Stodemajer-Najbrži veliki čovek američke košarke

NBA draft, 2002. godina, deveti pik, a na redu su Finiks Sansi…
Majk D’Antoni je izrazio želju da se draftuje visoki igrač, koji će moći da se uklopi u brzu petorku koju bi sa njim činili još Stefon Marburi, „Peni“ Hardavej, Džo Džonson i Šon Merion. Idealan igrač za njih je postojao, a što je bila još bolja vest, još uvek nije izabran.  Direktno iz srednje škole, Sajpres Krik, u gradu Orlandu, savezne države Florida, stigao je Amari Stodemajer. Igrač koji može da pokriva pozicije „četiri“ i „pet“, prilično je brz, veoma skočan i voli da zakucava. Veoma brzo se uklopio u ekipu i zadužio dres sa brojem 32.

brightsideofthesun.com

brightsideofthesun.com

Proglašen je za „rukija“ godine 2003. godine, a dolaskom Stiva Neša u „Sanse“ 2004. godine, pokazuje pun potencijal. Njihova „pik end rol“ ofanziva, postala je najubojitija u ligi. U dresu ekipe iz Arizone, proveo je punih osam godina, a za to vreme je pet puta bio učesnik „ol star“  meča, a tri puta je bio član druge najbolje petorke i jednom su ga izabrali u idealnih pet.  Na 516 utakmica, beležio je 21.4 poena i 8.9 skokova po susretu.

Na leto 2010. godine, odlučio je da izadje iz ugovora i postane slobodan igrač. Petog jula je potpisao petogodišnji ugovor, vredan sto miliona dolara sa ekipom Njujork Niks.  Na samom predstavljanju u „Medison Skver Gardenu“ jasno je izjavio : „Niksi se vraćaju!“ – aludirajući na nekoliko prethodnih neuspešnih sezona. Niksi su, sem Stodemajera, potpisali još jednog nekadašnjeg „Finiksovca“, Majka D’Antonija.  Obistinile su se najave da će saradnja ovog krilnog centra i maestralnog trenera biti pun pogodak. U decembru, iste godine, Amari postavlja rekord franšize sa devet uzastopnih utakmica na kojima je postigao 30 poena. U januaru mesecu, postao je prvi igrač,  još od Patrika Juinga, koji je startovao na „ol star“ meču. Pred kraj prelaznog roka, Niksi su napravili veliki „trejd“. Poslali su novac, Danila Galinarija, Rejmonda Feltona, Vilsona Čendlera, Timofeja Mozgova i pik prve runde na draftu 2014. godine u zamenu za Karmela Entonija, Čonsija Bilapsa, Šeldena Vilijamsa, Reinalda Balkmena i Entonija Kartera. Tim iz „Velike Jabuke“ se po prvi put nakon 2004. godine pojavio u doigravanjima.
2015. Godine, napustio je redove, novog omiljenog kluba uz reči: „Jednom Nik-Uvek Nik“(Once a Knick-Always a Knick). Pet punih sezona je nosio ekipu, usput je imao 17 poena u proseku i 6.7 skokova. Usledile su dve epizodne uloge u Dalasu i Majamiju, a nakon toga, odlučio je da potpiše jednodnevni ugovor sa Njujorkom i tako završi karijeru kao član Niksa. Uprava je odlučila da mu ispuni želju, tako da je jedna uspešna i veoma zavidna karijera, nažalost, završena.

Kroz karijeru su ga često pratili maleri sa povredama. Prvo je imao povredu oka, koju je ignorisao i nakon pet utakmica je morao na operaciju. Posle operacije je konstantno nosio naočare na parketu. Pre problema sa očima, Amari je završio drugi u izboru za najkorisnijeg igrača sezone 2006-2007 i to nakon što se oporavio od zahtevne povrede kolena. Od 2013. godine poseduje deonice u izraelskom košarkaškom klubu, Hapoel Tel Aviv. Čak se pojavila informacija da bi mogao i da zaigra za ovu ekipu u dolazećoj sezoni. Ovo bi svakako bila dobra vest, kako za navijače Hapoela, tako i za sve ljubitelje evropske košarke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.