TOP 13 bekova u Evropi rođenih 1994. ( II )

Predstavljamo vam listu od 13 najboljih bekova ( pokrivene su pozicije plejmejkera i beka-šutera ) rođenih 1994. godine.

Kriterijumi za poziciju na listi bili su ovosezonski učinak, kvalitet kluba i takmičenja u kojem klub nastupa, poverenje trenera u igrača kao i subjektivni dojam koji su ovi igrači ostavili na pisca.

6. Alberto Diaz 187 cm, PG

Alberto Diaz nastupa za Fuenlabradu i beleži učinak od 4.4 poena, 2.7 skokova i 1.9 asistencije za 21 minut po utakmici. Fuenlabrada igra loše u ACB ligi, ali Diaz dobro koristi pruženo vreme. Impresionirao je protiv Real Madrida i protiv Iberostar Tenerifa. Retko ima promašene mečeve u potpunosti. Slabosti u igri su odmah vidljive: gubi previše lopti, plašljiv je na presingu, ne probija dovoljno često. Šut je solidan , ali bi mogao biti bolji. Diaz poseduje brze ruke, i letos je bio prvi kradljivac lopti EP U20. Ukoliko ispravi određene nedostatke, uskoro se može očekivati na većoj sceni.

5. Lefteris Bokoridis 193 cm, SG/PG

Levoruki Bokoridis nastupa za Panatinaikos i u tako jakom rosteru se već ističe po određenim kvalitetima. Kreativan je, dobro razigrava, i ima dobre izlazne kretnje. Šut je još uvek diskutabilan, posebno za 3 poena. Na U20 EP u julu 2014. godine je blistao i pozicionirao se kao jedan od najbitnijih nadolazećih grčkih igrača. Bokoridis je igrač kojeg bih ja uvek voleo da imam u timu – izuzetno košarkaški pismen i inteligentan igrač.

4. Nikola Ivanović 190 cm, PG

Nikoli ne mogu nikako oprostiti trojku koju je dao reprezentaciji Srbije. Šalu na stranu, izuzetan igrač. Ima nešto što se ne stiče treningom – to je hrabrost i lucidnost da potegne kad treba i pogodi. Od košarkaških elemenata hitno mora unaprediti šut za 3 poena, jer se procenat od 20% ne uklapa u njegove ostale kvalitete. Imao je ozbiljnu povredu, i mora pronaći način kako da prevaziđe prvu ozbiljnu krizu u karijeri. Dobar je u odbrani. Nedovoljno misli na saigrače, što je ozbiljna zamerka. Ove godine bi mogao dosta da nauči od Omara Kuka. Morao bi da dobija veću minutažu od trenera Jovovića jer se sedenjem na klupi ne postaje igrač.

3. Nikola Radičević 197 cm, SG

Nikola nastupa za ekipu Sevilje u Endesa ligi. Beleži 5.4 poena uz 2.4 asistencije po meču. Trener Skot Rot ukazivao mu je poverenje sa oko 19 minuta po utakmici. Videćemo kako će postupiti Porfi Fisak, novi strateg ponosa Andaluzije. Sevilja je ove godine užasno selektiran tim, sa 2 mega potencijala: Hernangomezom i Porzingisom, ali i amerikancima lošijeg kvaliteta Benom Vudsajdom i Bajarsom. Problem za Radičevića u nastavku sezone mogao bi da predstavlja novo potpisani šuter Kirk Peni. Novozelandska legenda je trenutno daleko sigurnija opcija od Nikole. Rastanak sa Partizanom, može se zaključiti, nije bio pametna opcija za mladog Radičevića. Mora hitno unaprediti kontrolu lopte, kao i šut. Nikola ima puno potencijala i kvaliteta, ali uskoro mora zablistati.

2. Mihajlo Andrić 202 cm, SF/SG

Mihajlo Andrić nastupa za KK Partizan i postao je , u toku ove sezone, jedan od najhvaljenijih igrača u istom. Andrić ima mekanu ruku, prelep i veoma efikasan šut. Rešava utakmice kao od šale i pritisak se na njemu ne vidi. Imao je nezgodnu defanzivnu epizodu u EC, kao i promašaj sa bacanja u Zadru, ali sve ostalo je bilo kako se samo poželeti može. Velika zasluga trenera Vujoševića je činjenica da Mihajlo sada daleko brže izlazi iz blokova, kao i da defanzivu igra mnogo bolje nego pre. I dalje je tanak upravo u tom segmentu igre. Mogao bi popraviti i prodor i eventualno poraditi malo na telu i fizikalijama. Mada da je do fizikalija, Andrić nikad ne bi postao igrač za ovaj nivo košarke. Nije dovoljno prisutan u skoku, i ne razigrava saigrače u dovoljnoj meri. Predviđam mu sjajnu karijeru.

1. Vasilije Micić 196 cm, PG

Vasilije Micić nastupa u Bajernu i sarađuje sa odličnim stručnjakom , poslednjim zlatnim, Svetislavom Pešićem. Vasa odlično asistira, popravio je i šut, ume i da probije. Nedostaju mu fizikalije, najviše duge ruke. Prate ga i povrede. Čita pik end rol bez problema, a olično ga i postavlja. Trebalo bi da se opredii isključivo za evropsku košarku i da ne sanja o NBA. Fali mu konstantnost u šutu za 3 poena, a i sa poludistance. Prija mu Bundesliga gde beleži odličnu statistiku: 8.7 poena i 3.9 asistencija po meču. Uskoro se vraća iz povrede.

Leave a Reply

Your email address will not be published.