ABA: Crvena Zvezda – Cedevita

Košarkaši Crvene Zvezde i Cedevite otvaraju drugu polufinalnu seriju ABA lige u hali “Aleksandar Nikolić”.

Na delu ćemo večeras videti dva Evroligaša, učesnika TOP 16 faze. Favorit u večerašnjem meču, verovatno i u čitavoj seriji, je ekipa Crvene Zvezde koja ima prednost u širini rostera.

Crveno-Beli poseduju visok kvalitet stranaca, upotpunjen domaćim igračima, a nakon početnog tumbanja kada su se pojačanja i otkazi smenjivali “kao na traci”, Crvena Zvezda je pronašla dobitnu kombinaciju upravo u ovom sastavu.

Sa druge strane, ekipa Cedevite je inicijalno bolje sastavila tim. Nakon slabijeg starta sezone trener Mršić je reagovao otpuštanjem važnog igrača Zubčića, a od tog momenta ekipa je postala evroligaški hit pobedama nad daleko jačim protivnicima. Problem Cedevite na večerašnjem meču biće odsustvo važnog igrača Henrija Vokera zbog povrede, ali i veća istrošenost nosilaca. Opterećenje pod kojim su igrali starteri Cedevite videlo se u poslednjih mesec-dva kada su učestale povrede izbacile ekipu iz dobrog ritma.

Porazom od Partizana u Beogradu Cedevita je prepustila Crvenoj Zvezdi prednost domaćeg terena u ovoj seriji, ali ekipa iz Zagreba je poznata kao odličan tim na gostovanjima. Crvena Zvezda je sa dobijanjem prednosti domaćeg terena dobila i sigurnost u velikoj podršci navijača, kao i naviknutost na obruče dvorane “Aleksandar Nikolić”.

aba-liga.com (Photo: Crvena zvezda Telekom)

aba-liga.com
(Photo: Crvena zvezda Telekom)

Statistika

Crvena Zvezda:

Odnos pobeda i poraza: 23-3

Poeni: 2046/78.69 (2)

Asistencije: 486/18.69 (1)

Skokovi: 818/31.46 (12)

Izgubljene lopte: 382/14.69 (5)

Ukradene lopte: 229/8.81 (2)

Cedevita

Odnos pobeda i poraza: 17-9

Poeni: 2024/77.85 (4)

Asistencije: 448/17.23 (3)

Skokovi: 860/33.08 (5)

Izgubljene lopte: 379/14.58 (6)

Ukradene lopte: 146/5.62 (13)

 

Slabe tačke koje pokazuje statistika ove dve ekipe su vezane za nedostatak agresivnosti. Tako, Crvena Zvezda iako igra “energičnu i jaku odbranu” nije dovoljno agresivna na skoku, dok Cedevita ne vrši adekvatan pritisak na loptu i pas što rezultira vrlo slabim brojem ukradenih lopti.

aba-liga.com (Photo: Crvena zvezda Telekom)

aba-liga.com
(Photo: Crvena zvezda Telekom)

Problemi sa obezbeđivanjem defanzivnog skoka mogu biti ključni razlog pobede/poraza, tako da je trener Radonjić sigurno radio na tom elementu u igri svoje ekipe. U tom segmentu bi posebnu pažnju trebalo da obrati centar Štimac koji često gubi defanzivnu koncentraciju. Sa druge strane, nedostatak agresivnosti Cedevite u plej of meču gotovo izvesno vodi u poraz, tako da je trener Mršić sigurno radio na adekvatnoj pripremi i eksplozivnim reakcijama svojih igrača.

Pripreme trenera, dobre ili ne, videće se već večeras u duelu u dvorani “Aleksandar Nikolić”. Pobednik će pored rezultatske prednosti imati i psihološku, jer se serija igra do dve pobede.

Ostaje samo da uživamo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.