MVP novembra: Miro Bilan – “Ove sezone možemo do prstena”

Kada pogledamo rezultate, nije teško videti koja ekipa se izdvojila u studenom u ABA ligi i, pošto je bio vođa zagrebačke ekipe u svakom pogledu, Miro Bilan iz Cedevite je izabran za MVP novembra u regionalnom takmičenju.

Cedevita je jedina neporažena ekipa u ABA ligi u novembru i njen vođa na parketu, centar Miro Bilan, izabran je za najkorisnijeg igrača meseca u regionalnom takmičenju.

U pet utakmica, u kojima je predvodio ekipu iz Doma sporotva do pobeda nad Tajfunom, Mega Leksom, Union Olimpijom, Metalcem Farmakom i Partizanom NIS, Bilan je u proseku postizao 13 poena, 7,6 skokova, 2,6 dodavanja, 1 ukradenu loptu i indeks 18,8, koji ga postavlja na vrh među svim igračima prošlog meseca.

telegram.hr

telegram.hr

Dalmatinski centar pričao je o dosadašnjem delu sezone, svojim očekivanjima i Cedeviti uopšte u intervjuu za našu zvaničnu internetnu stranicu. Pročitajte ga ispod.

Iza vas je izvanredan mesec dana, kako u Evroligi, tako i u ABA ligi, gde je Cedevita u mesecu novembru jedini neporaženi tim. Šta je po vašem mišljenju dovelo do ove fantastične forme u ovom trenutku?

“Mislim da, bez podcjenjivanja drugih, Cedevita trenutno igra najljepšu košarku i da je naša timska kemija možda najbolja u ligi, a posljedica toga su onda i rezultati koje spominjete. Podređeni smo jedan drugom, nitko ne forsira i na utakmicama uvijek tražimo onoga tko je u tom trenutku najraspoloženiji da nas povuče. Odigrao je važnu ulogu u tom svemu i trener, koji nam ne dozvoljava da se opustimo, pogotovo ne nakon pobjeda u Euroligi, nakon kojih se ponekad teško motivirati za utakmicu koja je, primjerice, samo dva dana nakon. No, i to nam polazi za rukom i mogu samo poželjeti da to potraje što duže.”

Uz Cedevitu ste već dugi niz godina – gde vidite glavnu snagu ove ekipe i kako se ona razlikuje od preostalih ekipa Cedevite iz prošlih sezona?

“Puno se razlikuje. Do sada je Cedevita bila ekipa s puno individualne kvalitete, no ove smo godine, čini mi se, najbolji tim do sada, a znate da u timskim športovima ne pobjeđuju nužno najbolji i najskuplji, nego najčešće oni koji s najboljim ekipnim duhom. Glavna snaga naše ekipe leži u raznovrsnosti, u činjenici da i najmlađi donose prevagu i daju svoj maksimum, ali i u tome da mi stariji imamo konstantu i da se na nas svi mogu osloniti.”

Koje je za ovo vreme najlepše sećanje koje vas veže za Cedevitu?

“Puno ih je, ali mislim da ću zauvijek pamtiti tricu Nolana Smitha u polufinalnom meču protiv Partizana NIS u zadnjoj sekundi utakmice. Pamtim i s ponosom čuvam sve trofeje koje sam osvojio s Cedevitom, pogotovo što su mi to bili prvi u seniorskoj karijeri i mislim da smo ove godine zreli i za naslov ABA lige, samo mi on nedostaje u vitrini s medaljama. Osim toga, ove godine srušili smo, izuzev Olympiacosa, sve europske velikane u našoj skupini u Euroligi i to sigurno ide u rubriku lijepih sjećanja.”

Vi ste se izdvojili kao jedan od najboljih pojedinaca u ABA ligi, ne samo na centarskoj poziciji nego uopšte. Da li osećate da ste na vrhu svoje dosadašnje karijere ili još dolazi najbolje u nastavku sezone?

“Volio bih da moje najbolje sezone tek trebaju doći i da je ovo samo zalet prema tome. U karijeri nikada nisam preskakao stepenice, uvijek sam išao korak po korak i zato s pravom želim vjerovati da najbolje tek slijedi. Ništa mi nije poklonjeno, za sve sam se izborio sam, isključivo radom, i vjerujem da su moje najbolje košarkaške godine ispred mene.”

Koliko vam kod vaših igara pomaže činjenica, da na centarskoj poziciji igrate zajedno sa reprezentativnim saigračem Lukom Žorićem i kakva je vaša saradnja?

“Odlična. Žora je iskusan euroligaški centar i svojim nam prisustvom i doprinosom daje sigurnost u svakom smislu. Mislim da smo igrački različiti i da se dobro nadopunjujemo.”

Kako komentarišete situaciju u borbi za vrh u ABA ligi? Četiri ekipe su se za sada izdvojile od ostalih. Da li Cedevita ove sezone ima dovoljno snage da se popne na sam vrh, nakon tri ućešća u finalima u ranijim sezonama?

“Vjerujem da ima. Sezona je još mlada, tek je kraj prvog dijela i ima još dovoljno utakmica da se stvari zakompliciraju. Mi gledamo samo sebe i truditi ćemo se sezonu okončati sa što manje poraza, kako bi nam pozicija za borbu za naslov bila što bolja. Rekao sam već, zreli smo za osvajanje Aba lige, meni osobno to je veliki motiv i vjerujem da, zadržimo li ovu kemiju koju sada imamo, ove godine možemo do prstena.”

Zagrebačka publika je prepoznala vaš kvalitet u poslednje vreme i vaše utakmice su u svim takmičenjima posećenije, nego što je to bio slučaj u prošlosti. Kakav je osećaj sa ovakvom podrškom sa tribina?

“Neopisiv. S obzirom da nisam navikao da na našim utakmicama dvorana bude puna i da stotine ljudi čak ostanu ispred nje, moram reći da se na ovakvo nešto nije teško naviknuti. S druge strane, vidimo da pobjede i dobri rezultati dovode ljude na utakmice, pa sada znamo što nam je činiti.”

IZVOR: aba-liga.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.