Startovala MLBB liga

Ovog vikenda počelo je jubilarno 10. izdanje MLBB lige, najmasovnijeg amatersko-rekreativnog košarkaškog takmičenje u Beogradu.

Ove godine učestvuje rekordnih 60 timova, koji će biti podeljeni u 7 grupa u 2 divizije.

Košarkaška asocijacija MLBB

Košarkaška asocijacija MLBB

MLBB liga okuplja sve zaljubljenike košarke, bez obzira na uzrast, profesiju, košarkaško znanje i iskustvo. Nije bitno da li ekipu čine zaposleni iz iste firme, ekipa sa termina, drugari sa koša u kraju ili prijatelji sa fakulteta. Jedini uslov je ljubav prema košarci. U prvoj sezoni, koja je igrana pre 10 godina učestvovalo je 5 ekipa. Od tada, svake godine se povećavao broj ekipa, dok se nije došlo do današnjih 60. Među učesnicima ima advokata, ekonomista, studenata, ali i košarkaških sudija, bivših košarkaša i aktuelnih košarkaša nižih liga.

Ekipe su geografski podeljene na konferencije, u zavisnosti od sale u kojoj igraju svoje mečeve. Divizija “Borča”, sastoji se iz 2 grupe po 10 timova. Učesnici ove divizije igraju u OŠ “Jovan Ristić”, koja je fantastično opremljena i poseduje i tribine i semafor.
Druga divizija je “Žarkovo”, u njoj se takmiči 40 timova, koji su raspodeljeni u 5 grupa od po 8 timova. “Domaćin” ove divizije je Hala Sportova “Žarkovo”, koja spada u jednu od najboljih košarkaških sala u Beogradu.
Meč se igra 4 puta po 10 minuta, po pravilima koje propisuje FIBA (uz male izmene u vidu da napad traje 30 sekundi i da igrač iz igre izlazi nakon šestog faula), sude po dvojica profesionalnih sudija (u završnici takmičenja i po trojica). Ono što je još jedan izuzetak od uobičajnih košarkaških pravila je to da u slučaju nerešenog rezultata, ne igra se produžetak od 5 minuta, već se pristupa izvođenju po 5 penala (slobodnih bacanja), kao u fudbalu.
Po završetku regularnog dela sezone, najuspešniji timovi obezbeđuju plasman u Play-Off, gde se prvo bore za naslov šampiona divizije, da bi se na kraju šampioni divizije sastali u velikom MLBB finalu!
Aktuelni šampion MLBB lige je ekipa Ivančić i sinovi, kome je to druga uzastopna titula. Oni su prošle godine u odličnom finalu savladali šampiona “Borče”, Harchester United rezultatom 77-72. Oba tima učestvuju i ove godine u ligi (Ivančić i sinovi pod nazivom DOGA), i svakako se nalaze u krugu najužih favorita za osvajanje titule.

Košarkaška asocijacija MLBB

Košarkaška asocijacija MLBB

Ipak potrebno je posebno istaći humanu stranu ove organizacije. Za svaku tehničku grešku koju igrači dobiju u sezoni, u obavezi su da na narednoj utakmici donesu čokoladu. Sve čokolade koje se prikupe tokom godine se kasnije raspodeljuju u paketiće, koji se za Novu godinu nose za nezbrinutu decu. Naravno, kako se približava praznik, tako svi učesnici počinju da “isplaćuju” tehničke greške, bez obzira da li su ih napravili ili ne.
Takmičenje u diviziji “Borča” je počelo prošlog vikenda, dok je prvi meč divizije “Žarkovo” odigran u sredu između ekipa Rivers BM i Tarsier.

Sastavi grupa

 

Divizija Borča

 

GRUPA A

 1. Harchester United
 2. Karaburma
 3. Amateri
 4. Catsi
 5. 20+
 6. Dobri momci
 7. Trajla be trajlabe
 8. Monstersi
 9. RT – RK (ex Nortal)
 10. Patris Lumumba

GRUPA B

 1. Diniceve bebe
 2. Devil’s sons
 3. Rage
 4. Omladinci
 5. Buducnost je Opovo
 6. Ad acta
 7. ASLB
 8. Dobar znak
 9. Buducnost je Medica
 10. Mili Njegos

Divizija Žarkovo

GRUPA I

 1. KK Voždovac
 2. APS
 3. Pro mamma
 4. Rivers BM
 5. Kolumbija
 6. Tarsier
 7. Endava
 8. DOGA

GRUPA II

 1. Konjarnik Kalmuci
 2. Stari Košutnjak
 3. Deca loših košarkaša
 4. Moskitosi
 5. Rivers S
 6. Kometero
 7. Serbia4Youth
 8. KO-NO-TO-BI & co

GRUPA III

 1. P.S. Nema vajde
 2. RRC
 3. TeleSign
 4. Bosch
 5. Mad Head Games
 6. The Hateful Eight
 7. Maksimus
 8. Jack Russell Basketball

GRUPA IV

 1. Telenor
 2. Proburtsket
 3. Besni cvetici
 4. Samo bekovi
 5. Konjarnik
 6. KK Otpadak
 7. AST Global
 8. PWC

GRUPA V

 1. S&T Serbia
 2. Saga
 3. Paragraf
 4. SB
 5. Sala mala
 6. Space Jam
 7. CT
 8. MM

Rezultati:

Otpadak – Samo bekovi 50:56 (Žarkovo IV)

Tarsier – Rivers 59:77 (Žarkovo I)

Mili Njegos – Buducnost je Medica 53:73 (Borča B)

Amateri – Monstersi 62:64
(Borča A)

Rage – Omladinci 83:65 (Borča A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.