Teletović sa parkinga

Kada se neko u BIH zove Mirza, on izgleda ispunjava prvi preduslov da postane vrhunski košarkaš. Nakon neponovljivog Mirze Delibašića, nosilac reprezentacije BIH duže od deceniju bio je Mirza Teletović. Sve do sad.

Poslednja odluka selektora Mulaomerovića vezana za sukob Teletović-Musa koji se desio u toku kvalifikacione utakmice sa Rusijom bila je da iz reprezentacije izbaci prvu zvezdu sastava Mirzu Teletovića. Nekako naknadno, nakon nedelja provedenih zajedno, Damir Mulaomerović je primetio da Mirza ima deset kilograma viška, pa je stoga reagovao i eliminisao “debeljka”.

Izvor: Youtube.com/risha TV

Ta odluka možda i ne čudi, jer su na Mirzin račun upućene mnoge primedbe za odnos prema reprezentativnom dresu ovog leta, a koje se uglavnom “vrte” oko ispucavanja za 3 poena, hlađenja u odbrani ili predugog držanja lopte. Moguće da su sve i tačne, ali je uvek trener tu da da svakome odredi rolu u sastavu, kao i slobodu onoga što sme i onoga što ne sme na parketu.

Uz poštovanje svih reprezentativaca BIH, osim Jusufa Nurkića koji je legitiman NBA igrač ostatak sastava čine ABA-ligaški košarkaši. U njih se slobodno može ubrojiti i Džanan Musa,  bez obzira na svoj ogroman potencijal. Trenutno on defanzivno nije u stanju da igra ni ABA ligu, dok napadački nije dominantan ni na tom nivou. Naravno, Musa kao potencijalno veliki igrač mora dobijati ogroman prostor kako u Cedeviti, tako i u reprezentaciji BIH jer je pravo na grešku mladom igraču zlata vredno. Ipak, doći u situaciju ozbiljnog sukoba sa kapitenom, i to na parketu, nikako nije pohvalno za mladog igrača, čak i ne ulazeći u to ko je kriv. Ipak, težina meča i ispušteno vođstvo učinile su da stvari proključaju, pa bi taj eksces tako trebalo i posmatrati.

Ono što faktički šokira u celoj priči je odnos publike prema prvoj zvezdi sastava Mirzi Teletoviću. Osnovni opis bi bio da je ponašanje bilo nekako balkansko. U jednom trenutku su sve zasluge obrisane, sve dobre partije i sva dobra dela. Zaboravila se i Litvanija, i NBA, i plaćanje iz svog džepa za razne reprezentativne akcije i činjenica da je u pitanju kapiten nacionalnog dresa.

Čovek koji je došao tu da igra nakon bolesti koja mu je delom ugrozila život, a još više igračku karijeru, igrač koji je deceniju predvodio sastav i iz svlačionice i sa parkinga, nikako nije zaslužio da dođe u situaciju da se popreko gleda sa publikom, niti da selektor u svojim izjavama bira stranu.

Nakon svega usledilo je pomirenje sa Musom, koje je trebalo da stavi tačku na neslogu u BIH sastavu. Ipak tako nije bilo, jer je seletor presekao. Ma čiju stranu da je odabrao, Mulaomerović je ozbiljno pogrešio. Istorija nas uči da zakasneli autoritet retko daje efekta, a posebno ne u ovakvim situacijama. Kakvu sreću će doneti seletoru Mulaomeroviću i reprezentaciji BIH ostaje da se vidi. Isto tako, budućnost će pokazati da li će Teletović ponovo sa parkinga u reprezentativnom dresu, ili ne.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.