Utisci “Albert Švajcer”: Srbija

Košarkaši Srbije U18 zauzeli su drugo mesto na turniru “Albert Švajcer” u Manhajmu, nakon što su poraženi u uzbudljivom finalu od domaćina Nemačke U18 rezultatom 70-65.

Naša selekcija je opravdala ulogu jednog od favorita, ali deluje da su se Nemci ipak bolje pripremili, kako za okršaj u grupi, tako i za finalni. Objektivno, selekcije Srbije i Nemačke su bile najkvalitetnije na ovom takmičenju, pa je duel u finalu predstavljao krunu angažmana za obe ekipe.

basketball-bund.de

basketball-bund.de

Skor Srbije na turniru je 5-2 (oba od Nemačke), uz nekoliko igrača koji su se izdvojili na individualnom planu. Deluje da je vođa Srbije bio Miloš Glišić (na svim utakmicama – “malim i “velikim”), a da su se ostali priključivali zavisno od dana.

Najveći talenat u sastavu, Boriša Simanić, nije imao idealan turnir, ali odigrao je najbolje u polufinalu i finalu što je zaista odlika velikih igrača. Uz Simanića, jedan od omiljenih igrača NBA skauta, bio je i Aleksa Radanov. Radanov pokriva sve od 1-3, ali je svakako mogao bolje posebno u procentima šuta i asistencijama (ast/TO ratio: 3.3/2.3).

Objektivno, za svakog momka u sastavu Srbije bi se mogla reći lepa reč ili istaći dobar potez, ali produktivnije je uz pohvale istaći i po neku oblast gde bi mogli da napreduju, posebno ukoliko žele da im košarka bude zanimanje.

Tako bi moglo da se razmisli o radu sa Stefanom Đorđevićem na pik & rol igri i telu, uz stalni problem brzine nogu. Sa Matijom Radovićem i Nemanjom Dinčićem bi se moglo intenzivno raditi na adekvatnijem korišćenju predispozicija, sa Musićem na većem razmišljanju u igri. Uskoković, Marjanović i Radanov bi trebalo da posvete veću pažnju ulozi floor-generala, jer će im to dodati brojne opcije u igri.

Isto bi se moglo reći za svakog momka u sastavu, što je za U18 reprezentaciju i očekivano.

Sa druge strane, na timskom planu Srbija nije prikazala neku “posebnu” timsku igru, ali to za ovaj nivo možda nije bilo ni potrebno. Malo je iznenadila manja minutaža Alekse Stepanovića, koji gotovo nije imao mesto u rotaciji.

Zaključno, Srbija je pokazala talentovanu selekciju u Manhajmu, a ostaje da se vidi ko će se priključiti ovoj ekipi, ko će napredovati i možda u kasnijim okupljanjima odigrati značajno bolje od trenutnih mogućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.