ABA liga razmatra ponude Eurolige i FIBA-e

Na Skupštini košarkaške ABA lige, održanoj juče u Beogradu, predstavljene su ponude Eurolige i FIBA-e za učestvovanje  klubova iz ovog regionalnog takmičenja u evopskim klupskim takmičenjima u sljedećoj sezoni, saopšteno je na službenoj stranici lige.

Abaliga logo studiob.rs

Abaliga logo
studiob.rs

Još nije donesena konačna odluka kojoj će se opciji ABA liga  prikloniti.

Euroliga u svojoj ponudi prvaku ABA lige daje B licenciju u sljedeće tri sezone (2016./2017., 2017./2018. i 2018./2019.) te još najmanje tri mjesta u Eurokupu.

FIBA je ABA ligi ponudila dvije opcije. U prvom scenariju bi u novoformiranoj Ligi prvaka klubovi iz regionalne lige imali tri zagarantovana mjesta u regularnoj sezoni, kao i dodatno mjesto u kvalifikacijama. Po drugom scenariju bi samo dva kluba imala zagarantovano mjesto u Ligi prvaka, a jedan bi imao priliku izboriti učestvovanje kroz kvalifikacije.

Koji će scenarij biti predstavljen kao konačna ponuda FIBA-e prema ABA ligi, zavisiće o pregovorima koje krovna košarkaška organizacija vodi s nacionalnim savezima.

Vodstvo ABA lige nastaviće pregovarati sa zainteresiranim strankama te će po završetku pregovora Skupština regionalne lige donijeti konačnu odluku o tome kojoj će se opciji prikloniti i u kojim evropskim takmičenjima će njeni klubovi učestvovati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.