Timi…

Tim Dankan se danas zvanično oprostio od aktivnog igranja košarke. Veliki Timi je to učinio kao jedan od najboljih u istoriji ove igre.

Dankan je svakako nešto posebno u svetu profesionalne košarke, nešto što se ne može videti u svakom klubu i na svakom terenu. Pri tome, ne mislim samo na veštinu sa loptom.

onionstatic.com

onionstatic.com

Gospodin, intelektualac i čovek sa visokim moralnim kvalitetima Tim Dankan je svaki svoj koš, skok i asistenciju zaslužio kako na parketu, tako i van njega, a nesrećan splet okolnosti uveo je Dankana u svet igre pod obručima.

Tim Dankan je sanjao da postane profesionalni plivač poput svoje starije sestre Tricije, i da predstavlja SAD na raznim takmičenjima. Planove je poremetio uragan “Hugo” koji je srušio jedini olimpijski bazen na Devičanskim ostrvima i primorao Timotija da treninge nastavi u okeanu. Usled velikog straha od ajkula, Dankan je ubrzo odustao od ovog sporta.

Veliki udarac za mladog Timotija bila je smrt majke. Mama je umrla od raka dojke, a Timi je tokom cele karijere pronalazio inspiraciju u njenim rečima.

Timi je koledž karijeru zaokružio na Univerzitetu Vejk Forest (1993-1997.), a zatim je bio  1. pik na draftu. Odabrali su ga San Antonio Sparsi, a ostalo je istorija. Do 2003. godine, Dankan je nastupao u paru sa Dejvidom Robinsonom, a od povlačenja “Admirala” suvereni je vođa Mamuza iz Teksasa.

Izvor: youtube.com/NBA countdown

Nebrojeno individualnih priznanja Dankan je začinio i sa punom rukom prstenja namenjenog šampionu NBA lige. Kada se rezimira njegov učinak u Mamuzama večne liste predvodi u četiri kategorije: poenima, skokovima, blokadama i broju odigranih mečeva.

Učinak Dankana van terena je isto tako značajan. Bio je jedan od najboljih studenata Vejk Foresta diplomiravši u oblasti psihologije. Humanitarnim radom je počeo da se bavi još u ranoj mladosti, a 2001. godine je izdvojio pozamašna sredstva za istraživanje raka dojke i prostate. Dankanova fondacija koncentrisala je svoj rad i u drugim oblastima zdravstva, edukacije mladih i rekreativnih aktivnosti. Timi je uvek bio idol mnogim dečacima i devojčicama na Devičanskim ostrvima i u San Antoniju.

I dok mu danas ceo svet odaje veliko priznanje na neverovatnoj karijeri, Tim Dankan je ono najvažnije dobio mnogo ranije – odlikovan je medaljom za zasluge Devičanskih ostrva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.