Ujedinjeno Kraljevstvo igra za svoju čast

Predstavljamo sastav Velike Britanije, koja će svoje utakmice igrati u grupi D na ovogodišnjem Eurobasketu.

hoopsfix.com

ISTORIJA

Košarka je u Velikoj Britaniji u ekspanziji, sve se više pridaje pažnje ovom sportu na „Ostrvu“ tako da i ne čudi četvrto učešće ove reprezentacije na Eurobasketu. Iako su se prošetali kroz diviziju B 2007. godine, kada su bili predvodjeni Luolom Dengom, na „velikoj sceni“ imaju tri 13. mesta, što i nije Bog zna kakav uspeh.

PUT DO EUROBASKETA

Velika Britanija je na ovo takmičenje došla kroz kvalifikacije, gde su u grupi G završili kao drugi, iza reprezentacije Madjarske, a ispred Makedonije i Luksembruga, sa po 3 pobede i poraza i koš razlikom +33.

 

ROSTER

Roster Britanaca je nešto najinteresantnije kod ove reprezentacije. Najveća zvezda je svakako Ben Gordon. Dugogodišnji bek Čikago Bulsa, kasnije Šarlot Bobketsa, Orlando Medžika itd, a danas igra u razvojnoj ligi za Teksas Ledžendse. Tu je i Gabriel Olaseni, centar Orleana i nekadašnji student Univerziteta Ajova, kao i bivši šuter Kantua, Kremone i MontegranaraKajl Džonson, koji sada igra za London Tauerse. Zatim bek Šalona, Endru Lorens, kao i krilni centar Mursije, Danijel Klark. Klarka je ovdašnja publika bliže upoznala u sezoni 2015-16, kada je nastupao za MZT iz Skoplja.

bbc.co.uk

O SELEKTORU

Selektor Velike Britanije je Džo Pranti, čovek koji je asistent Džejsonu Kidu u ekipi Milvoki Baksa. Pranti ima dugu NBA karijeru kao asistent, radio je u San Antoniju sa Gregom Popovićem (dvostruki NBA šampion), sa Rikom Karlajlom je saradjivao u Dalasu, bio je još u Portlandu, Klivlendu i Bruklinu, a od 2014.godine je član Milvokija, dok je selektor Britanaca od 2013.godine, a bio je prelazni trener na 17 utakmica dok se Džejson Kid oporavljao od operacije kuka.

http://www.hoopsfix.com

OČEKIVANJA

Ulker Sports Arena će pored Fenerbahčea ugostiti i grupu D ovogodišnjeg Eurobasketa, a tu grupu čine: Velika Britanija, Rusija, Srbija, Letonija, Turska i Belgija. Britanci će otvoriti Eurobasket protiv Belgijanaca, pa bi mogli da budu nagazna mina kako „Djavolima“ tako i ostalim reprezentacijama. Od Velike Britanije niko ne očekuje čudo, tako da nije realno prognozirati prolazak u eliminacionu fazu, ali Britanci će sigurno biti motivisani i neće se predavati bez borbe, pa bi mnoge reprezentacije mogle da se sapletu ukoliko ih budu podcenile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.