26.5 ispaljenih pokušaja po susretu. Sa linije za slobodna bacanja Partizan takođe ne briljira, i nalazi se na 69% uspešnosti.

ABA derbi Crvena Zvezda-Partizan na programu je sutra od 21h.

Leave a Reply

Your email address will not be published.