ABA derbi-statistika: Crvena Zvezda

Košarkaši Crvene Zvezde ulaze u duel sa Partizanom bez poraza (7-0), ali posle određenog razočaranja u duelu sa Baskonijom gde je veći deo javnosti očekivao pobedu.

Uloga apsolutnog favorita u sutrašnjem meču pripada Crveno-Belima, a statistički podaci koje ćemo obraditi upotpunjuju tu tvrdnju.

Crvena Zvezda je po parametru postignutih poena po utakmici pri vrhu ABA lige sa 83.43 poena prosečno (5. mesto, prva je Budućnost sa 87.25), a ovaj podatak posebno dobija na značaju ukoliko se zna da je odbrana Crvene Zvezda najsnažnija u ligi i da dopušta tek 64.5 poena po meču. Na osnovu izloženog se vidi da ekipa trenera Radonjića mečeve dobija sa prosečnom diferencijacijom od 19 poena što je za ligu kakva je ABA izuzetno.

Foto: N1

Foto: N1

Crvena Zvezda predvodi ligu i po broju asistencija po susretu (21.29), a prvi pratioci su joj hrvatski klubovi Cibona i Cedevita. Na ovaj podatak se odmah može nadovezati i činjenica da Crveno-Beli najviše “poštuju” loptu u celoj ligi i da po meču beleže samo 10.14 izgubljenih lopti (odnos asistencija i izgubljenih lopti 21.29/10.14 je jedan od najboljih u Evropi, a približan imaju CSKA Moskva i Real Madrid).

Ono u čemu sastav trenera Radonjića nije toliko kvalitetan je skok igra. Tek 12. mesto u ABA ligi se ne može opravdati ni nedostatkom još jednog visokog igrača (koji će biti doveden) niti visokim procentima šuta. Prosto igrači u ovoj ekipi slabo idu na ofanzivni skok (6.57 prosečno, a Mornar je iznad sa 7.71 bez i jednog pravog centra), dok je defanzivni solidan (5. mesto u takmičenju sa 23.14 prosečno) ali sa kapacitetom da ipak bude i bolji.

Ono po čemu je Crvena Zvezda dobro poznata pod trenerom Radonjićem je odbrana bekova protivnika na granici faula, a takav sistem donosi sam vrh tabele po pitanju ukradenih lopti. Igrači Zvezde su konstantno na dodavanju, sa jakim pritiskom i na prostor i na telo protivnika. Žrtva takve igre je bila i velika Barselona, a deluje da u ABA ligi nema toliko čvrstog tima da se odupre takvoj postavci. Određeni kapacitet za tako nešto ima Budućnost, ali je i ona ranjiva na barem dve pozicije. Zanimljivo je da Crvena Zvezda uprkos jakoj igri beleži tek 21 prekršaj po meču, a sa takvim podatkom zauzima tek 12. mesto u ligi. Podjednako interesantno je i da ovaj sastav zauzima samo dno lige kada su pitanju iznuđeni faulovi, bez obzira na najviši individualni kvalitet u ligi.

Procenti šuta koje ostvaruju košarkaši Crvene Zvezde potvrđuju njenu poziciju na vrhu ABA lige. Odličan uspeh u šutu za 2 poena (58.78%, 1. mesto u ligi) i solidan u šutu za 3 (35.58%, 3. mesto) objašnjavaju kako je Crvena Zvezda dolazila do čak 19 poena razlike prosečno, a određeni prostor postoji na unapređenju uspeha sa linije za slobodna bacanja (72.86%, 8. mesto).

Derbi ABA lige Crvena Zvezda-Partizan na programu je u ponedeljak od 21h.

Leave a Reply

Your email address will not be published.