TOP 13 bekova u Evropi rođenih 1994. ( I )

Predstavljamo vam listu od 13 najboljih bekova ( pokrivene su pozicije plejmejkera i beka-šutera ) rođenih 1994. godine.

Kriterijumi za poziciju na listi bili su ovosezonski učinak, kvalitet kluba i takmičenja u kojem klub nastupa, poverenje trenera u igrača kao i subjektivni dojam koji su ovi igrači ostavili na pisca.

13. Martin Junaković 183??? cm, PG/SG

Junaković nastupa za GKK Šibenik sa solidnim uspehom. Beleži učinak od 11.7 poena i 5 asistencija po meču. Kod Junakovića potencijal definitivno postoji, ali postoje i nekonstantnost i ne baš promišljena rešenja koja donosi. Za kvalitet lige koja se igra u Hrvatskoj Junaković je dobar igrač, ali ako želi da iskoristi svoj potencijal u potpunosti morao bi da, što je pre moguće, unapredi svaki segment svoje igre, a posebno šut iz driblinga, kao i šut za 3 poena. Za pohvalu je što se oduvek isticao kao plejmejker koji uvek najpre razigrava druge. Poseduje i dobru brzinu. Bio je deo generacije 94/95 mladog tima Cedevite koja je dosta obećavala.

12. Adin Vrabac 204 cm, SG/SF

Adin je još jedan produkt sarajevskog kluba KK Spars. Potpuno atipičan igrač, visok, doprinosi puno i u skoku. Trenutno nastupa za Trir u nemačkoj ligi gde beleži 6.6 poena, 2.7 skoka i 1.3 asistencije. Šut za 3 poena mu je kriminalan ( 4/26 ), ali najveća zamerka je procenat sa slobodnih bacanja od 47.9 %. Takav procenat nije dostojan profesionalnog košarkaša, i može se tolerisati samo centrima koji su ekstremno dominantne građe, a više čak ni njima. Ukoliko ne poradi na šutu, driblingu i kontroli lopte sve ukupno, nikad neće moći da igra košarku na ozbiljnom nivou.

11. Stefan Pot 195 cm, SG

Pre nekoliko dana Stefan Pot se otisnuo iz Vojvodine u rumunsku ligu, u Asesoft. U Vojvodini je beležio 15.1 poen uz 5.9 asistencija. Zamerka koja se odnosi na kvalitet hrvatske lige, u velikoj meri važi i za KLS ligu. Usled postojanja Jadranske lige, koja traje gotovo čitavu sezonu, kvalitet KLS lige je doveden na minimum, a takvi su i uslovi u kojima treneri i igrači rade. Stefan Pot ima dobar šut ( osim za 3 ), ove sezone je pokazao da ume i da razigrava saigrače, ali ima i brojne nedostatke od kojih je najuočljiviji nedostatak brzog i efikasnog razmišljanja na parketu. Pot je nastupao na U20 EP na leto 2014. godine gde se sa reprezentacijom Srbije okitio srebrnom medaljom. Međutim, propustio je priliku da istinski impresionira na velikoj sceni.

10. Boris Omer Dalo 194 cm, PG

Boris Dalo nastupa za šampiona Srbije KK Partizan. Jasno je da odgovornost igranja za takav klub nije ista kao odgovornost momaka koji igraju i razvijaju se u manje zahtevnim sredinama. Međutim, važno je konstatovati sledeće: Dalo se još uvek slabo pronalazi na terenu, često deluje izgubljeno i ne napreduje tempom kojim bi svi navijači Partizana to voleli. Često je i na udaru navijača zbog nerezonskih pasova i ostalih nedostataka. Što se atleticizma i košarkaške građe tiče, Dalou se nema šta prigovoriti. Takođe, jasno je na prvi pogled da se radi o vrednom, neproblematičnom momku koji svakim svojim potezom bodri saigrače i unosi pozitivnu atmosferu. Poseduje i nepravilan, ali efikasan šut iz određenih zona, sa poludistance. Međutim, procenat šuta za 3 poena od 7.7 % ( 2/26 ) tera na razmišljanje. Takođe, mehanika šuta za 3 ( određeno krivljenje tela, ruku i nogu ) je još lošija u tim, dalekometnim pokušajima. Ove sezone igra promenljivo i beleži 3.1 poen i 1.5 asistenciju za nešto više od 12 minuta po meču. Ima i evroligaško iskustvo.

9. Dejan Todorović 196 cm, SF/SG

Dejan nastupa za Bilbao Basket i beleži 4.7 poena i 0.6 asistencija. Siguran je izvođač penala, i odličan u šutu za 2 poena. Pati u šutu za 3, ali ima potencijala za značajno unapređenje. Čini se da za sada ne koristi minutažu koju dobija ( 16.7 min po meču) na najbolji mogući način. Međutim, statistika često prikriva stvarni značaj koji igrač ima za tim, a u ovom slučaju Dejan doprinosi daleko više od 3.1 indeksnih poena. Mora više razmišljati o proigravanju saigrača.

8. Tomas Dimša 195 cm, SF/SG

Dimša nastupa za Žalgiris. Ima odličan prvi korak i dobre fizikalije. U defanzivi se trudi i doprinosi. Često ne razmišlja o asistenciji, što je velika zamerka. Ima veliki odraz i često stiže da blokira protivnika. U šutu nije klasičan predstavnik litvanske škole košarke, jer mu fali konstantnost. Šut za 3 poena mu nije na nivou paklenih litvanskih šutera. Ima i evroligaško iskustvo.

7. Dominik Mavra 192??? cm, SG

Domink nastupa za Cibonu ove sezone, i ima dosta prostora od odlaska Blesingejma. Beleži 6.6 poena i 2.2 asistencije po meču. Prisutan je i u skoku sa 2.1 uhvaćenih lopti po meču. Nije konstantan, ali sve više ima utakmica gde „poludi“ i zatrpa koš protivnika. Najveća zamerka mu je slabo čitanje odbrana i srljanje. Bio je deo supertalentova generacije KK Zagreb sa Dariom Šarićem, Mariom Hezonjom. Značajan doprinos davao je i Mavra. Mogao bi unaprediti konstantnost u šutu, posebno za 3 poena i malo više gledati saigrače a ne samo svoj učinak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.