ABA: Budućnost – Mega Leks

Košarkaši Budućnosti dočekuju ekipu Mega Leksa na otvaranju plej ofa ABA j.t.d. lige u svojoj dvorani “Morača” sa željom da materijalizuju domaćinstvo i prvu poziciju na kraju ligaškog dela takmičenja.

Podgoričani su prvi deo ABA lige odigrali zaista dobro i uverljivo, a sa skorom 23-3 lako obezbedili prvo mesto na tabeli. Budućnost je u ovoj sezoni karte stavila na takmičenje u ABA ligi, pa rezultati u Evropi nisu bili toliko dobri kao ovi na Jadranu. Ekipa “Plavih” je tako i koncipirana da može da se takmiči u punom ritmu samo na jednom jakom frontu jer su nosioci sastava uglavnom veterani, ali i igrači koji provode dosta minuta na parketu i samo tako daju svoj maksimum.

Sa druge strane, najmlađa ekipa takmičenja – Mega Leks, raspolaže sa energetski bogatim sastavom koji je u stanju da nadtrči svakog protivnika, da igra presing skoro 40 minuta i da borbeno uđe u svaki duel. Ovakav način igre ima i svoje posledice, koje su Megu pogodile možda u najtežem trenutku. Pre svega, tu ističemo povrede nosilaca kroz čitav tok ligaškog dela, a posebno sad kada su igrači Mege ostali bez pomoći Kabe (ponovo) i Ognjena Jaramaza koji su važni šrafovi na pozicijama 5 i 1. Takođe, ekipa ne može računati ni na mladog Aranitovića, koji je van stroja već duže vreme.

Izostanak Ognjena Jaramaza je svakako najveći hendikep u ovakvom odnosu snaga jer je Jaramaz igrač koji bi značajno mogao da stavi na muke veterana Omara Kuka, ali i da nametne igru tempa koju Podgoričani slabije kontrolišu.

Budućnost bi za duele sa Mega Leksom trebalo da bude kompletna, ali ekipa trenera Pavićevića je u toku sezone imala problema sa povredama. Najčešće je izostajao centar Aleks Marić, a i kanadski šuter Devo Džozef nije dugo igrao. Koliko su ovi igrači povratili top formu, videće se već večeras.

aba-liga.com (Photo: Budućnost VOLI)

aba-liga.com
(Photo: Budućnost VOLI)

Statistika:

Budućnost:

Odnos pobeda i poraza: 23-3

Poeni: 2032/78.15 (3)

Asistencije: 461/17.73 (2)

Skokovi: 854/32.85 (6)

Izgubljene lopte: 357/13.73 (10)

Ukradene lopte: 207/7.96 (3)

Mega Leks:

 

Odnos pobeda i poraza: 17-9

Poeni: 2051/78.88 (1)

Asistencije: 389/14.96 (8)

Skokovi: 949/36.5 (1)

Izgubljene lopte: 391/15.04 (4)

Ukradene lopte: 263/10.12 (1)

Statistički pregled nekih kategorija u igri pokazuje da je meč Budućnosti i Mega Leksa susret lidera u nekim bitnim aspektima, a na prvi pogled nameće i zaključak da timovi trenera Pavićevića i Milojevića igraju vrlo različitu košarku.

Udarne igle igre u napadu za Luku Pavićevića polaze od igre sa loptom Omara Kuka i njegove saradnje sa pozicijama 4 i 5. Sa najboljim strelcem ABA lige, Tadijom Dragićevićem, Kuk najčešće postavlja pik&pop, dok plejmejker Budućnosti sa centrima igra pik&rol, najčešće sa varijacijom da sam završava ili da na skupljanje odbrane reaguje pasom na liniju za 3 poena u ćošku, ali i klasično spuštanje lopte na low post.

aba-liga.com (Photo: Budućnost VOLI)

aba-liga.com
(Photo: Budućnost VOLI)

Subjektivno mišljenje je da je Aleks Marić i dalje najbolji centar ABA lige u low post igri (Miro Bilan je kreativniji ali mekši, dok Cirbes nema najviši nivo igre leđima), a to je i dokazao upravo u duelu sa Cirbesom koji je pružao gotovo uvek odlične partije, ali se u “Morači” propisno osramotio.

Snaga Budućnosti je i u širokoj bekovskoj liniji sa braćom Šehović, Jaramazom, Džozefom, Džulijusom Dženkinsom, a neki realni nedostatak ove ekipe je nepostojanje adekvatne zamene na poziciji 5 za Aleksa Marića. Centar Rikić je “big size” 5, ali sa nedovoljno kvaliteta za duele u završnici takmičenja.

Sa druge strane, Mega Leks raspolaže velikim potencijalima u svojim redovima, ali ipak nedovršenim igračima. Upravo se u tom segmentu može tražiti razlog za činjenicu da su mnogi uvereni u lak prolaz Budućnosti u finale.

Potencijali Luvavu i Jaramaz, pomognuti igračima koji su “eksplodirali” ove godine Danilom Nikolićem (najbolja streč 4 u ligi) i Nikolom Ivanovićem predstavljaće nukleus otpora tima iz Sremske Mitrovice. Ipak, suština serije biće i njihove zamene, a nakon povreda Mega tu nema dovoljno municije za obračun. Uloge mogu odigrati Simeunović, Janković i Veljković, ali od njih se ne može očekivati previše jer im je ovo prvi ozbiljniji seniorski izazov.

Večeras, od 20h, počinju finalni okršaji u ABA ligi, a već nakon uvodnih mečeva parova polufinala moći će da se bolje analizira izbor trenera, taktika i konačni ishod serije.

Uživajmo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.